Kasza gryczana. Dodatek do obiadu, który odżywia i leczy

Kasza gryczana to jeden z najtańszych superfoodów, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Zalecana jest pacjentom m.in. z anemią, niedokrwistością, nadciśnieniem, otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążenia, stłuszczeniem wątroby i depresją. Poniżej znajdziesz informacje na temat wartości odżywczych, właściwości, kaloryczności i indeksu glikemicznego kaszy gryczanej.

Kasza gryczana - wartości odżywcze i właściwości

Kasza gryczana powstaje z gryki. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę E oraz witaminę PP. W jej składzie znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod. Jej cennym składnikiem jest także białko, które uważane jest za jedno z najlepiej przyswajalnych wśród dostępnych zbóż. 100 g kaszy gryczanej zawierać może nawet 16 g białka. 

Reklama

Kasza bogata jest także w błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze (przede wszystkim rutynę, kwercetynę i kamferol-3-rutynozyd) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Biorąc pod uwagę jej doskonały skład, trudno dziwić się, że kasza gryczana coraz częściej nazywana jest polskim superfoodem. Nie ma wątpliwości, że warto włączyć ją do codziennej diety.

Prozdrowotne właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana zalecana jest także w przypadku niektórych chorób. Poleca się ją pacjentom z: anemią, niedokrwistością, nadciśnieniem, otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążenia, stłuszczeniem wątroby i depresją. Jej zdrowotne działanie pozytywnie wpływa na większość układów w naszym organizmie. Co konkretnie "robi" kasza gryczana?

  • reguluje pracę jelit, pomaga w odchudzaniu,
  • zapobiega zaparciom,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom glikemii (cukru we krwi),
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • poprawia odporność organizmu,
  • wspomaga funkcjonowanie gospodarki hormonalnej,
  • poprawia pracę mózgu i układu nerwowego,
  • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • poprawia funkcjonowanie mięśni,
  • redukuje poziom stresu.

Kasza gryczana zalecana jest także chorym na niektóre typy nowotworów. W przypadku niektórych dolegliwości należy zachować jednak czujność. Kasza gryczana, podobnie zresztą jak inne kasze gruboziarniste (np. jaglana i pęczak), nie powinna być zbyt często spożywana przez osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, przewlekłym zapaleniem trzustki, chorobą wrzodową, a także z tendencją do biegunek.

Kasza gryczana - rodzaje

Wyróżnić można dwa rodzaje kaszy gryczanej. To kasza prażona i kasza nieprażona. Różnią się kolorem (kasza prażona jest ciemna, nieprażona - biała) oraz mogą mieć nieco inne właściwości. Kasza nieprażona zawiera więcej białka roślinnego, a także więcej potasu, witaminy B3 i magnezu. Kolejną różnicą jest smak. Kasza prażona jest lekko gorzkawa i ma bardziej wyrazisty smak, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku wytrawnych dań. 

Kasza gryczana nieprażona jest łagodniejsza w smaku. Można przygotować z niej zdrowe desery i dania na słodko. Dobrym pomysłem jest gryczanka, która jest świetną alternatywą dla jaglanki czy owsianki. Warto jednak pamiętać, że oba rodzaje kaszy są niezwykle wartościowe, dlatego trudno wskazać lepszy i gorszy gatunek.

Kasza gryczana - kalorie i IG

Ze względu na wysoką zawartość błonnika kasza gryczana zalecana jest osobom na diecie. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej zawiera ok. 120 kcal. Jeśli chodzi o IG, to przed obróbką termiczną kasza gryczana charakteryzuje się IG na poziomie 40. Po ugotowaniu IG wynosi 54. Oznacza to, że kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny.

Kasza gryczana a gluten

Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez pacjentów z celiakią i alergią na gluten. Z ziaren gryki wytwarza się także mąkę gryczaną, która również nie zawiera glutenu.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Gotowanie kaszy gryczanej jest bardzo proste. Stosunek wody do kaszy gryczanej to zwykle około 2:1. Na przykład, jeśli masz 1 filiżankę kaszy, dodaj 2 filiżanki wody.

  1. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. 
  2. Dodaj odmierzoną kaszę do wrzącej wody.
  3. Odczekaj, aż woda ponownie zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień na średni.
  4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu przez około 15-20 minut. 
  5. Czas gotowania może się różnić w zależności od marki kaszy.
  6. Kasza jest gotowa, gdy cała woda została wchłonięta, a ziarna stają się miękkie i jadalne. Możesz również spróbować kaszy, aby upewnić się, że jest gotowa do spożycia.

CZYTAJ TAKŻE:

Skąd się bierze insulinooporność i jak wyleczyć ją dietą?

Dietetyk: Jak jeść, by nie przytyć?

Przepisy na dania z kaszą gryczaną 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL