Cynk ważny dla odporności. Niedobór można poznać po skórze i włosach

Czy wiesz, że bez cynku organizm nie będzie działał prawidłowo? Pośród wielu funkcji, jakie spełnia on w organizmie, najczęściej wymienia się jego dobroczynny wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci, a także odczuwanie smaku i zapachu. Choć należy do mikroelementów, trzeba sobie powiedzieć jasno - czasem małe jest wielkie, a w tym przypadku nawet niezbędne. Dlaczego? Bo bez cynku nie ma mowy o dobrej odporności organizmu.

Dlaczego cynk jest taki ważny?

Cynk jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wykazuje on właściwości immunomodulacyjne, które korzystnie wpływają na reakcje obronne organizmu i pomagają w zapobieganiu infekcjom. Cynk jest istotny w procesach tworzenia i dojrzewania różnych komórek odpornościowych, w tym limfocytów T, fagocytów oraz komórek NK (Natural Killer). Te komórki odgrywają kluczową rolę w rozpoznawaniu i zwalczaniu infekcji oraz zarażeń, co sprawia, że cynk jest niezwykle istotny dla zdolności organizmu do obrony przed chorobami.

Reklama

Funkcje cynku w organizmie

Cynk pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oddziałuje na ponad 300 enzymów, wchodząc w skład ok. 80 z nich. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych DNA i RNA. Wspiera pracę układu odpornościowego i wzmacnia naczynia krwionośne. Ale nie tylko. 

Cynk:

  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego niedobór powoduje spadek odporności oraz stany zapalne skóry;
  • odgrywa ważną rolę w odczuwaniu zapachu i smaku;
  • poprawia sprawność intelektualną, wspomaga również leczenie depresji;
  • wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie;
  • chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników;
  • jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych DNA i RNA;
  • wzmacnia włosy i paznokcie;
  • uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek;
  • przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi i zapobiegania żylakom;
  • uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów.

Wpływ cynku na układ odpornościowy

Cynk jest niezbędny do produkcji przeciwciał, które są białkami produkowanymi przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność patogenów. Przeciwciała pomagają organizmowi rozpoznawać i zwalczać infekcje. Dodatkowo cynk odgrywa istotną rolę w utrzymaniu integralności bariery śluzowej w organizmie, która stanowi pierwszą linię obrony przeciwko infekcjom. Zdrowa błona śluzowa jest bardziej odporna na patogeny.

Cynk wpływa także na rozwijanie i aktywację limfocytów, które są kluczowymi komórkami układu odpornościowego. Limfocyty B produkują przeciwciała, a limfocyty T uczestniczą w bezpośrednim niszczeniu zainfekowanych komórek. Cynk jest także zaangażowany w procesy antyoksydacyjne organizmu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez reakcje oksydacyjne. Pomaga on również kontrolować odpowiedzi zapalne i ogranicza nadmierne stany zapalne.

Zalecane normy na cynk

Normy na cynk nie są stałe i podlegają zmianom w zależności m.in. od wieku i płci:

  • dzieci 1-3 lata - 3 mg/dobę;
  • 4-9 lat - 5 mg/dobę;
  • 10-12 lat - 8 mg/dobę;
  • 13-18 lat - 11 mg/dobę (chłopcy), 9 mg/dobę (dziewczęta);
  • >19 lat - 11 mg/dobę (mężczyźni), 8 mg/dobę (kobiety).

Która forma cynku jest najlepiej przyswajalna?

Za najlepszą formę uważa się cynk w postaci 100 proc. chelatu aminokwasowego. Chelatacja, czyli przypisanie cząsteczkom ładunku elektrycznego, zwiększa ilość cynku w danej cząsteczce. Dzięki temu wzrasta dostępność cynku i jego lepsza przyswajalność przez organizm. Dość dobrze wchłaniane i powszechnie stosowane formy cynku to organiczne sole takie jak octan czy cytrynian.

Niedobór cynku - objawy

Niedobór cynku może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zwiększając ryzyko infekcji. Dlatego istotne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią jego ilość poprzez zrównoważoną dietę.

Objawy niedoboru cynku to:

  • pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci (m.in. stany zapalne skóry, trądzik, trudności z gojeniem się ran czy zajady), 
  • suchość w ustach,
  • zaburzenia smaku i węchu,
  • utrata apetytu,
  • podatność na infekcje wirusowe,
  • pogorszenie pamięci,
  • ciągłe zmęczenie.

Źródła cynku w diecie

Za najlepsze źródła cynku uznaje się:

  • otręby pszenne,
  • kakao,
  • kaszę gryczaną,
  • fasolę,
  • orzechy nerkowca,
  • pistacje,
  • pestki dyni,

a z produktów odzwierzęcych:

  • ostrygi,
  • kraby,
  • wątróbkę,
  • mięso drobiowe, wołowe.

 CZYTAJ TAKŻE: 

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur

Kiedy brakuje witaminy D. Objawy i skutki niedoboru witaminy słońca

Domowa apteczka na jesień. Co powinno się w niej znaleźć?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL