Najgorsze dodatki do zupy. Szkodzą sercu i wątrobie, odbijają się na wadze

Zupy są pożywne i zdrowe, ale dodatki do zup, które mają podkręcać ich smak, już niekoniecznie. Zwłaszcza dla osób, które obciążone są schorzeniami dietozależnymi lub chorobami przewlekłymi, pewne składniki mogą okazać się podstępne. Czego powinni unikać diabetycy, czego nadciśnieniowcy, a czego osoby będące na diecie odchudzającej? Jakie są dla nich najgorsze dodatki do zup? Wyjaśniamy.

Najgorsze dodatki do zup dla cukrzyków 

Co dla jednych jest zdrowe, innym może zaszkodzić. Zupa dla diabetyka powinna się składać z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Najgorsze dodatki do zup dla cukrzyków to:  

  1. zbyt tłuste mięso: tu nie ma mowy o boczku czy kiełbasie, lepsze będzie chude mięso lub ryba; 
  2. wysokoprocentowa śmietana obniży wartość żywieniową zupy. Lepiej zastąpić ją jogurtem; 
  3. pszenne makarony i kasza manna, biały ryż - te produkty zawierają sporo węglowodanów i mają wysoki indeks glikemiczny. Dla kaszy wynosi on 60, dla makaronu 70, a dla ryżu ponad 80. Lepiej zastąpić je produktami razowymi; 
  4. mąka pszenna, którą zagęszczamy zupy, w przypadku cukrzyków nie jest dobrym dodatkiem. Lepiej zagęścić zupę zblendowanymi warzywami; 
  5. ziemniaki również mają wysoki indeks glikemiczny. Lepiej wrzucić do zupy inne warzywa;
  6. zdecydowanie jednak najgorszym dodatkiem do zupy dla cukrzyków jest rzecz jasna cukier - niektórzy podkręcają nim smak np. pomidorowej. Nie warto!

Odchudzasz się? Tego nie wrzucaj do zupy 

Osoby odchudzające się z jednej strony słyszą, że zupy są wysokokaloryczne, a z drugiej, że są podstawą wielu "cudownych diet". Prawda jest taka, że wiele zależy od zawartości naszego dania. Oto najgorsze dodatki do zup dla osób będących na diecie:  

Reklama
  1. tłusta śmietana, zawierająca wiele kalorii i tłuszczu, lepiej zastąpić ją jogurtem; 
  2. glutaminian sodu, bo pobudza apetyt, a jedzony w nadmiarze może wywołać szereg przykrych konsekwencji nazywanych "zespołem chińskiej restauracji";
  3. tłuste mięsa, boczek i kiełbasa;
  4. żółty ser będący dodatkiem do wielu zup zawiera zbyt wiele tłuszczu; 
  5. mąka i mączne dodatki takie jak wszelkie zacierki i zasmażki oraz makaron pszenny i kluski lane; 
  6. masło - jest owszem zdrowe, ale nie na diecie redukcyjnej!

Idealna zupa dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów, składa się z chudego mięsa lub ryby i dużej ilości warzyw.  

Najgorsze dodatki do zup dla wątroby 

Dieta wątrobowa wyklucza wiele produktów, a niektóre z nich bywają składnikami zup. Najgorsze dodatki do zup, które szkodzą wątrobie, to:  

  • sól, którą często zawierają kostki rosołowe. Prowadzi do nieprawidłowego rozwoju komórek wątrobowych; 
  • cukier, który w nadmiernych ilościach szkodzi wątrobie; 
  • glutaminian sodu - przyczynia się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby; 
  • tłuste, czerwone mięso - lepiej zastąpić je chudym. 

Osoby z chorą wątrobą powinny również unikać zup po prostu tłustych.

Masz nadciśnienie? Zrezygnuj z tych dodatków 

Osoby z nadciśnieniem nie powinny rezygnować z zup, ale muszą bardzo pilnować, co do nich wrzucają. Najgorsze dodatki do zup dla osób z nadciśnieniem to te, które zawierają sód. Można go znaleźć w:  

  • kostkach rosołowych,
  • bulionach wysokosodowych,
  • soli. 

Wszystkie te składniki zwiększają ciśnienie krwi, a poza tym powodują wzdęcia. Inne składniki wielu zup, których powinny unikać osoby z nadciśnieniem, to te, które zwiększają poziom cholesterolu. Są to:  

  • żółty ser,
  • tłuste mięso,
  • masło,
  • tłusta śmietana. 

Dla serca lepiej jeść zupy chude, a soli używać bardzo oszczędnie - zastępując ją w dużej mierze innymi przyprawami, np. ziołami, czosnkiem.

Czego nie ma w zdrowej zupie?

Jak się okazuje, niektóre składniki zup są tak samo niebezpieczne dla większości ludzi. Najgorsze składniki, jakie możemy wrzucić do zupy, to zbyt wiele soli, glutaminian sodu czy zbyt dużo tłuszczu

Mąka pszenna i zrobione z niej produkty również nie przydadzą daniu zdrowych wartości odżywczych. Nawet jeśli nie cierpisz na żadne z powyższych schorzeń, stosując powyższe zasady, będziesz zdrowszy.

CZYTAJ TEŻ:

Dziewięć produktów na zbicie cholesterolu. Jedz, a poprawisz wyniki

Pięć warzyw, które najbardziej podnoszą cukier. Nie dla insulinoopornych

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: glutaminian sodu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL