Rokitnik ma więcej witaminy C niż cytrusy. Jest dobry na odporność, zdrowe serce i wieczną młodość
Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. W składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat owoców rokitnika i długą listę ich leczniczych zastosowań.
Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych. Naturalnie rośnie w Europie, na Kaukazie oraz na Syberii. W Polsce spotkamy go najczęściej przy nadbałtyckich urwiskach oraz w Pieninach.
Jak wygląda? Rokitnik może mieć nawet 5-6 metrów. Uwagę zwracają zwłaszcza jego charakterystyczne owoce. Poznamy je po intensywnie pomarańczowym kolorze.
Rokitnik to prawdziwy superfood, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim sporą dawkę witaminy C. Szacuje się, że rokitnik zawiera nawet 10 razy więcej tej witaminy niż cytryny. Doskonale działa więc na żyły, dziąsła i skórę. Usprawnia krążenie, uszczelnia żyły i pomaga wzmocnić i odbudowywać komórki nabłonka, przez co korzystnie działa na cały organizm.
Warto pamiętać, że witamina C należy do naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksyudantów) niszczących wolne rodniki (ich nadmiar prowadzi m.in. do złogów żylnych, miażdżycy oraz rozwoju komórek rakowi). Rokitnikowi przypisuje się więc także działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe.
Poza witaminą C, w składzie rokitnika znajdziemy witaminę A, witaminę B12, witaminę E, witaminę F i witaminę K, a także żelazo, wapń, potas, glin oraz krzem. Warto zwrócić uwagę także na zawartość B-karotenu, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz wzroku.
Rokitnik wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia krwionośne. Z tego powodu ma naprawdę szerokie zastosowanie.
W jakich dolegliwościach warto sięgnąć po rokitnik?
- objawy przeziębienia, w tym kaszel;
- brak apetytu;
- reumatyzm i bóle stawów;
- odmrożenia skóry;
- oparzenia skóry;
- zapalenie wątroby;
- podwyższony poziom cholesterolu;
- nadciśnienie;
- choroby układu pokarmowego;
- hemoroidy;
- biegunki.
Poza tym, rokitnik może poprawiać odporność organizmu, a także minimalizować uczucie zmęczenia. Do swojej diety powinno go włączyć sercowcy, osoby z miażdżycą i podwyższonym ciśnieniem tętniczym.
Świeże owoce rokitnika są kwaśne, więc nie wszyscy polubią ich smak. Jednak pod postacią soku lub dżemu - rokitnik ma wielu fanów. Warto wiedzieć, że rokitnik zachowuje swoje cenne właściwości w każdej postaci. Nie straszna mu ani niska temperatura podczas mrożenia, ani wysoka, podczas gotowania. Warto zebrać owoce rokitnika jesienią i przetworzyć, aby zimą móc dodawać do herbaty, lub jeść zawsze, gdy spada odporność.
Przetwory z rokitnikiem można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. W obu przypadkach należy się niestety liczyć z większym wydatkiem. Rokitnik nie należy do tanich owoców. Spora butelka soku to koszt nawet 50 zł. Z kolei 500 g suszonych owoców rokitnika to cena około 50-70 zł.
Innym rozwiązaniem by skorzystać ze zdrowotnych właściwości rokitnika są także dostępne w aptekach i sklepach zielarskich suplementy diety z rokitnikiem w składzie.
Kwaśne owoce rokitnika doskonale sprawdzą się jako baza domowej nalewki. By ją zrobić w dużym słoju należy kilogram owoców zasypać kilogramem cukru i zalać spirytusem (około 1,5 litra na kilo rokitnik). Słój ostaw w ciepłe i ciemne miejsce a potem doglądaj zawartości i wstrząsaj nią co kilka dni. Po koło sześciu-ośmiu tygodniach nalewka gotowa jest do odcedzenia. Pij ją, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie, a także w przypadku problemów z serce, osłabieniem lub gdy dokucza kaszel.
CZYTAJ TAKŻE:
Nawłoć leczy nerki, skórę i łagodzi infekcje. Zrób z niej napar lub nalewkę