Wspomaga wątrobę, sprzyja odchudzaniu, likwiduje zaparcia. Włącz do diety i ciesz się zdrowiem
Wciąż niedoceniana w Polsce cykoria to prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo zawiera wiele prozdrowotnych składników, które wspierają pracę wątroby, nerek oraz układu krwionośnego. Ponadto, cykoria - popularna w diecie śródziemnomorskiej - może być pomocna dla osób chcących schudnąć - uważa się ją nawet za sekret figury Włochów, którzy przecież nie stronią od biesiadowania. Sprawdź właściwości zdrowotne cykorii oraz jej różne zastosowania.
Cykoria to roślina uprawna, której liście, korzenie lub kłącza są wykorzystywane w kuchni ze względu na ich walory smakowe i prozdrowotne. Liście często są spożywane w postaci sałatek lub gotowane jako warzywo. Korzenie i kłącza są wykorzystywane do wytwarzania napojów takich jak kawa z cykorii. Roślina ta ma również zastosowania lecznicze i jest ceniona ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Cykoria to niezwykle odżywcze warzywo, które warto włączyć do swojej diety ze względu na to, że zawiera wiele prozdrowotnych składników. Najbardziej powszechna jest odmiana biała, jednakże można się również natknąć na bardzo podobną w smaku cykorię radicchio. Jej bordowo-białe liście przywodzą na myśl czerwoną kapustę.
Częścią jadalną cykorii białej są poddane wcześniej procesowi pędzenia główki, z których pozyskuje się liście. Znajdują się w nich witaminy i minerały takie jak:
- witamina A,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- witamina K,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo.
Cykoria jest również doskonałym źródłem kwasów fenolowych, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Warzywo zawiera także substancje wspomagające funkcjonowanie układu pokarmowego. Są to m.in. laktucyna, laktukopikryna, inulina i intybina.
Cykoria pobudza apetyt, a także poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci. Cykoria popita dużą ilością wody tworzy w jelitach galaretowatą substancję, wypełniającą żołądek i zapobiegającą uczuciu głodu. Zapobiega też wzdęciom i zaparciom.
Dla osób zmagających się z cholesterolem również korzystnie wpływa, ponieważ obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Do wzbogacenia diety o cykorię zachęcane są przyszłe mamy gdyż poprawia laktację.
Kolejną zaletą cykorii jest walka ze wzdęciami, jeżeli nie możesz się z nimi uporać powinnaś zjeść potrawę z dodatkiem cykorii, na pewno pomoże. Warto jeszcze dodać, że cykoria jest dobrym przeciwnikiem przeziębień, pomaga zwalczyć infekcje i wzmacniać układ odpornościowy, chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.
Niemal 95 proc. składu cykorii stanowi woda. 100 g zawiera ok. 17 kcal - z tego względu po te warzywo sięgają często osoby będące na diecie odchudzającej. Istotnym składnikiem cykorii jest także błonnik - w 100 g. rośliny jest go ok. 3 g.
Zimą, w grudniu, styczniu i lutym, cykoria jest najsmaczniejsza i najbardziej bogata w wartości odżywcze. Warto z niej przyrządzać sałatki, dodawać do zapiekanek, makaronów i mięs, zwłaszczazwłaszcza że o tej porze roku trudno o inne tak wartościowe warzywo.
Oprócz białej odmiany cykorii dostępna jest też bardziej dekoracyjna cykoria radicchio, o bordowo-białych liściach przypominających czerwoną kapustę. W smaku obie cykorie są do siebie podobne.
Cykorię śmiało mogą jeść osoby z nadwagą, bo nie tylko ma bardzo mało kalorii, co jeszcze - pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Powinni jeść ją także diabetycy, anemicy i sercowcy. Dlaczego?
Spożywanie cykorii może przynieść wiele pozytywnych skutków i poprawić funkcjonowanie organizmu. Wszystko dzięki prozdrowotnym składnikom, które zawiera to warzywo. Roślina może nie tylko wspomóc wątrobę, nerki czy układ krwionośny, ale również okazuje się pomocna w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów. Jak działa cykoria na organizm?
Przede wszystkim, dzięki zawartości laktucyny i laktukopikryny, cykoria ma zbawienny wpływ na pracę wątroby. Substancje te sprawiają, że narząd wydziela więcej żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia tłuszczów.
