Rekordzista w zawartości antyoksydantów. Już 50 ml soku dziennie gwarantuje zdrowie
Cierpki sok z tych owoców nie ma wielu zwolenników. Uważany jest za niesmaczny, a owoce aronii w ogrodzie są często przez nas lekceważone. Warto jednak pamiętać, że roślina ta kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, które mają duży wpływ na nasz organizm. Wystarczy pamiętać, aby regularnie przyjmować sok z aronii, a nasze zdrowie może szybko się polepszyć. Dowiedz się, dlaczego warto go pić oraz w jaki sposób go dawkować.
Aronia to popularna roślina ogrodowa, która doceniana jest ze względu na walory estetyczne oraz cenne owoce. Dowiedz się, co sprawia, że jest tak wyjątkowa.
Cierpki smak soku z aronii nie powinien nas odstraszyć. Okazuje się, że kryje się w nim wiele wartości odżywczych, które warto docenić. Dodatkowo owoce aronii są niskokaloryczne, a w 100 g znajdziemy jedynie ok. 50 kcal. Zawierają witaminę C, witaminę A, witaminę E oraz witaminę K, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, cynk oraz mangan. Dodatkowo kwas foliowy, flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe i rutozyd.
Duża zawartość składników odżywczych powoduje, że aronia ma silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalnia proces starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy choroby serca.
Badania potwierdziły również pozytywny wpływ na organizm w przypadku osób zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Okazuje się, ze spożywanie owoców aronii łagodzi przebieg choroby, a także jej zapobiega.
Zawartość związków polifenolowych oraz witaminy K powoduje, że sok z aronii ma spory wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Działa przeciwzakrzepowo i obniża ciśnienie krwi. Przyjmowanie aronii zmniejsza także poziom złego cholesterolu we krwi.
Aronia ma wpływ na wzrok. Zawarte w niej składniki powodują, że zmniejsza się kruchość oraz przepuszczalność ścian naczyń włosowatych w obrębie gałki ocznej. Skutkiem tego jest poprawienie widzenia zmierzchowego, poprawienie widzenia kolorów oraz rejestracji obrazów. To także mniejsze ryzyko wystąpienia w przyszłości zaćmy lub zwyrodnienia plamki żółtej.
Obecność witaminy E oraz związków o działaniu antyoksydacyjnym powoduje, że aronia wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Dzięki niej zachowamy młody wygląd skóry oraz wzmocnimy włosy i paznokcie.
Już 50 ml soku z aronii dziennie może sprawić, że odczujemy efekty przyjmowania go. Warto pamiętać, że nie trzeba pić go w czystej postaci. Będzie smakował lepiej, kiedy rozcieńczymy go z wodą, dodamy do herbaty lub lekko posłodzimy. Można z jego dodatkiem przygotować również pyszne koktajle. Warto wymieszać go w nich z bananem, aby słodki smak owocu pomógł zneutralizować cierpkość aronii.
Sok z aronii warto przyjmować szczególnie podczas okresu jesienno-zimowego. Pomaga szybko wyleczyć się z infekcji, a także wspiera układ odpornościowy. Doraźnie pomoże przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, nudności czy wzdęcia. Wspomaga pracę jelit oraz proces detoksykacji organizmu.
Owoce aronii nie zawierają dużej ilości cukru. Osoby cierpiące na cukrzycę muszą jednak pamiętać, że często przetwory na ich bazie mogą kryć w sobie spore ilości dodanego cukru.
Co więcej, sok z aronii nie będzie miał dobrego wpływu na organizm osób cierpiących na niskie ciśnienie krwi, zakrzepowe zapalenie żył, chorobę wieńcową, chorobę wrzodową, żylaki oraz problemy z krzepliwością krwi. Wynika to z zawartości składników aktywnych, które wykazują tendencję do powstawania skrzepów. Właśnie dlatego sok z aronii może nie wpływać dobrze na osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Zakwas z buraków. Niezastąpione wsparcie dla sercowców
Nietypowy dodatek do kawy to sekret szczupłych osób. Wystarczy parę kropel