Poważna konkurencja dla matchy. Spowalnia starzenie, wspiera trawienie, redukuje napięcie
Dziś w menu niemal każdej kawiarni na świecie można znaleźć matchę. Sproszkowana zielona herbata, która ma wiele nieocenionych właściwości zdrowotnych, podbiła serca najpierw azjatyckich konsumentów, a potem szturmem zdobyła m.in. europejski rynek. Doczekała się jednak poważnej konkurencji. A przynajmniej tak mówi się o hojicha latte. Co to za napój, jak się go przygotowuje i czy jego spożywanie, podobnie jak w przypadku matchy, może przynieść organizmowi jakieś konkretne korzyści? Bierzemy pod lupę nowy hit wśród napojów.
Hojicha latte to napój przygotowywany ze sproszkowanej hojichy, wody i mleka lub napoju roślinnego.
Hojicha, która stanowi bazę napoju, to prażona zielona herbata ("hoji-cha" oznacza dosłownie "paloną herbatę") o wędzonym, dymnym aromacie i niepowtarzalnym, orzechowo-karmelowym smaku. Dlatego, że jest pozbawiona goryczki, typowej dla zielonej herbaty, stanowi atrakcyjny wybór dla zwolenników subtelniejszych smaków. To, co odróżnia ją od innych zielonych herbat, to także kolor. Napar posiada złoto-brązową barwę.
Historia herbaty hojicha sięga lat 20. XX wieku. To wtedy w Kioto, w Japonii, zaczęto produkcję opartą na metodzie prażenia liści. Jak się zauważa - dość przypadkowo.
Herbata hojicha może mieć wiele odmian. Podstawowa wersja produkowana jest z herbaty bancha. To japońska herbata codzienna. Istnieje również hojicha wytwarzana z senchy (otrzymuje się ją z najświeższych i najwyżej rosnących liści) czy z kukichy (to herbata wytwarzana z łodyżek herbacianych). Hojicha tradycyjnie prażona jest w naczyniu ceramicznym. Ogromną rolę w jej przygotowaniu odgrywają temperatura i czas. Chodzi o to, by równomierne, niezbyt szybko podgrzać liście, tak, by zmieniły kolor i aromat, ale żeby się nie przypaliły.
Hojicha mielona na proszek jest podobna do herbaty matcha. I tak jak ona ma wiele różnych zastosowań. Wykorzystuje się ją m.in. właśnie do przygotowania napoju znanego jako hojicha latte.
Jak wspomnieliśmy, już sama herbata hojicha smakuje inaczej niż inne zielone herbaty, dlatego będzie dobrym wyborem nawet dla osób, które na co dzień od nich stronią. Hojicha latte, dzięki dodatkowi mleka, przypomina w smaku trochę mleczną kawę lub kakao. To sprawia, że może być też alternatywą dla czarnego napoju.
Matcha dodaje energii, działa odprężająco, poprawia nastrój, przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, a do tego wspiera serce i może zmniejszać ryzyko rozwoju raka. Czy hojicha latte ma podobne właściwości? A może działa jeszcze lepiej?
Podstawa hojicha latte, czyli hojicha, prażona zielona herbata, ma wiele zdrowotnych właściwości. Jak inne zielone herbaty hojicha jest bogata w antyoksydanty, które mogą działać przeciwzapalnie, wspierać zdrowie serca i poprawiać metabolizm. W liściach znajdują się pewne ilości witamin z grupy B, witaminy C, potasu, manganu czy wapnia, jednak nie można ich uznać za znaczące. Poza tym ich zawartość w napoju może się różnić. Wpływ na to mają m.in. sposób uprawy czy przetwarzania.
Picie hojichy poprawia trawienie i przyczynia się do spowolnienia starzenia organizmu (widać to m.in. po skórze). Hojicha wzmacnia też układ odpornościowy. Katechiny pomagają regulować ciśnienie krwi i cholesterol, obecność L-teaniny sprawia, że działa uspokajająco i relaksująco. Hojicha sprzyja także utrzymaniu zdrowych zębów i dziąseł.
Hojicha latte, bez zbędnych dodatków, może wspierać więc zdrowie organizmu. Stanowi idealny napój dla osób wrażliwych na kofeinę, a także tych, które zwyczajnie jej unikają. Ma właściwości relaksacyjne, może pomóc w redukcji stresu, a także wspierać procesy trawienia i łagodzić problemy żołądkowe.
Hojicha latte już ma wielu zwolenników na całym świecie. Coraz więcej kawiarni i herbaciarni, także w Polsce, wprowadza ten napój do swojego menu. Ale nie trzeba wychodzić na miasto, by go spróbować - można go też przygotować samodzielnie w domu, korzystając z dostępnych w sklepach internetowych sproszkowanych, prażonych herbat.
A kiedy jest najlepszy moment to, by sięgnąć po hojicha latte? Ten napój można pić o różnych dniach - zarówno rano, po południu, jak i wieczorem. Z racji niskiej zawartości kofeiny nie zakłóci snu. Hojicha latte sprzyja relaksowi.
CZYTAJ TAKŻE:
Pobudza mózg, metabolizm i jelita, zbija cukier. W Indiach piją zamiast kawy
Dodaj do wody, soku lub mleka, a zadziała niczym kawa. Wpływa też na pamięć i stan kości
Polacy pokochali tę "herbatę". Dostarcza magnezu, obniża cukier i ciśnienie