Babciny patent na lepszą odporność i stany zapalne. Pij i nie daj się infekcjom
Odporność organizmu można wzmocnić poprzez dbanie o właściwe nawyki żywieniowe, regularną aktywność fizyczną oraz utrzymywanie zdrowego stylu życia. Jednakże warto zaznaczyć, że istnieje wiele ziół, które również mogą przyczynić się do poprawy naszej odporności. Wśród nich znajduje się czarny bez, tymianek, rokitnik, czy dzika róża.
Zioła i roślinne ekstrakty mogą pomóc nam wzmocnić odporność organizmu. Sięgając po dziką różę, czarny bez, jeżówkę purpurową, czy tymianek nie tylko możemy chronić się przed infekcjami, ale możemy także przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.
Jeżówka purpurowa była znana wśród plemion Indian północnoamerykańskich już w XVIII wieku. Wykorzystywali ją do leczenia skutków ukąszeń węży, trudno gojących się ran oraz stanów gorączkowych. W XIX i XX wieku zdobyła na popularności i stała się znanym środkiem leczniczym pochodzenia roślinnego.
Składniki aktywne obecne w jeżówce purpurowej, takie jak flawonoidy działają stymulująco na różne komórki układu odpornościowego, a także pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników. Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym może wspomóc ogólną odporność organizmu.
Wyciąg z jeżówki purpurowej może również pomóc przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Dodatkowo wykazuje ona korzystny wpływ na układ oddechowy. Stosowanie produktów zawierających jeżówkę purpurową może pomóc w skróceniu okresu trwania przeziębienia.
Jak pić jeżówkę purpurową?
1 łyżkę rozdrobnionych korzeni jeżówki purpurowej zalać szklanką wody. Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 15 minut. Pić po przecedzeniu 3 razy dziennie po pół szklanki w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, w przeziębieniach, uporczywym kaszlu, grypie, stanach zapalnych jamy ustnej.
Dzika róża, ale przede wszystkim jej owoce są znane ze swoich właściwości zdrowotnych. Dzika róża jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C (znanej ze swojej roli we wzmacnianiu układu odpornościowego i wspieraniu walki z infekcjami). Pomaga w produkcji białek immunologicznych i poprawia funkcje białych krwinek.
Dzika róża zawiera także liczne przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Flawonoidy obecne w dzikiej róży również przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu i działają przeciwzapalnie.
Owoce dzikiej róży bogate są również w witaminę A (niezwykle ważnej dla zdrowia skóry i błon śluzowych, które stanowią pierwszą linię obrony przeciwko infekcjom), karotenoidy, oraz witaminę E (zwaną witaminą młodości).
Jak spożywać owoce dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży można spożywać w różnych formach np. jako napar, syrop, czy różnego rodzaju przetwory.
Napar z owoców dzikiej róży: łyżeczkę suszonych owoców zalać szklanką wrzątku i pozostawić na 10-15 minut w naczyniu pod przykryciem. Pić 2-3 razy dziennie.
Czarny bez to bogactwo witamin i składników odżywczych, które pomogą we wzmocnieniu układu odpornościowego. Podobnie jak dzika róża, czarny bez jest źródłem witaminy C, która jest ważna dla funkcjonowania układu immunologicznego. Owoce czarnego bzu zawierają także cenne antocyjany, które są naturalnymi barwnikami i przeciwutleniaczami. Badania sugerują, że antocyjany skutecznie pomagają w walce z infekcjami.
Jak spożywać czarny bez?
Czarny bez jest często wykorzystywany w różnych preparatach, takich jak syropy, herbaty, czy suplementy diety. Jednym z najpopularniejszych produktów jest sok z czarnego bzu. Taki sok można przygotować samemu w domu, lub kupić w sklepie, najlepiej ekologicznym.
Czystek znany jest ze swych właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Zawdzięcza to m.in. zawartości polifenoli, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Ponadto czystek wykazuje właściwości hamujące wzrost bakterii i może przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych.
Jak spożywać czystek?
Jednym z najpopularniejszych sposobów spożycia czystka jest przygotowanie z niego naparu. Wystarczy wsypać łyżeczkę ciętego czystka do wrzącej wody, przykrywamy naczynie, aby napar mógł się naciągnąć, i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy napar. Zaleca się spożywanie czystka 2-3 razy dziennie.
Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, która m.in. pomaga w produkcji białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Roślina ta zawiera także witaminę E, flawonoidy, oraz karotenoidy. Posiada także działanie przeciwzapalne, łagodzi alergie, egzemy.
Rokitnik jest stosowany m.in. jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza w tradycyjnej medycynie ludowej.
Jak spożywać rokitnik?
Sok rokitnikowy jest jednym z najpopularniejszych sposobów spożywania tej rośliny. Można kupić gotowy sok w sklepach spożywczych lub przygotować go samodzielnie, wyciskając sok ze świeżych owoców rokitnika.
Dawkowanie soku z rokitnika: najlepiej rozcieńczać go w stosunku 1:3/1:4, i spożywać w ilości 100-150 ml dziennie w przypadku osób dorosłych.
Tymianek często jest wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej. Nic dziwnego, zawiera wiele związków biologicznie aktywnych, które mogą przyczyniać się do poprawy odporności organizmu. Tymianek zawiera olejki eteryczne, takie jak tymol, które wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Mogą one pomóc w zwalczaniu infekcji i wzmocnić układ odpornościowy. Jest on również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, witamina A i flawonoidy.
Jak spożywać tymianek?
- Dodając świeży lub suszony tymianek do potraw, takich jak zupy, gulasze, pieczenie i sałatki.
- Parzyć herbatki z suszonego tymianku lub zastosować gotowe mieszanki ziołowe z tymiankiem.
- Korzystanie z olejku eterycznego z tymianku w aromaterapii lub do masażu.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu
Wspiera żołądek i mózg, działa przeciwnowotworowo. "Lwia grzywa" to jeden z najzdrowszych grzybów
Odmładza wygląd, jelita, stawy. Polki coraz częściej piją "białko młodości"