Pobudza mózg, metabolizm i jelita, zbija cukier. W Indiach piją zamiast kawy
Pobudza mózg i metabolizm, wspiera odporność, serce i jelita. W Indiach to zamiennik kawy i napój na zdrowie, który spożywany jest codziennie. Swą moc masala chai zawdzięcza unikalnej mieszance przypraw, które wpływają pozytywnie na cały organizm, dodają energii i rozgrzewają. Przekonaj się, dlaczego warto pić herbatę masala i dowiedz się, jak ją zrobić samodzielnie. Wszystkie składniki kupisz bez problemu w polskich sklepach.
Herbata masala, znana również jako masala chai, to tradycyjny indyjski napój, który łączy w sobie mocną czarną herbatę, mleko oraz mieszankę przypraw, takich jak cynamon, kardamon, imbir i goździki, znanych także jako gotowa mieszanka przypraw - garam masala.
Ten aromatyczny i bardzo zdrowy napój cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Masala chai jest często serwowana w glinianych czarkach i jest uważana za skarb narodowy Indii.
Masala chai ma wiele zalet. Imbir i kardamon wspomagają trawienie i pomagają zwalczać wzdęcia. Goździki i cynamon mają działanie przeciwzapalne, a czarny pieprz pobudza metabolizm. Dzięki zawartości antyoksydantów herbata wzmacnia odporność, a cynamon może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Z kolei teina zawarta w herbacie dodaje energii, poprawia koncentrację i nastrój.
Wspomaganie trawienia
Jednym z największych atutów masala chai jest jej korzystny wpływ na układ trawienny. Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm i ułatwia trawienie cięższych posiłków. Kardamon pomaga zwalczać wzdęcia i działa łagodząco na żołądek, a cynamon może wspierać pracę jelit, zmniejszając ryzyko problemów gastrycznych.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
Wiele przypraw zawartych w masala chai wykazuje właściwości przeciwzapalne. Imbir i goździki zawierają związki, które mogą łagodzić stany zapalne i działać jak naturalne środki przeciwbólowe. Cynamon oraz czarny pieprz wykazują działanie antybakteryjne, co wspomaga walkę z infekcjami i wzmacnia odporność organizmu.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Cynamon, obecny w masala chai, jest znany ze swojego wpływu na regulację poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że może zwiększać wrażliwość komórek na insulinę i pomagać w stabilizacji poziomu glukozy, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.
Wzmacnianie odporności
Masala chai może działać jak naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Goździki i imbir wykazują właściwości antyseptyczne i przeciwwirusowe, co może pomóc w zwalczaniu infekcji, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Regularne spożywanie tego napoju może zmniejszyć ryzyko przeziębienia i grypy.
Poprawa koncentracji i redukcja stresu
Czarna herbata, która jest podstawą masala chai, zawiera teinę - substancję podobną do kofeiny, ale działającą łagodniej. Dzięki temu napój pobudza umysł, poprawia koncentrację i dodaje energii, ale jednocześnie nie powoduje gwałtownego skoku i spadku energii jak kawa. Ponadto przyprawy takie jak kardamon i cynamon działają kojąco na układ nerwowy, redukując napięcie i stres.
Korzyści dla serca
Niektóre składniki masala chai mogą wspierać zdrowie serca. Cynamon pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, a imbir może wspierać prawidłowe krążenie krwi. Badania wskazują, że regularne spożywanie herbaty może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Rozgrzewające i energetyzujące działanie
Dzięki zawartości imbiru i pieprzu masala chai działa rozgrzewająco, co czyni ją idealnym napojem na chłodne dni. Te właściwości sprawiają również, że może być pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia oraz poprawiać krążenie krwi.
Podstawą masala chai jest mocna czarna herbata, najczęściej Assam lub Darjeeling. Dodaje się do niej mieszankę przypraw, takich jak kardamon, cynamon, imbir, goździki i czarny pieprz ( po małej łyżeczce każdej z nich na duży dzbanek herbaty), które nadają napojowi charakterystyczny korzenny smak. Możesz też zastosować gotową mieszankę garam masala - zwróć jednak uwagę na jej skład i pochodzenie. Do jednej filiżanki wystarczy pół łyżeczki przyprawy.
Przygotowanie masala chai jest proste. Herbaciany napar gotuje się przez kilka minut z mlekiem i przyprawą, by jak najlepiej oddała ona swój aromat i właściwości napojowi. Dla smaku słodzi się go miodem lub cukrem, choć w zależności od regionu Indii przepisy mogą się nieco różnić. W niektórych europejskich kawiarniach herbatę w stylu masala podaje się ze spienionym mlekiem, a wierzch mlecznej pianki posypuje się dodatkowo przyprawą.
Proporcje przypraw i cukru oraz moc herbaty można dostosować do swoich preferencji.
Indyjska herbata masala, jak wszystko, jeśli jest spożywana w nadmiarze, może u niektórych osób dawać przykre objawy ze strony układu pokarmowego. Mleko może powodować wzdęcia, a mocne przyprawy mogą sprzyjać odbijaniu lub podrażniać żołądek osób o wrażliwej śluzówce, chorobie refluksowej czy wrzodowej.
Należy także pamiętać, że czarna herbata zawiera teinę działającą podobnie do kofeiny. Najlepiej więc pić ją jak kawę - 2-3 filiżanki raczej w pierwszej połowie dnia, gdyż jej duża ilość spożywana wieczorem może za bardzo pobudzać i utrudniać zasypianie.
CZYTAJ TAKŻE:
Kto nie powinien pić czarnej herbaty? W tych przypadkach może zaszkodzić
Greczynki dodają do kawy i znikają im boczki. Działa już jedna łyżeczka
Zielona herbata nie taka zdrowa? Chodzi o to, kiedy ją pijesz
Pij rano, jeśli chcesz spłycić zmarszczki. Dodaje energii, odmładza i nawilża skórę