Prosty sposób na poprawę odporności. Nim sięgniesz po witaminy, zrób jedno
Czy wiesz, że twoja odporność to nie tylko kwestia genów czy szczęścia? To, jak się odżywiasz, ile się ruszasz, jak śpisz, dbasz o higienę, o swoje jelita, ma ogromny wpływ na to, jak dobrze organizm radzi sobie z chorobami. Codzienne wybory mogą wzmocnić twoją tarczę ochronną albo... osłabić ją na całego. Zadbaj o kluczowe elementy, a twoje ciało podziękuje ci za to lepszym zdrowiem i energią na każdy dzień.
Jak się okazuje, jedną z najprostszych i najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorobom wirusowym, pasożytniczym i skórnym jest mycie rąk. Staranne mycie rąk mydłem i wodą, zwłaszcza przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, może spowodować ograniczenie liczby przypadków biegunki prawie o połowę, a infekcji dróg oddechowych o 25 proc.
Eksperci zalecają mycie rąk w następujących sytuacjach:
- po powrocie do domu, po zakupach lub po podróży komunikacją miejską;
- przed rozpoczęciem posiłku oraz przed jego przygotowywaniem;
- po skorzystaniu z toalety;
- po kontakcie ze zwierzętami lub ich przedmiotami (np. kuweta, zabawki, smycz);
- po kichaniu, kaszleniu czy oczyszczaniu nosa;
- po opatrzeniu ran, skaleczeń czy zmian skórnych;
- po sprzątaniu, wyrzuceniu śmieci;
- po dotykaniu pieniędzy;
- po kontakcie z osobą chorą, zarówno w domu, jak i w szpitalu;
- podczas opieki nad dziećmi, które często wkładają do ust różne przedmioty, mogące przenosić bakterie i wirusy, jeśli nie zadbano wcześniej o higienę.
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że regularna aktywność fizyczna jest konieczna dla utrzymania zdrowia. Poprawia kondycję fizyczną, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi, poprawia przemianę materii i wpływa pozytywnie na funkcje układu oddechowego. Ćwiczenia sprzyjają zwiększeniu produkcji hormonów stymulujących układ immunologiczny, a także pomagają szybciej usuwać toksyny z organizmu.
Regularne uprawianie sportu przyczynia się także do większej aktywności limfocytów, a w szczególności limfocytów Th. Są one odpowiedzialne za obronę organizmu przed zakażeniami oraz chorobami autoimmunologicznymi.
Ważne jest, by codziennie poświęcać na sport co najmniej 20 minut, co nie tylko poprawi odporność, ale również wpłynie pozytywnie na nastrój i doda energii na cały dzień.
Dieta wspierająca odporność powinna obfitować w warzywa, owoce, orzechy, ryby, zdrowe tłuszcze roślinne oraz pełnoziarniste produkty, co sprzyja wzmocnieniu mechanizmów obronnych organizmu. Ważne jest jednak, aby nie ograniczać się do sporadycznego spożywania zdrowych produktów, lecz regularnie dostarczać organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych.
Jesienią i zimą warto postawić na ciepłe, rozgrzewające posiłki, takie jak. np. zupy.
Jedzenie zup w sezonie jesienno-zimowym wspiera nasz układ odpornościowy, co pozwala lepiej radzić sobie z sezonowymi infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa. Zupy są też zazwyczaj lekkostrawne, co sprawia, że są odpowiednie nawet dla osób mających problemy z układem trawiennym. Jednocześnie, dzięki składnikom odżywczym i błonnikowi, są bardzo sycące.
Witamina C jest witaminą, która musi być dostarczana w pożywieniu. Aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu (utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Witamina C ma zdolności antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki tlenowe przyczyniające się do uszkodzenia komórek. Niedobory tej witaminy przyczyniają się do spadku odporności organizmu i większej podatności na różnego rodzaju infekcje.
Witamina D odgrywa niezwykle istotną rolę we wspieraniu odporności organizmu. Jest nie tylko istotna dla zdrowia kości i układu mięśniowo-szkieletowego, ale także wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D w naszym organizmie może pochodzić z dwóch źródeł: syntezy skórnej oraz diety.
Witamina E wspomaga układ immunologiczny, i jest bardzo skutecznym antyoksydantem. Hamuje m.in. utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Witamina E wpływa pozytywnie na aktywność komórek układu odpornościowego i wspomaga jego działanie.
Przyprawy mogą mieć znaczący wpływ na wzmocnienie odporności organizmu. Wiele z nich zawiera składniki o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwutleniających. Niektóre przyprawy i zioła znane są także ze swoich właściwości rozgrzewających. Wpływają one na termogenezę, czyli proces produkcji ciepła, który pomaga utrzymać właściwą temperaturę organizmu. Wśród produktów o silnych właściwościach termogenicznych na pierwsze miejsce wysuwają się przyprawy korzenne.
Imbir - silnie rozgrzewa i działa przeciwzapalnie.
Kurkumina (z kurkumy) - rozgrzewa, a także ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Cynamon - świetny w połączeniu z zupami dyniowymi czy marchwiowymi, działa rozgrzewająco.
Goździki - mają działanie rozgrzewające i można je dodawać do bardziej egzotycznych zup.
Kardamon - podobnie jak imbir, pomaga w podniesieniu ciepłoty ciała i wspiera trawienie.
Kolendra i kmin rzymski - wspomagają metabolizm, rozgrzewają.
Chili, pieprz cayenne - pobudzają krążenie, co daje efekt szybszego rozgrzania organizmu.
Czosnek - działa nie tylko rozgrzewająco, ale również wzmacnia odporność dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym.
Jelita i obecne w nich bakterie odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wspierając ich rozwój poprzez spożywanie produktów probiotycznych, możemy jednocześnie wzmacniać naszą odporność. Korzystne bakterie znajdują się głównie w kiszonkach, takich jak:
- kiszona kapusta, ogórki,
- kimchi,
- zakwas buraczany,
- a także w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny.
Produkty te wspomagają przewód pokarmowy, dostarczając dobroczynnych mikroorganizmów i wspierając ich rozwój.
Jednym z istotnych czynników wpływających na zdrowie jest odpowiednia ilość snu oraz umiejętność odpoczynku w ciągu dnia, zwłaszcza w czasie intensywnej pracy. Sen to moment, kiedy organizm się regeneruje i stabilizuje działanie układów takich jak pokarmowy, hormonalny czy nerwowy. To właśnie prawidłowa praca tych systemów ma kluczowy wpływ na naszą odporność. Przemęczenie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne, bez odpowiedniego odpoczynku, osłabia odporność, zwiększając ryzyko chorób.
Źródło:
https://www.gov.pl/web/wsse-lodz/higiena-rak
CZYTAJ TAKŻE:
Jedna z najzdrowszych herbat. Obniża ciśnienie, spowalnia starzenie, uspokaja
Z ogrodu wprost do domowej apteczki. Jak na zdrowie wpływa werbena?
Zjedz garść dziennie lub dodaj do sałatki. Wspierają mózg i wątrobę, zbijają cholesterol