Dosypuj do kawy, jogurtu czy owsianki. Zwalcza zmęczenie, niweluje stres
Maca, zwana też peruwiańskim żeń-szeniem, od wieków stanowi tradycyjny element codziennej diety mieszkańców Peru. W Polsce cieszy się popularnością stosunkowo od niedawna. Suplementy z korzeniem maca polecane są m.in. w stanach osłabienia fizycznego i stresu, a także w celu zwiększenia libido. Jak korzeń maca działa na organizm i jakie są przeciwwskazania do jego przyjmowania? Wyjaśniamy.
Korzeń maca, nowy superfood, pochodzi z peruwiańskich płaskowyżów u podnóży Andów. Występuje w trzech odmianach: żółtej, czerwonej i czarnej. Jest elementem codziennej diety rdzennej ludności tamtych terenów.
Korzeń maca przypomina nieco naszą rzodkiew. Jadalna jest również jego łodyga wyrastająca ponad ziemię. W Peru poddaje się ją procesowi suszenia i podaje gotowaną lub pieczoną. Jest składnikiem maca chicha - popularnego w Andach fermentowanego napoju. Do Polski trafia zmielona lub w postaci ekstraktów. Tak przygotowany surowiec służy do produkcji suplementów diety.
Jak smakuje sproszkowany korzeń maca? Ma wyrazisty, pikantny smak, który ma wielu miłośników. Natomiast jego zapach przypomina słodkie toffi.
W medycynie ludowej Ameryki Południowej korzeń maca uważany jest za środek wspierający prawidłowe czynności seksualne u mężczyzn. Badania nad tą substancją wykazały poprawę popędu seksualnego, przy czym poziom hormonów płciowych u badanej grupy nie zmienił się. Dlatego stał się on składnikiem suplementów diety, które mają podnosić libido. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie tej rośliny, która, jak wynika z badań, jest adaptogenem, czyli dobroczynną substancją roślinną, która pomaga przywrócić równowagę w organizmie.
Sproszkowany korzeń maca jest źródłem:
- polifenoli,
- saponin,
- garbników,
- glukozynolanów,
- alkaloidów,
- steroli roślinnych,
- amid wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Wszystkie wyżej wymienione składniki to substancje aktywne, które korzystnie wpływają na pracę komórek i wykazują działanie antynowotworowe. Korzeń maca jest też źródłem błonnika, aminokwasów i składników mineralnych takich jak cynk, sód, miedź i wapń.
Suplementacja korzeniem maca wpływa na gospodarkę wapnia w organizmie, co może hamować rozwój zmian osteoporotycznych u osób starszych. Sproszkowany korzeń maca działa również neuroprotekcyjnie dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Może niwelować objawy depresji i lęku. Zawarte w nim substancje aktywne wpływają również na zdolność do przyswajania nowej wiedzy.
Peruwiańczycy żyją w ekstremalnych warunkach i ich dieta musi zawierać substancje, które przeciwdziałają występowaniu przewlekłej choroby wysokogórskiej. Dla nas ważny jest korzystny wpływ korzenia maca na układ krwionośny - suplementacja pomaga regulować skurczowe ciśnienie krwi.
Sproszkowany korzeń maca był również badany pod kątem zastosowania w sporcie. Badanie przeprowadzono na grupie kolarzy, którzy po dwóch tygodniach suplementacji poprawili swoje wyniki. Zatem korzeń maca może wpływać również na wydolność fizyczną i wytrzymałość organizmu u osób aktywnych.
Choć peruwiański żeń-szeń polecany jest głównie mężczyznom, to sięgać po niego powinny również kobiety. Ten adaptogen pomaga złagodzić dokuczliwe objawy menopauzy. Jeśli cierpisz na trudności z koncentracją, odczuwasz napięcie i jesteś wyraźnie nadpobudliwa, korzeń maca może pomóc.
Badania nad tą rośliną wykazały też, że reguluje ona poziom cukru we krwi. To, w połączeniu z działaniem pobudzającym, może być pomocne w procesie zrzucania nadmiaru kilogramów. Dodatkowo korzeń maca przyjmowany regularnie obniża poziom hormonu adrenokortykotropowego, który w wysokim stężeniu powoduje wzrost wagi.
Wysoka zawartość substancji ważnych dla codziennego funkcjonowania organizmu sprawiła, że korzeń maca uznawany jest za kolejny superfood. Warto sięgnąć po ten naturalny środek w stanach:
- osłabienia fizycznego,
- stresu i wyczerpania psychicznego,
- osłabienia koncentracji,
- obniżenia libido.
Sproszkowany korzeń maca lub suplementy w tabletkach można przyjmować również wspomagająco podczas leczenia anemii.
Korzeń maca nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Przeciwwskazaniem są też choroby tarczycy, ze względu na zawartość goitrogenów zaburzających wchłanianie jodu. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze ze względu na interakcję z lekami na tę dolegliwość.
Suplementy z tą substancją przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.
Sproszkowany korzeń maca jest stosunkowo tani. 100 g kosztuje ok. 15 zł. Dzienna dawka nie powinna być większa niż 5 g. Łyżeczkę można dodać do jogurtu, koktajlu czy owsianki.
Regularne stosowanie korzenia macy powinno trwać dwa do trzech miesięcy. Po tym czasie trzeba zrobić miesięczną przerwę.
CZYTAJ TAKŻE:
Na wysoki cukier, stany zapalne i problemy żołądkowe. Berberyna to nowy hit wśród suplementów
Od tygodnia piję czarnuszkę. Oto co mi to dało
Przyspieszą odchudzanie i obniżą cukier we krwi. Stosuj jako przyprawę lub zaparz jak herbatę