Uczucie pełności w jelitach, przelewanie, gazy. Przy jedzeniu robisz jedno

Skąd się biorą wzdęcia? Jak sobie z nimi radzić? Czego unikać? Wyjaśniamy
Skąd się biorą wzdęcia? Jak sobie z nimi radzić? Czego unikać? Wyjaśniamy123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czym są wzdęcia i skąd się biorą?
  2. Najczęstsze przyczyny wzdęć
  3. Wzdęcia - jakie to objawy?
  4. Produkty, które nasilają wzdęcia
  5. Nie tylko unikanie konkretnych produktów. Skuteczne sposoby na wzdęcia
  6. Wzdęcia - produkty niewskazane
  7. Produkty łagodzące wzdęcia

Czym są wzdęcia i skąd się biorą?

Zobacz również:

    • powietrze połykane podczas spożywania posiłków i płynów oraz w trakcie szybkiego mówienia;
    • wytwarzanie gazów wewnątrz jelita w procesie trawienia białka i tłuszczu oraz fermentacji bakteryjnej niewchłoniętych węglowodanów, głównie w jelicie grubym;
    • przenikanie gazów pomiędzy krwią a przestrzenią wewnątrz jelit.

    Najczęstsze przyczyny wzdęć

    • niewłaściwa dieta - bogata w tłuste, ciężkostrawne produkty, cukry proste, a także napoje gazowane i słodkie;
    • połykanie powietrza - zbyt szybkie jedzenie, żucie gumy, palenie papierosów - to wszystko sprzyja wzdęciom;
    • schorzenia przewodu pokarmowego (IBS, SIBO, nietolerancje);
    • dysbioza jelitowa - zaburzenia w składzie i funkcji drobnoustrojów, które tworzą mikrobiotę;
    • stres.

    Zobacz również:

    Wzdęcia - jakie to objawy?

    Produkty, które nasilają wzdęcia

    • napoje gazowane,
    • niektóre warzywa (np. kapustne, cebulowe) i owoce (np. śliwki),
    • produkty mleczne z laktozą,
    • produkty wysokobłonnikowe (np. pełnoziarniste produkty zbożowe),
    • nasiona roślin strączkowych,
    • żywność typu fast food,
    • produkty smażone.
    Wzdęcia mogą mieć wiele przyczyn. Istotna jest nie tylko odpowiednia dieta, ale też to, w jaki sposób jemy
    Wzdęcia mogą mieć wiele przyczyn. Istotna jest nie tylko odpowiednia dieta, ale też to, w jaki sposób jemy123RF/PICSEL

    Nie tylko unikanie konkretnych produktów. Skuteczne sposoby na wzdęcia

    Zobacz również:

      Zobacz również:

        Wzdęcia - produkty niewskazane

        • warzywa takie jak kapusta, brukselka, por, kalafior, cebula, czosnek, śliwka, jabłko, gruszka, czereśnie, wiśnie; 
        • produkty zbożowe - mąki z pełnego przemiału, pieczywo pełnoziarniste, otręby, kasze (gryczana, pęczak, bulgur), ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty;
        • produkty białkowe - groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica, jaja, tłuste mięsa, mięsa wysokoprzetworzone (np. kiełbasa, kabanos, salceson), wysokotłuszczowe produkty mleczne (np. ser żółty, pleśniowy, topiony);
        • inne - grzyby, woda gazowana, napoje gazowane, słodycze, czekolada, alkohol (szczególnie piwo).

        Produkty łagodzące wzdęcia

        • warzywa - np. natka pietruszki, sałata, szpinak;
        • produkty białkowe - jogurty, kefiry i maślanki naturalne;
        • inne - cynamon, mięta, szałwia, kminek, majeranek, koper włoski, rumianek.
        "Można zdrowiej". Odcinek 5. O otyłości. Obesitolog: można i trzeba leczyć otyłośćINTERIA.PL
        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
        W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.