Najzdrowszy olej do picia. Wzmacnia serce, odtruwa wątrobę, odchudza
Na początek dobra rada - nigdy go nie podgrzewaj. Olej lniany nie nadaje się do smażenia, gotowania ani pieczenia, bo poddany obróbce cieplnej nie tylko traci swoje właściwości, ale i robi się szkodliwy - wystawiony na działanie wysokiej temperatury zaczyna wytwarzać szereg związków o cechach rakotwórczych. Jakie właściwości przypisuje się olejowi lnianemu? Czy jest dobry dla zdrowia?
Sensacyjne doniesienia o terapiach chorób nowotworowych wyłącznie z użyciem oleju lnianego należy włożyć między bajki. Namawianie chorych do przerwania leczenia konwencjonalnego na rzecz picia oleju i jedzenia siemienia lnianego to, delikatnie mówiąc, propozycja ryzykowna. Natomiast włączenie tych produktów do diety może wspomóc proces leczenia (jak mówią lekarze - spróbować warto, na pewno nie zaszkodzi). Odkrycia prof. Lilian Thompson z Uniwersytetu w Toronto dają nadzieję - badaczce udało się potwierdzić, że olej lniany spowalnia rozwój nowotworu piersi (także w stadiach bardziej zaawansowanych.
Odrębne badania wykazały, że olej i siemię lniane spożywane regularnie obniżają faktor ryzyka rozwoju raka piersi (także u kobiet zagrożonych tym rodzajem nowotworu przez wzgląd na obciążony wywiad rodzinny), prostaty, jajników i macicy, czyli tych rodzajów nowotworów, które są zależne od czynników hormonalnych.
Olej lniany, wypijany regularnie, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zwiększa poziom tego "dobrego" - HDL, a wszystko to dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, zawałów, choroby wieńcowej oraz tworzenia się zakrzepów i zatorów.
Praca serca, a dokładnie jego skurcz, dostaje "wzmocnienie", a tętnice stają się zdrowo poszerzone.
Oczywiście nie istnieje produkt, którego spożywanie sprawi, że podziałka wagi będzie wskazywać mniejszą wartość. Sam tylko olej lniany też tego nie uczyni. Ale zdecydowanie ułatwi zdrowe odchudzanie, ponieważ przyspiesza i reguluje metabolizm, trawienie, a także pomaga sprawniej usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Poza tym oczyszcza wątrobę, umożliwia też pozbywanie się resztek pokarmowych zalegających w jelitach.
Kwasy omega-3 pomagają spalać tkankę tłuszczową i hamują procesy powstawania nowej. Wszystko razem sprawia, że łatwiej tracić zbędne kilogramy. Dawka dla odchudzających się to dwie łyżki dziennie. Osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna i innymi schorzeniami jelit powinny uważać, bo być może olej lniany to specyfik nie dla nich.
Olej lniany wykazuje też dobroczynne działanie na pracę układu nerwowego, co przekłada się na lepsze zapamiętywanie, szybsze uczenie się, poprawę koncentracji. Pijący olej lniany uczą się i pracują efektywniej, osiągają lepsze wyniki, łatwiej im też zmobilizować się do wysiłku intelektualnego.
To nie wszystko. Omawiany specyfik poprawia nastrój, obniża ryzyko wystąpienia depresji, a ponieważ usprawniają przewodnictwo neuronalne, wspierają terapię takich chorób neurologicznych jak stwardnienie rozsiane czy choroba Parkinsona.
Przyjmuje się, że dawka profilaktyczna oleju lnianego to 2-6 łyżek dziennie, a lecznicza nawet 6-8. Poleca się zaczynać od 1-2 łyżek i stopniowo zwiększać dawkę.
Należy się przygotować na to, że smak oleju nie zachwyca, ale można się przemóc i przyzwyczaić. Ale są i tacy, którym jego aromat kojarzy się z orzechami i oceniają go jako "przyjemny". Jeśli jednak wypijany solo wywołuje odruchy wymiotne i nie pomaga jednoczesne zagryzanie pokarmem, warto nie rezygnować, tylko wymieszać go np. z jogurtem naturalnym.
CZYTAJ TAKŻE:
Co jeść przy nadciśnieniu? Dieta DASH obniża ciśnienie krwi
Jak przygotować siemię lniane do picia?
Pij kwas chlebowy. Serce i jelita podziękują ci za "wiejską oranżadę"