Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt
Pestki melona to ta część owocu, którą zazwyczaj wyrzucamy. Delektujemy się soczystym miąższem, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Odkryli je już starożytni. Tymczasem pestki tego owocu to również skarbnica dobroczynnych składników. Podpowiadamy, jak je wykorzystać robiąc mleko z pestek melona.
Pestki melona zawierają wiele błonnika i innych składników odżywczych. Choć nie są tak popularne w spożyciu, jak pestki dyni, to warto się nad nimi pochylić. O tym, że pestki melona są zdrowe, decydują następujące składniki:
- błonnik, który wspiera trawienie i zdrowie jelit;
- białko, które jest niezbędne do regeneracji tkanek i utrzymania ogólnej sprawności organizmu.
- minerały, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- witaminy z grupy B (takie jak niacyna i foliany), które są niezbędne dla procesów metabolicznych i wspierają układ nerwowy;
- tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla zdrowia serca;
- przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników;
- fitosterole, pomagające w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Dlatego warto wykorzystywać pestki melona. Posłuży to nie tylko zdrowiu, ale wpisze się również w trend niemarnowania żywności.
Dzięki bogatej zawartości pestek melona, mleko z nich ma sporo właściwości zdrowotnych:
- mleko z pestek melona jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, takich jak witaminy E, K, B, magnez, cynk, żelazo, potas i fosfor;
- zawiera silne przeciwutleniacze, takie jak witamina E i fitosterole, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników;
- dzięki zawartości składników odżywczych, mleko z pestek melona może wzmacniać układ immunologiczny, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji;
- składniki takie jak fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca;
- reguluje ciśnienie krwi;
- wspomaga trawienie i regulację funkcji jelitowej dzięki zawartości błonnika;
- wspomaga pracę wątroby i nerek,
- witamina E i inne składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i wspomagają procesy regeneracji komórek;
- łagodzą dolegliwości związane z chorą prostatą;
- zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w regulacji apetytu i procesów metabolicznych.
100 ml mleka z pestek melona zawiera 88 kalorii. Dzięki dużej zawartości błonnika ma ono niski indeks glikemiczny, może być więc spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Czytaj też: Pij zamiast mleka krowiego. Ma niewiele kalorii i wspomaga trawienie
Mleko z pestek melona powinny spożywać osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. To świetne uzupełnienie białka. Pomoże też osobom z chorobami wątroby i nerek, przyczyniając się do oczyszczania organizmu z toksyn i nerek z piasku.
Natomiast po mleko z pestek melona nie powinny sięgać osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Duża ilość błonnika może je podrażnić, wzmagając objawy choroby. To samo dotyczy nadkwasoty. Przeciwwskazaniem do picia mleka z pestek melona są też choroby śledziony oraz alergie na pestki dyniowatych. Z jego spożyciem powinny się również wstrzymać matki karmiące, bo produkt ten niekorzystnie wpływa na laktację.
Aby zrobić mleko z pestek melona, potrzebujesz tylko blendera, wody i.. pestek melona. Na szklankę wody przypadają dwie łyżki ziaren owocu. Wsypujemy nasiona do blendera, zalewamy wodą i dokładnie miksujemy. Następnie przecedzamy przez gazę i mleko z pestek melona jest gotowe. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.
Ważne jest to, aby nie używać pestek z melona niedojrzałego. Nie tylko mają one mniej właściwości odżywczych, ale mogą też być przyczyną zatrucia pokarmowego.
Źródła: veganmilker.com, foodnavigator.com
Czytaj też:
Wcale nie są zdrowsze od zwykłego jogurtu. Mają niewiele białka i dużo tłuszczu
Świetnie zastąpi mleko krowie. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm
Odmładza wygląd, jelita i stawy. Polki coraz częściej sięgają po "białko młodości"