Nie dodawaj do owsianki. Z pożywnego śniadania zmieni się w kaloryczną bombę

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań. Istnieją rozmaite warianty tego posiłku, który powszechnie uznawany jest za bardzo zdrowy. Okazuje się jednak, że istnieją składniki, których nie powinno dodawać się do owsianki. Z czym nie łączyć płatków owsianych i kiedy zrezygnować z porannej owsianki? Wyjaśniamy.

Owsianka - co to za śniadanie?

Owsiankę zazwyczaj przygotowuje się z płatków owsianych oraz mleka lub wody. Rzeczone płatki są doskonałym źródłem węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Zawierają równie wiele witamin i minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo, witamina E czy witaminy z grupy B. Nic więc dziwnego więc, że jest ochoczo wybierana przez entuzjastów zdrowych śniadań. 

Do owsianki często dodaje się rozmaite dodatki, które mogą w znaczący sposób urozmaicić jej smak. Mowa tu m.in. o owocach, takich jak maliny, banany czy borówki. Owsiankę często przyprawia się niewielką ilością cynamonu lub kakao i słodzi, np. miodem. Pamiętaj, że to, co dodajesz do owsianki, może ją diametralnie zmienić - z pożywnego śniadania w bombę kaloryczną.  

Reklama

Czego nie dodawać do owsianki?

Pomimo tego, że istnieje wiele sposobów przyrządzania płatków owsianych, to nie każdy będzie zdrowy. Istnieją składniki, których nie powinno dodawać się do owsianki. O czym konkretnie mowa? 

Do owsianki nie powinno dodawać się m.in.:

  • cukru - dodanie cukru do owsianki zazwyczaj może poprawić jej smak, jednak nie jest to zalecane z tego względu, że, po pierwsze - podbija kaloryczność posiłku, a po drugie - powoduje niekorzystny wzrost glukozy we krwi;
  • słodzonych syropów i dżemów, owoców we frużelinie - dodatek słodzonych syropów i dżemów również ma na celu urozmaicenie smaku owsianki, jednak, podobnie jak w przypadku cukru, tego rodzaju składniki podbijają kaloryczność i powodują wzrost glukozy. W dodatku tego rodzaju produkty zazwyczaj zawierają stabilizatory, barwniki i konserwanty; 
  • czekolady i kremów czekoladowych - oprócz cukru i dużej liczby kalorii niektóre czekolady i kremy czekoladowe zawierają niezdrowy olej palmowy, a także wiele stabilizatorów i konserwantów, wobec czego lepiej zrezygnować z dodawania ich do owsianki; 
  • słodzonych jogurtów - pomimo tego, że dostępne w sklepach jogurty owocowe wydają się być świetnym dodatkiem do owsianki, to jednak nie każdy taki jest. Podobnie jak w poprzednich przypadkach trzeba zwrócić uwagę na to, ile jest cukru w danych produktach. W wielu z nich znajdują się jego spore ilości, które negatywnie odbiją się na kaloryczności owsianki. 

Co dodać do owsianki, by była zdrowsza?

Zamiast powyższych dodatków warto rozważyć zdrowsze zamienniki, które równie dobrze urozmaicą smak. Dżemy i cukier z powodzeniem zastąpią świeże owoce, o niskim indeksie glikemicznym, takie jak borówki amerykańskie, maliny czy jabłka. Owsiankę można również dosłodzić niewielką ilością miodu, jednak warto chwilę zaczekać, aż nieco ostygnie, bo wysoka temperatura niszczy naturalne właściwości prozdrowotne miodu. 

Doskonałym uzupełnieniem płatków owsianych będą wszelkiego rodzaju nasiona i orzechy: chia, słonecznik, pestki dyni, orzeszki arachidowe, nerkowce lub migdały. Będą one również źródłem białka, którego w owsiance nie ma wiele. Białko zawiera również masło orzechowe, twaróg oraz odżywka białkowa, którą także można dodać do owsianki. 

Kiedy nie jeść owsianki? Oto przeciwwskazania

Pomimo tego, że owsianka to świetny posiłek na śniadanie, to jednak nie każdy może sobie na nią pozwolić. Istnieją osoby, które powinny jej unikać. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia owsianki?

Osoby z cukrzycą i insulinoopornością oraz osoby otyłe powinny wybierać raczej śniadania białkowe, o niskiej zawartości węglowodanów. Owsianka, choć zdrowa, to jednak jest bardzo nimi nasycona, a białka ma niewiele. Poziom cukru i insuliny we krwi u osób z wymienionymi schorzeniami najwyższy jest rano. By więc nie podbijać glikemii, warto z owsianki zrezygnować, a zamiast tego postawić na śniadanie oparte o białko, najlepiej również bez chleba.

Okazuje się, że z owsianki powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby jelit. Mowa tu o schorzeniach takich jak m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna czy stany zapalne jelita grubego. 

Owsianka oraz wszelkie produkty zawierające płatki owsiane nie są również dla osób z alergią na owies. W ich przypadku zjedzenie nawet małej ilości owego produktu może wywołać nieprzyjemną reakcję alergiczną.

Źródła: fdc.nal.usda.gov; eatthis.com.

CZYTAJ TAKŻE: 

Pięć powodów, by jeść serek wiejski. Ostatni dla wielu jest najistotniejszy

Doskonałe dla mózgu, mięśni, kości i wzroku. Tyle jajek dziennie możesz zjeść

Warto dodać do porannej szklanki wody. Pobudzi metabolizm, ustabilizuje cukier i apetyt

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owsianka | owsianka właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL