Od tygodnia piję czarnuszkę. Oto co mi to dało
O cudownych właściwościach czarnuszki słyszałam już dawno. Prawdopodobnie odgrywa istotną rolę w prewencji wielu chorób, takich jak cukrzyca czy nowotwory. Dodatkowo wspomaga organizm w obronie przed bakteriami, pasożytami i grzybami, a także pomaga w walce z alergiami. Najczęściej dodaje się ją w postaci nasion lub oleju do potraw. Ale okazuje się, że można również przyrządzić z niej napar do picia. Nie pozostało mi nic innego, jak go wypróbować.
Czarnuszka zawiera wiele cennych dla zdrowia związków. Najważniejszym z nich są tymochinony, które wykazują potencjał przeciwnowotworowy, przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny. Roślina ta zawiera także flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami i pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Olej z nasion czarnuszki jest bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, co jest korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Czarnuszka zawiera także różne minerały - żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, wapń, fosfor i selen. Jest też źródłem witamin, w tym witaminy A, witaminy B1 (tiaminy), witaminy B3 (niacyny), witaminy B6 (pirydoksyny) i witaminy C.
Aby przygotować napar z czarnuszki, wystarczy zmielić łyżeczkę jej nasion w młynku do kawy, a następnie zaparzyć w szklance. Nasiona można także rozetrzeć w moździerzu. Po kilkunastu minutach mieszankę należy odcedzić. Ja swój napar parzę w specjalnie do tego przeznaczonym kubku z zaparzaczem (kupiłam go kiedyś na wycieczce i to chyba jedna z najlepszych pamiątek, jaką przywiozłam). I tyle. Warto pamiętać, żeby nie sporządzać napoju z całych nasion czarnuszki, ponieważ napar wyjdzie zbyt słaby.
Jak smakuje napar z czarnuszki? Podobnie do zwykłej herbaty. Jej intensywność będzie zależna od ilości zaparzonych nasion.
Napar z czarnuszki przede wszystkim rozgrzewa organizm i daje uczucie spokoju, wyciszenia. Dlatego dobrym pomysłem jest przyrządzenie takiego napoju wieczorem, zdecydowanie lepiej się po nim zasypia, a ciało się odpręża. Po tygodniu picia naparu z czarnuszki mogę również stwierdzić, że pomaga ona w łagodzeniu objawów zaburzeń trawiennych, takich jak wzdęcia czy niestrawność, z którymi borykam się już od dawna. I oczywiście (ucieszę pewnie przede wszystkim panie), że skóra po stosowaniu naparu z czarnuszki wygląda na zdrowszą.
Warto również podkreślić, że napar z czarnuszki jest bogaty w składniki aktywne o właściwościach wspierających układ odpornościowy. Dzięki zawartości substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym picie naparu z czarnuszki może być szczególnie korzystne właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Czarnuszka (Nigella sativa), znana również jako czarnuszka siewna, jest rośliną z rodziny jaskrowatych, której nasiona są używane zarówno w kuchni (jako przyprawa), jak i w tradycyjnej medycynie ludowej. Nasiona czarnuszki cieszą się powszechnym zastosowaniem w leczeniu różnorodnych schorzeń takich jak zapalenie oskrzeli, astma, biegunka, reumatyzm oraz problemy skórne. Poza tym są używane w celu wzmocnienia wątroby, łagodzenia dolegliwości trawiennych, zwalczania biegunki, stymulacji apetytu czy zwalczania infekcji pasożytniczych.
Czarnuszka ma również działanie:
- antyoksydacyjne - czarnuszka zawiera związki antyoksydacyjne, takie jak tymochinony, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki;
- przeciwzapalne - czarnuszka może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, co jest szczególnie przydatne w przypadku chorób przewlekłych;
- wspomagające układ immunologiczny - niektóre badania sugerują, że spożywanie czarnuszki może poprawić reakcję układu odpornościowego organizmu;
- regulujące poziomu cukru we krwi - czarnuszka może pomagać w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2;
- poprawiające zdrowie skóry - olej z czarnuszki jest stosowany w celu poprawy zdrowia skóry, łagodzenia trądziku i egzemy oraz przeciwdziałania starzeniu się skóry;
- poprawiające zdrowie układu pokarmowego - czarnuszka może pomóc w łagodzeniu objawów zaburzeń trawiennych takich jak niestrawność, wzdęcia i zgaga.
Nasiona czarnuszki są najczęściej używane jako przyprawa w kuchni, szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu i Indiach. Dodają charakterystycznego smaku potrawom, zwłaszcza pieczywu, mięsom, zupom i sałatkom.
Dużo dobrego można przeczytać także o oleju z czarnuszki, który często jest wykorzystywany jako dodatek do sałatek i potraw. Przypisuje mu się m.in. właściwości zmniejszające reakcje alergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, a także wspierające układ odpornościowy.
Wpływ czarnuszki na zdrowie może się różnić w zależności od osoby i dawki spożywanej substancji. Zawsze warto konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji lub zmianą diety, zwłaszcza jeśli cierpisz na jakieś schorzenia lub przyjmujesz leki.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/
CZYTAJ TAKŻE:
Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc
Zalej kilka owoców wrzątkiem i dodaj odrobinę imbiru. Wzmocnisz się i schudniesz
Wspierają mózg, serce i jelita. Jedz garść dziennie, a poprawią wzrok i pamięć