Kawa dla osób z nadciśnieniem i wrażliwym układem pokarmowym. Też dodaje energii

Orkisz, jako zdrowa alternatywa dla pszenicy, wraca do łask. Wraz z modą na orkisz w kubkach, w których zwykle pijemy tradycyjną, czarną kawę, pojawia się kawa orkiszowa. Jakie ma właściwości? Kiedy warto sięgać po kawę orkiszową i komu szczególnie jest polecana? Sprawdzamy.

Kawa orkiszowa - co to takiego? Z czego powstaje?

Kawa orkiszowa to napój, który powstaje z prażonych ziaren orkiszu. Czym jest orkisz? To jedna z odmian pszenicy o łagodnym, przyjemnym, lekko orzechowym smaku. Historia uprawy orkiszu sięga czasów starożytnych, jednak szczególnie popularny był on w średniowieczu - wtedy jego cenne właściwości rozpowszechniła św. Hildegrda z Bingen. Twierdziła ona, że orkiszowi zawdzięczamy "zdrowe ciało, dobrą krew i pozytywne nastawienie do życia". Dziś orkisz wraca do łask, a wraz z nim kawa orkiszowa.

Orkisz charakteryzuje się najkorzystniejszym składem w stosunku do innych zbóż. Jest lepszy od zwykłej pszenicy. Orkisz, w stosunku do zwykłej pszenicy, zawiera więcej białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasu linolowego i oleinowego), błonnika pokarmowego, a także witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, a także magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzy czy selenu. Zawiera też więcej aminokwasów, w tym lizyny czy leucyny. Wskazuje się, że orkisz może wpływać korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego i glukozy. A jak jest w przypadku kawy orkiszowej?

Reklama

Kawa orkiszowa - jaka to kawa?

Kawa orkiszowa to zdrowa, naturalna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Ma delikatny, lekko orzechowy posmak z lekką nutą goryczy. Nie zawiera kofeiny, więc stanowi dobry wybór dla osób, które muszą unikać lub ograniczać spożycie kofeiny, a mimo to działa pobudzająco. Zawiera witaminy i związki mineralne, a także błonnik. Cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Jakie ma właściwości?

Właściwości kawy orkiszowej. Dlaczego warto pić kawę orkiszową?

Jeśli nie pijesz kawy, a szukasz napoju bogatego w wartości odżywcze, który też będzie miał właściwości pobudzające, postaw na kawę orkiszową. Tak samo sięgnij po filiżankę tego napoju, jeśli zależy ci na tym, by to, co pijesz, wywierało pozytywny wpływ na organizm. Nawet jeśli jesteś fanem klasycznej kawy.

Kawa orkiszowa to bardzo zdrowy napój. Jest źródłem witamin i minerałów, a także innych związków, które wspierają organizm na wielu polach. Tymi "innymi związkami" są m.in. związki działające jako przeciwutleniacze, pomagające w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszające ryzyko chorób przewlekłych. Poza tym kawa orkiszowa to źródło magnezu, żelaza, potasu czy cynku, bogate źródło błonnika i witamin z grupy B.

Jako źródło błonnika kawa orkiszowa wspomaga trawienie. To dobry napój dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Jego spożywanie pozytywnie wpłynie na odporność, a także pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi. Polecana jest osobom z dolegliwościami żołądka, nadkwasotą czy nadciśnieniem.

Kawa orkiszowa działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy. Usprawnia pracę mózgu, świetnie sprawdza się w przypadku zmęczenia, mimo że nie zawiera kofeiny.

Warto jednak pamiętać, że właściwości kawy orkiszowej mogą się różnić w zależności od metody przygotowania i jakości użytych surowców.

Jak pić kawę orkiszową?

Kawa orkiszowa może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wiele osób pije ją z mlekiem, napojem roślinnym, przyprawami (takimi jak cynamon czy kardamon) lub dodatkiem naturalnych słodzików. Dobrze smakuje z miodem. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej poranka.

Sposób przygotowania napoju będzie zależał od tego, na jaką formę kawy orkiszowej się zdecydujemy - czy na kawę rozpuszczalną, czy też orkiszową w ziarnach. Ta druga będzie lepszym wyborem. Ważne jednak, żeby ziarna pochodziły ze sprawdzonego źródła.  

CZYTAJ TAKŻE: 

Piją właśnie taką i długo żyją. Sekret greckiej "kawy długowieczności"

Utrzymuje cukier i cholesterol w ryzach. Ten napar to alternatywa dla zielonej herbaty

Nie tylko nadmierne spożycie soli. Tak cukier wpływa na ciśnienie krwi

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kawa | orkisz | zdrowa kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL