Król witaminy C. Jest dobry na odporność, zdrowe serce i wieczną młodość
Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. W składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat owoców rokitnika i długą listę ich leczniczych zastosowań.
Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych. Naturalnie rośnie w Europie, na Kaukazie oraz na Syberii. W Polsce spotkamy go najczęściej przy nadbałtyckich urwiskach oraz w Pieninach. Może mieć nawet 5-6 metrów. Uwagę zwracają zwłaszcza jego charakterystyczne owoce. Poznamy je po intensywnie pomarańczowym kolorze.
Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. Doskonale działa więc na żyły, dziąsła i skórę. Usprawnia krążenie, uszczelnia żyły, pomaga wzmocnić i odbudowywać komórki nabłonka, przez co korzystnie działa na cały organizm.
Warto pamiętać, że witamina C należy do naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) niszczących wolne rodniki (ich nadmiar prowadzi m.in. do złogów żylnych, miażdżycy oraz rozwoju komórek rakowych). Rokitnikowi przypisuje się więc także działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe.
Poza witaminą C w składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K, a także żelazo, wapń, potas, glin oraz krzem. Warto zwrócić uwagę także na zawartość beta-karotenu, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku.
Rokitnik wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Z tego powodu ma naprawdę szerokie zastosowanie.
Po rokitnik warto sięgnąć w przypadku:
- objawów przeziębienia, w tym kaszlu;
- braku apetytu;
- reumatyzmu i bólu stawów;
- odmrożeń skóry;
- oparzeń skóry;
- zapalenia wątroby;
- podwyższonego poziomu cholesterolu;
- nadciśnienia;
- choroby układu pokarmowego;
- hemoroidów;
- biegunki.
Poza tym rokitnik może poprawiać odporność organizmu, a także minimalizować uczucie zmęczenia. Do swojej diety powinni go włączyć sercowcy, osoby z miażdżycą i podwyższonym ciśnieniem tętniczym.
Świeże owoce rokitnika są kwaśne, więc nie wszyscy polubią ich smak. Jednak pod postacią soku lub dżemu rokitnik ma wielu fanów. Warto wiedzieć, że rokitnik zachowuje swoje cenne właściwości w każdej postaci. Nie straszna mu ani niska temperatura podczas mrożenia, ani wysoka podczas gotowania. Warto zebrać owoce rokitnika jesienią i przetworzyć, aby zimą móc dodawać go do herbaty lub jeść zawsze, gdy spada odporność.
Przetwory z rokitnikiem można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. W obu przypadkach należy się niestety liczyć z większym wydatkiem. Rokitnik nie należy do tanich owoców. Spora butelka soku to koszt nawet 50 zł. Z kolei 500 g suszonych owoców rokitnika to cena ok. 50-70 zł.
Innym rozwiązaniem, by skorzystać ze zdrowotnych właściwości rokitnika, są także dostępne w aptekach i sklepach zielarskich suplementy diety z rokitnikiem w składzie.
CZYTAJ TAKŻE:
Zjedz garść dziennie lub dodaj do sałatki. Wspierają mózg i wątrobę, zbijają cholesterol
Jedz często, bo odmładzają mózg, serce i skórę. Doskonałe na diecie, oczyszczą też jelita
Sekret długowieczności i szczupłej sylwetki. Na liście zalecanych produktów kasza i czekolada