Obniży cholesterol, poprawi pracę mózgu, pomoże schudnąć. Jedz awokado w takiej postaci

Awokado nie jest już dla nas żadną nowością. Nauczyliśmy się, jak nadawać mu smaku i charakteru, dlatego króluje już nie tylko na kanapkach czy w sałatkach. Awokado odważnie łączymy m.in. z mięsem, a guacamole to w wielu domach przebój każdej imprezy. Co takiego ma w sobie awokado, że sięga się po niego coraz chętniej? Dlaczego warto przygotowywać z niego np. właśnie guacamole? Sprawdzamy.

Guacamole - co to takiego?

Guacamole to meksykańska pasta, której głównym składnikiem jest awokado. W najbardziej podstawowej wersji, poza oczywiście awokado, znajdziemy też sok z limonki lub cytryny oraz sól, ale urozmaicić ją mogą przeróżne dodatki. Do guacamole dodaje się również np. czosnek, czerwoną cebulę, pomidory, papryczkę chili, kolendrę, a nawet owoce, jak np. mango. Ilość przypraw i innych dodatków zależy tak naprawdę od naszych indywidualnych preferencji.

Guacamole stało się popularną przekąską w wielu krajach. Coraz częściej gości też na stołach w Polsce. Podajemy je zwykle z nachosami, tortillami nadziewanymi mięsem oraz warzywami, traktujemy je jako smarowidło do kanapek czy dodatek do burgerów. Guacamole bywa również zamiennikiem majonezu.

Reklama

Dlaczego warto sięgać po awokado? Dlaczego warto przygotowywać z niego guacamole?

Właściwości awokado

Awokado w niektórych krajach klasyfikowane jest jako warzywo, a w niektórych jako owoc. Jest cenione za oryginalny smak i właściwości odżywcze. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dostarcza dobrej dawki magnezu i potasu. Znajdziemy w nim też witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K. Awokado cechuje wyjątkowo niska zawartość cukrów prostych.

Awokado m.in. obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów, wpływa pozytywnie na pracę mózgu, działa korzystnie na skórę oraz, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny, na oczy. Jest cenione przez sportowców ze względu na wysoką gęstość energetyczną i właściwości regeneracyjne dla organizmu.

Za najlepszą odmianę awokado uważana jest odmiana Hass.

Właściwości guacamole. Dlaczego warto jeść pastę z awokado?

Większość korzyści zdrowotnych przypisywanych guacamole wynika z obecności awokado - składnika, bez którego guacamole by nie było.

Guacamole to bogactwo składników odżywczych

Jedząc guacamole, dostarczamy organizmowi kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, magnezu, potasu, wielu witamin, m.in. witaminy E i witamin z grupy B, luteiny czy błonnika. Wszystkie one są niezbędne do tego, by organizm funkcjonował bez zarzutu. Bardzo ważne jest jednak, by spożywać guacamole w "odpowiednim towarzystwie". Guacamole zdarza się nam łączyć z niezdrowymi przekąskami - bogatymi w węglowodany, tłuszcze i konserwanty. Mogą one szkodzić zdrowiu i powodować przyrost masy ciała. Guacamole jedz np. z pełnoziarnistym pieczywem lub podawaj jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki.

Awokado i guacamole to lepsze wchłanianie cennych składników

Udowodniono, że dodatek awokado lub spożywanie guacamole powoduje istotny wzrost absorpcji karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych.

Awokado i guacamole to lepsze zdrowie serca

Według badania opublikowanego w "Journal of the American Heart Association" osoby regularnie jedzące awokado są mniej narażone na choroby serca niż osoby, które sięgają po nie rzadko. Zaobserwowano, że spożywanie jednego awokado tygodniowo może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca o 21 proc. Awokado pomaga utrzymać m.in. zdrowy poziom cholesterolu. Pamiętaj, by przygotowując guacamole, uważać z solą. Możesz zamiast niej dodać większą ilość soku z limonki lub cytryny.

Dodatek awokado pozytywnie wpływa na pracę mózgu

W awokado znajdziemy wiele składników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, magnez czy witaminy z grupy B. Regularne spożywanie awokado, według niektórych naukowców, może zwiększać naszą koncentrację, poprawiać pamięć i pracę mózgu.

Guacamole syci na długie godziny i jest szybkie w przygotowanie

Przygotowanie guacamole nie wymaga od nas dużo zachodu. Spędzimy w kuchni zaledwie kilka minut, a otrzymamy coś zdrowego i sycącego. Jak wspomnieliśmy, należy uważać z solą. Należy też wystrzegać się dodatków w postaci śmietany i majonezu. Gotowe guacamole możesz kupić, ale bardzo często taki produkt zawiera m.in. dużo sodu, cukru oraz sztucznych aromatów. Zwracaj uwagę na skład.

CZYTAJ TAKŻE: 

Codziennie jedzą tę zupę i dożywają 100 lat. Rosół nie może się z nią równać

Co się stanie, jeśli przez miesiąc, codziennie zjesz jedno jabłko? Efekt może zaskoczyć

Herbata z cytryną i ciasto drożdżowe? Takie połączenie może zaszkodzić

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: awokado | właściwości awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL