Wypadanie włosów świadczy o niedoborach. Cynk, żelazo i biotyna – najważniejsze trio dla włosów
Kiedy na szczotce pojawia się coraz więcej włosów, to sygnał, że w organizmie brakuje istotnych witamin i mikroelementów. Chociaż wypadanie włosów jest procesem naturalnym, ponieważ codziennie gubimy około 70-100 włosów, to ich większa ilość zauważalna podczas mycia czy czesania przez kilka czy kilkanaście tygodni – powinna nas zaniepokoić. Czego objawem jest nadmierne wypadanie włosów i jak można temu zapobiec?
Wypadanie włosów jest ściśle związane z cyklem życia włosa, który żyje przeciętnie 4 lata. Po tym czasie włos wypada, a w jego miejsce pojawia się nowy. Zwiększoną ilość włosów zauważymy podczas mycia czy czesania i jest to prawidłowy proces fizjologiczny. Jeśli włosów jest więcej, wypadają "kępkami", a na głowie trudno dostrzec porost nowych, zdrowych włosów, tzw. baby hair, jest to sygnał, by przyjrzeć się swojej diecie a także kondycji zdrowotnej.
Przyczyn nadmiernego wypadania włosów może być wiele, począwszy od nieprawidłowej diety, nadmiernego stresu, czy poważniejszych chorób - cukrzycy, niedokrwistości czy chorób tarczycy.
Nadmierne wypadanie włosów jest również zauważalne u kobiet po urodzeniu dziecka - na skutek zmian hormonalnych w trakcie ciąży ilość włosów, jakie traci ciężarna, znacznie się zmniejsza. Wszystkie włosy, które nie wypadły przez okres ciąży - zaczynają wypadać w okresie popołogowym.
Czytaj więcej: Jak ograniczyć wypadanie włosów? Cztery proste domowe sposoby
Najczęstszą przyczyną wypadania włosów są jednak niedobory witaminowe. Zbyt uboga dieta, która nie dostarcza odpowiednich mikro- i makroelementów, niekorzystnie wpływa nie tylko na ilość traconych włosów ale również na ich wygląd i kondycję. W niedoborach witaminowych zauważalna jest zwiększona łamliwość włosa, zmatowienie oraz słaby porost włosów.
Cynk wykorzystywany jest przy produkcji keratyny - podstawowego budulca włosa. Jest pierwiastkiem, który ogrywa również kluczową rolę w regulowaniu pracy gruczołów łojowych. Jeśli w organizmie brakuje cynku, dochodzi do zmiany w strukturze białkowej mieszków włosowych, co powoduje osłabienie włosa. Nadmierne wypadanie włosów może świadczyć o dużych niedoborach, dlatego warto swoją dietę wzbogacić o takie produkty jak: żółte sery, wątróbkę, jaja, pestki dyni oraz nasiona słonecznika.
Zbyt niska zawartość żelaza we krwi niesie ze sobą szereg konsekwencji zdrowotnych. Krew, która jest niedostatecznie natleniona przez brak żelaza, nie spełnia w pełni swoich funkcji. Niedotlenienie mieszków włosów powoduje, że włosy stają się osłabione i łamliwe, przez co wypadają w większych ilościach. Aby zadbać o prawidłowy poziom żelaza w diecie, warto częściej sięgać po kaszankę, wątróbkę, jaja, natkę pietruszki, buraki, a także rośliny strączkowe.
Witamina H, inaczej biotyna lub witamina B7, występuje w wielu produktach spożywczych i do jej niedoboru dochodzi niezwykle rzadko. Jeśli jednak stosowana była długotrwała kuracja antybiotykami, występuje insulinooporność, a dieta jest monotonna i oparta o te same produkty spożywcze - wówczas może dojść do niedoborów biotyny. Objawy, jakie powinny zaniepokoić, to wypadanie włosów ale także brwi i rzęs oraz problemy skórne i stany zapalne, również na skórze głowy.
Aby uzupełnić niedobory biotyny w organizmie, warto rozszerzyć dietę o żółtka jaj, produkty mączne (mąka ryżowa, sojowa, pełnoziarnista), pomidory i szpinak.
CZYTAJ TAKŻE: