Rokitnik ma więcej witaminy C niż cytrusy. Jest dobry na odporność, zdrowe serce i wieczną młodość

Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. W składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat owoców rokitnika i długą listę ich leczniczych zastosowań.

Rokitnik - co to jest?

Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych. Naturalnie rośnie w Europie, na Kaukazie oraz na Syberii. W Polsce spotkamy go najczęściej przy nadbałtyckich urwiskach oraz w Pieninach. 

Jak wygląda? Rokitnik może mieć nawet 5-6 metrów. Uwagę zwracają zwłaszcza jego charakterystyczne owoce. Poznamy je po intensywnie pomarańczowym kolorze. 

Rokitnik - bomba witaminowa

Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. Doskonale działa więc na żyły, dziąsła i skórę. Usprawnia krążenie, uszczelnia żyły i pomaga wzmocnić i odbudowywać komórki nabłonka, przez co korzystnie działa na cały organizm. 

Reklama

Warto pamiętać, że witamina C należy do naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksyudantów) niszczących wolne rodniki (ich nadmiar prowadzi m.in. do złogów żylnych, miażdżycy oraz rozwoju komórek rakowi). Rokitnikowi przypisuje się więc także działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe.

Poza witaminą C, w składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K, a także żelazo, wapń, potas, glin oraz krzem. Warto zwrócić uwagę także na zawartość B-karotenu, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku. 

Rokitnik i jego właściwości zdrowotne

Rokitnik wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Z tego powodu ma naprawdę szerokie zastosowanie. 

W jakich dolegliwościach warto sięgnąć po rokitnik?

  •    objawy przeziębienia, w tym kaszel;
  •    brak apetytu;
  •    reumatyzm i bóle stawów;
  •    odmrożenia skóry;
  •    oparzenia skóry;
  •    zapalenie wątroby;
  •    podwyższony poziom cholesterolu;
  •    nadciśnienie;
  •    choroby układu pokarmowego; 
  •    hemoroidy;
  •    biegunki.

Poza tym, rokitnik może poprawiać odporność organizmu, a także minimalizować uczucie zmęczenia. Do swojej diety powinno go włączyć sercowcy, osoby z miażdżycą i podwyższonym ciśnieniem tętniczym.  

Rokitnik - jak stosować?

Świeże owoce rokitnika są kwaśne, więc nie wszyscy polubią ich smak. Jednak pod postacią soku lub dżemu - rokitnik ma wielu fanów. Warto wiedzieć, że rokitnik zachowuje swoje cenne właściwości w każdej postaci. Nie straszna mu ani niska temperatura podczas mrożenia, ani wysoka, podczas gotowania. Warto zebrać owoce rokitnika jesienią i przetworzyć, aby zimą móc dodawać do herbaty, lub jeść zawsze, gdy spada odporność. 

Przetwory z rokitnikiem można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. W obu przypadkach należy się niestety liczyć z większym wydatkiem. Rokitnik nie należy do tanich owoców. Spora butelka soku to koszt nawet 50 zł. Z kolei 500 g suszonych owoców rokitnika to cena około 50-70 zł. 

Innym rozwiązaniem by skorzystać ze zdrowotnych właściwości rokitnika są także dostępne w aptekach i sklepach zielarskich suplementy diety z rokitnikiem w składzie.

 

Nalewka z rokitnika - jak ją zrobić

Kwaśne owoce rokitnika doskonale sprawdzą się jako baza domowej nalewki. By ją zrobić w dużym słoju należy kilogram owoców zasypać kilogramem cukru i zalać spirytusem (około 1,5 litra na kilo rokitnik). Słój ostaw w ciepłe i ciemne miejsce a potem doglądaj zawartości i wstrząsaj nią co kilka dni. Po koło sześciu-ośmiu tygodniach nalewka gotowa jest do odcedzenia. Pij ją, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie, a także w przypadku problemów z serce, osłabieniem lub gdy dokucza kaszel.

CZYTAJ TAKŻE:

Nawłoć leczy nerki, skórę i łagodzi infekcje. Zrób z niej napar lub nalewkę

Owoce dzikiej róży - stosuj zamiast tabletek z witaminą C 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zioła | witamina C
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL