Spis treści:
- Wypadanie włosów - przyczyny
- Wypadanie włosów - niedobory witamin
- Wypadanie włosów - niedobór cynku
- Wypadanie włosów - niedobór żelaza
- Wypadanie włosów - niedobór witaminy H
Wypadanie włosów - przyczyny
Wypadanie włosów jest ściśle związane z cyklem życia włosa, który żyje przeciętnie 4 lata. Po tym czasie włos wypada, a w jego miejsce pojawia się nowy. Zwiększoną ilość włosów zauważymy podczas mycia czy czesania i jest to prawidłowy proces fizjologiczny. Jeśli włosów jest więcej, wypadają "kępkami", a na głowie trudno dostrzec porost nowych, zdrowych włosów, tzw. baby hair, jest to sygnał, by przyjrzeć się swojej diecie a także kondycji zdrowotnej.
Przyczyn nadmiernego wypadania włosów może być wiele, począwszy od nieprawidłowej diety, nadmiernego stresu, czy poważniejszych chorób - cukrzycy, niedokrwistości czy chorób tarczycy.
Nadmierne wypadanie włosów jest również zauważalne u kobiet po urodzeniu dziecka - na skutek zmian hormonalnych w trakcie ciąży ilość włosów, jakie traci ciężarna, znacznie się zmniejsza. Wszystkie włosy, które nie wypadły przez okres ciąży - zaczynają wypadać w okresie popołogowym.
Czytaj więcej: Jak ograniczyć wypadanie włosów? Cztery proste domowe sposoby
Wypadanie włosów - niedobory witamin
Najczęstszą przyczyną wypadania włosów są jednak niedobory witaminowe. Zbyt uboga dieta, która nie dostarcza odpowiednich mikro- i makroelementów, niekorzystnie wpływa nie tylko na ilość traconych włosów ale również na ich wygląd i kondycję. W niedoborach witaminowych zauważalna jest zwiększona łamliwość włosa, zmatowienie oraz słaby porost włosów.
Wypadanie włosów - niedobór cynku
Cynk wykorzystywany jest przy produkcji keratyny - podstawowego budulca włosa. Jest pierwiastkiem, który ogrywa również kluczową rolę w regulowaniu pracy gruczołów łojowych. Jeśli w organizmie brakuje cynku, dochodzi do zmiany w strukturze białkowej mieszków włosowych, co powoduje osłabienie włosa. Nadmierne wypadanie włosów może świadczyć o dużych niedoborach, dlatego warto swoją dietę wzbogacić o takie produkty jak: żółte sery, wątróbkę, jaja, pestki dyni oraz nasiona słonecznika.
Zobacz również:
Wypadanie włosów - niedobór żelaza
Zbyt niska zawartość żelaza we krwi niesie ze sobą szereg konsekwencji zdrowotnych. Krew, która jest niedostatecznie natleniona przez brak żelaza, nie spełnia w pełni swoich funkcji. Niedotlenienie mieszków włosów powoduje, że włosy stają się osłabione i łamliwe, przez co wypadają w większych ilościach. Aby zadbać o prawidłowy poziom żelaza w diecie, warto częściej sięgać po kaszankę, wątróbkę, jaja, natkę pietruszki, buraki, a także rośliny strączkowe.

Wypadanie włosów - niedobór witaminy H
Witamina H, inaczej biotyna lub witamina B7, występuje w wielu produktach spożywczych i do jej niedoboru dochodzi niezwykle rzadko. Jeśli jednak stosowana była długotrwała kuracja antybiotykami, występuje insulinooporność, a dieta jest monotonna i oparta o te same produkty spożywcze - wówczas może dojść do niedoborów biotyny. Objawy, jakie powinny zaniepokoić, to wypadanie włosów ale także brwi i rzęs oraz problemy skórne i stany zapalne, również na skórze głowy.
Aby uzupełnić niedobory biotyny w organizmie, warto rozszerzyć dietę o żółtka jaj, produkty mączne (mąka ryżowa, sojowa, pełnoziarnista), pomidory i szpinak.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapominamy o tym, przyjmując witaminę D











