Reklama

Od utraty witamin po ryzyko alzheimera. Tych produktów lepiej nie łączyć!

Kanapka z pomidorem, ogórkiem i twarogiem jest kiepskim pomysłem, a herbata i cytryna powinny się od siebie trzymać z daleka! Dlaczego? Poniżej znajdziesz trzy najgorsze połączenia żywieniowe, których lepiej unikać.

Większość osób komponując codzienne posiłki, kieruje się głównie własnymi preferencjami. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to dobry pomysł. Niektórych produktów nie powinno się bowiem ze sobą łączyć. Zawarte w nich składniki mogą czasem utrudniać wchłanianie substancji pokarmowych lub, w szczególnych wypadkach, nawet szkodzić zdrowiu. Oto kilka przykładów.

Pomidor + ogórek = mniej witamin

Pomidory i ogórki są częstym składnikiem domowych sałatek. Dietetycy ostrzegają jednak, że warzyw tych nie należy ze sobą łączyć. Chodzi przede wszystkim o zawartą w ogórkach askorbinazę, która utrudnia wchłanianie witaminy C, w którą niezwykle bogate są pomidory. Warto pamiętać, że powyższa zasada dotyczy jednak wyłącznie ogórków świeżych. Do sałatki lub surówki z powodzeniem można dodać więc ogórki kiszone, lub ogórki w occie.

Reklama

Twaróg + pomidory = ryzyko bólu stawów

Kiepskim pomysłem są także kanapki z twarogiem i pomidorem. W tym wypadku chodzi z kolei o zawarte w pomidorach kwasy, m.in. cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy, które w połączeniu z wapniem powodować mogą odkładające się w stawach kryształki. Niektóre hipotezy zakładają, że przyczynić się to może do bólów reumatycznych, jednak nie ma wątpliwości, że temat ten wymaga dalszych badań.

Herbata + cytryna = ryzyko alzheimera

Herbata z cytryną to popularny napój zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Zawarta w cytrusach witamina C ma poprawiać odporność i chronić organizm przed infekcjami. Herbata może być podawana z cytryną, jednak składnik ten należy dodać dopiero po wyciągnięciu ze szklanki torebki z herbatą lub fusów. W ten sposób można uniknąć bezpośredniego kontaktu tych dwóch składników. 

Dlaczego jest to takie ważne? Specjaliści podkreślają, że chodzi przede wszystkim o groźny glinian cytrynu, który przyśpieszać może rozwój choroby Alzheimera. Powstaje on w wyniku połączenia zawartego w herbacie glinu oraz kwasu cytrynowego z cytryny. Konieczny jest do tego jednak bliski kontakt ww. substancji.

CZYTAJ TAKŻE:

Karczoch zwyczajny - nadzwyczajny. Na wzmocnienie wątroby, odchudzanie i cukrzycę

Olej z czarnuszki. Cudowny lek z natury

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL