Reklama

Mak - czy jest zdrowy? Właściwości lecznicze i działanie maku

Mak wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Zawiera alkaloidy, czyli substancje o działaniu narkotycznym, jednak spożyty w rozsądnej ilości nie jest niebezpieczny. Co jeszcze należy wiedzieć o maku? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje.

Mak - co zawiera?

Mak to powszechnie występująca roślina, którą znajdziemy na łąkach, polach czy nieużytkach. Wyróżnić można cztery główne gatunki maku: mak polny, mak lekarski, mak biały oraz mak niebieski. To właśnie ten ostatni gatunek jest najpopularniejszy. Mak niebieski wykorzystuje się na szeroką skalę w przemyśle spożywczym.

Mak niebieski jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Poza tym zawiera żelazo, chrom, sód, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz kwas foliowy. Co ważne, niebieski mak zawiera najmniej alkaloidów, czyli substancji o działaniu narkotycznym.

Reklama

Czy mak jest zdrowy?

Mak uważany jest za zdrowy produkt. Zawiera aż 25 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to kwasy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego, mózgu i siatkówki oka. 

Mak jest również świetnym źródłem witamin i minerałów. Jedna łyżeczka maku zawiera tyle wapnia, ile 150 ml mleka. Osoby będące na diecie powinny jednak uważać na mak. Warto wiedzieć bowiem, że jest on wysokokalorycznym produktem. W 100 gramach maku niebieskiego znajdziemy prawie 500 kcal.

Mak - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny maku to 35 - jest to niski indeks. Jednak warto zwrócić uwagę, że dania z jego użyciem, a zwłaszcza słodkie wypieki na bazie białej mąki pszennej i cukru, mają wysokie IG i są niewskazane w diecie osób z hiperglikemią, cukrzycą lub insulinoopornością. Makowiec można jednak zrobić bez mąki, łącząc masę makową z mielonymi migdałami, bakaliami lub kaszą, a cukier zastąpić erytrytolem. Wówczas indeks glikemiczny takiego ciasta będzie znacznie niższy.  

Mak - właściwości lecznicze

Ze względu na cenny skład, mak niebieski zalecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem oraz nieprawidłowym ciśnieniem tętniczym. Niebieski mak pomaga również na zaparcia, problemy trawienne i skurcze mięśni.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się głównie mak lekarski. Zawiera on najwięcej alkaloidów, przez co dobrze sprawdza się w produkcji niektórych leków. Chodzi przede wszystkim o leki przeciwbólowe, nasenne i rozkurczające. To m.in. morfina, kodeina i papaweryna.

W ziołolecznictwie z kolei wykorzystuje się kwiat maku polnego. Ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwzapalnie, a także przyspiesza gojenie się ran i wspomaga wypróżnianie. Ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące mak polny jest również składnikiem wielu kosmetyków. Znajdziemy go zarówno w produktach do pielęgnacji ciała, jak i włosów.

Mak a właściwości narkotyczne

Mak niebieski zawiera znikome ilości substancji o działaniu narkotycznym. Spożywany w normalnej ilości nie powoduje żadnego zagrożenia. Najwięcej alkaloidów ma mak lekarski, z którego produkuje się np. opium. To silna substancja psychoaktywna, która oddziałuje na układ nerwowy. Ze względu na możliwe działania maku, roślina ta uwzględniona została w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii. Z ustawy wynika, że uprawa tej rośliny może być prowadzona na wyznaczonym terenie dopiero po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia.

Ustawa z 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii mówi: "Uprawa maku, z wyjątkiem maku niskomorfinowego, może być prowadzona wyłącznie na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i nasiennictwa. Uprawa maku niskomorfinowego może być prowadzona wyłącznie na cele spożywcze i nasiennictwa. Uprawa maku może być prowadzona na określonej powierzchni, w wyznaczonych rejonach, na podstawie zezwolenia na uprawę, przy zastosowaniu materiału siewnego kategorii elitarny albo kategorii kwalifikowany w rozumieniu przepisów o nasiennictwie oraz dodatkowo umowy kontraktacji, zawartej z podmiotem posiadającym zezwolenie marszałka województwa na prowadzenie działalności w zakresie skupu maku".

Przeciwskazania. Czy każdy może jeść mak?

Mak niebieski dodawany jest zazwyczaj do deserów i ciast. To właśnie z niego przygotowuje się świąteczny makowiec czy kluski z makiem. Mak niebieski jest bezpieczną substancją o niskiej zawartości alkaloidów. Spożywany w normalnej ilości nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Mak niebieski mogą jeść nawet kobiety ciężarne i dzieci.

CZYTAJ TAKŻE:

Kto nie powinien jeść miodu?

Żurawina to naturalny lek. Zobacz, na co pomagaPrzepis na makowiec japoński - bez mąki

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: MAK | mak właściwości | mak co zawiera

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL