Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Czerwone owoce derenia to skarbnica witamin

Redakcja Interia ZDROWIE

Redakcja Interia ZDROWIE

Owoce derenia są niezwykle wartościowe. Zawierają duże ilości witaminy C, jej zawartość jest często wyższa niż w cytrynach
Owoce derenia są niezwykle wartościowe. Zawierają duże ilości witaminy C, jej zawartość jest często wyższa niż w cytrynach123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dereń jadalny - co to za roślina
  2. Dereń - bogactwo witamin i minerałów
  3. Dereń i jego właściwości prozdrowotne
  4. Dereń - zastosowanie w kuchni

Dereń jadalny - co to za roślina

Dereń - bogactwo witamin i minerałów

Zobacz również:

    Dereń i jego właściwości prozdrowotne

    • wspierać układ odpornościowy i zmniejszać stres oksydacyjny,
    • obniżać poziom cholesterolu LDL, co sprzyja ochronie układu sercowo-naczyniowego,
    • łagodzić stany zapalne oraz przyspieszać gojenie ran,
    • wspomagać pracę nerek dzięki działaniu moczopędnemu,
    • poprawiać funkcjonowanie skóry i błon śluzowych.
    Dereń jest bogactwem witaminy C i flawonoidów
    Dereń jest bogactwem witaminy C i flawonoidów123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Dereń - zastosowanie w kuchni

    Zobacz również:

      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.