Cykoria zawiera również inulinę i intybinę, dzięki którym poprawie ulega funkcjonowanie układu pokarmowego. Regulują one pracę jelit i pobudzają produkcję soków żołądkowych. Ich dobroczynny wpływ na organizm uwzględnia także poprawę metabolizmu - fakt ten powinny docenić szczególnie osoby będące na diecie. Na układ pokarmowy ma wpływ także zawarty w cykorii błonnik, który usprawnia perystaltykę i zapewnia regularne wypróżnianie.
Cykorię poleca się również osobom cierpiącym na dnę moczanową. Dlaczego? W leczeniu tego schorzenia jednym z najistotniejszych elementów jest dieta oparta o produkty, po których zjedzeniu nie powstają zbyt duże ilości kwasu moczowego. Jednym z nich jest właśnie cykoria.
Dieta osób cierpiących na choroby tarczycy z reguły zakłada ograniczenie spożycia kawy. Duże dawki tego napoju mogą zaburzać wchłanianie niektórych leków przyjmowanych ze względu na schorzenia związane z tym gruczołem. Dlatego osobom, które piją codziennie duże ilości kawy, zaleca się skorzystanie z substytutu, jakim jest kawa z cykorią.
Cykoria ma również świetny wpływ na układ krwionośny. Jej spożycie może spowodować obniżenie ciśnienia krwi. Oprócz tego składniki w niej zawarte pomagają w regulacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Cykoria znajduje wiele zastosowań w kuchni. Jej liście mogą posłużyć do stworzenia aromatycznych i niezwykle zdrowych sałatek czy surówek. Bardzo popularne jest również wykorzystanie ich na grillu - tak przyrządzone warzywo może z powodzeniem stanowić wiodący składnik głównego dania. Można ją połączyć z mięsem i innymi warzywami i udusić pod przykryciem - efekt będzie rewelacyjny.
Do czego jeszcze stosuje się cykorię? Korzeń rośliny często służy do produkcji kawy. Kawa z cykorii nie zawiera kofeiny, jednak w smaku przypomina klasyczną wersję tego napoju. To również doskonałe źródło cennych substancji odżywczych - witamin i minerałów. Z tego względu wiele osób decyduje się na wykorzystanie tego napoju jako substytutu kawy.
Jak jeść cykorię? Można ją spożywać na surowo, jednak o wiele lepiej smakuje po ugotowaniu, upieczeniu w piekarniku lub przygotowaniu na grillu. Aby warzywo nie było zbyt gorzkie, można je poddać 10-minutowemu moczeniu w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Cykoria świetnie smakuje zarówno surowa jak i duszona. Surową można dodać do surówek, np. pokroić drobno z porem i jabłkiem, lub do sałatek będących samodzielnym daniem. Popularnym połączeniem są listki cykorii, ser pleśniowy, gruszka, cebula czarowna i orzechy włoskie. Co na wierzchu? Wystarczy oliwa, nieco soku z cytryny i świeżo mielony pieprz.
Cykoria duszona w całości sprawdza się genialnie w połączeniu z mięsem lub warzywami. Jeśli polejesz ją beszamelem i zapieczesz w piekarniku - otrzymasz wyrafinowane danie, doskonałe np. do ryb.
Kupując cykorię sprawdzaj, czy jest świeża. Dobrą praktyką jest wybieranie mniejszych główek, ponieważ są bardziej soczyste i słodsze.
Cykoria to niewątpliwie bardzo zdrowe warzywo mające wiele cennych właściwości. Jednakże nie może być spożywana przez wszystkich. Kto nie może jeść cykorii i jakie konkretnie są przeciwwskazania?
Z cykorii powinny zrezygnować osoby cierpiące na zapalenie lub wrzody żołądka. Warzywo nie jest polecane także uczulonym na nie osobom - zjedzenie przez nich cykorii może spowodować bardzo nieprzyjemne skutki uboczne (np. wysypkę czy bóle brzucha). Diabetycy i osoby cierpiący na otyłość powinny poprzedzić włączenie cykorii do jadłospisu konsultacją z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Najgorsze dodatki do zupy. Szkodzą sercu i wątrobie, odbijają się na wadze
Najlepsza kawa dla ciśnieniowców, zestresowanych i chorych na refluks. Łagodniejsza, a wciąż zdrowa
Chroni oczy i wspomaga układ nerwowy. Karnozyna to naturalny odmładzacz komórek