Witaminowa "petarda". Zbija cholesterol, wspomaga trawienie i oczyszcza z toksyn

Owoce dzikiej róży od setek lat stosowane są w medycynie tradycyjnej. Był czas, że straciły na popularności, ale dziś ponownie coraz chętniej wykorzystywane są na przeróżne dolegliwości. Dzika róża pomaga m.in. zbić cholesterol, zwalczyć przeziębienie czy ukoić nerwy. Co dokładnie zawierają owoce dzikiej róży i na co pomagają? Wyjaśniamy.

Owoce dzikiej róży - co zawierają?

Owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo składników, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Z tego powodu w ostatnim czasie znów chętnie się po nie sięga. Stanowią prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.

Owoce dzikiej róży są bardzo dobry źródłem:

Reklama
  • witaminy C (należy do produktów o najwyższej zawartości witaminy C), 
  • witaminy A
  • witaminy E,
  • witamin z grupy B (B1, B2),
  • witaminy K,
  • wapnia,
  • potasu, 
  • magnezu,
  • fosforu,
  • manganu,
  • selenu, 
  • żelaza,
  • krzemu,
  • siarki.

Owoce dzikiej róży dostarczają też takich związków jak m.in. flawonoidy, garbniki, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, karotenoidy i pektyny. 

Na co pomaga dzika róża?

Dzika róża i jej owoce mogą być zbawienne w wielu przypadkach. Między innymi poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego. To dzięki zawartości witaminy C. Działa ona także przeciwzapalnie. Niedostateczna ilość witaminy C skutkuje spadkiem wydajności układu odpornościowego, zwiększając podatność na infekcje. Witamina C w owocach róży może także zwiększyć wchłanianie żelaza.

Dzika róża wspomoże też trawienie. Ureguluje nieprawidłowe wypróżnianie się, zarówno podczas występujących zatwardzeń, jak i biegunek. Zadziała przeciwbakteryjnie i wesprze usuwanie złogów z jelit. Poprawi również perystaltykę.

Dostarczanie do organizmu dzikiej róży pozytywnie wpłynie na poziom cholesterolu we krwi. Pomoże go obniżyć, przeciwdziałając hipercholesterolemii. Dzieje się tak między innymi za sprawą bogactwa flawonoidów, które pozytywnie wpływają na ściany naczyń krwionośnych. 

Dodatkowo dzika róża zalecana jest osobom zmagającym się z anemią. Produkt zawiera dużo żelaza, który bierze udział w tworzeniu zdrowych krwinek czerwonych. Poprawi stan całego układu krwionośnego. 

Dzika róża pomoże także w stresującym czasie. Ukoi nerwy i pozwoli na wyciszenie. Poprawi przekazywanie impulsów w układzie nerwowym. Pobudzi również umysł, wspierając procesy poznawcze i uczenia się.

Przyjmowanie owoców dzikiej róży zadziała moczopędnie. Wspomoże proces leczenia infekcji dróg moczowych. Dodatkowo szybko oczyści organizm z innych toksyn.

Dżem z dzikiej róży - przepis

Jednym ze sposobów na wykorzystanie owoców dzikiej róży jest zrobienie z nich dżemu. 

Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebujesz:

  • 2 kg owoców z dzikiej róży,
  • 0,5 kg cukru,
  • szklanki wody,
  • soku z cytryny.

Owoce dzikiej róży dokładnie należy umyć, aby pozbawić je zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Następnie kroimy je na pół, żeby usunąć pestki i włoski. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut.

Po tym czasie owoce dzikiej róże przecedzamy przez sito, którego następnie używamy do przecierania. Do gładkiej masy dodajemy cukier oraz sok z cytryny, ok. dwie łyżki. Całość ponownie gotujemy przez 10 minut. Jeszcze gorący dżem z dzikiej róży przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.

Tak przygotowany dżem z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzi się do naleśników czy gofrów. Można go dodawać także do wypieków.

Herbata z dzikiej róży - jak przygotować i pić?

Do zrobienia herbaty z dzikiej róży wystarczy mieć wcześniej ususzone owoce tej rośliny. Można je kupić lub samodzielnie przygotować. Jedną łyżeczkę produktu wsypujemy do szklanki, a następnie zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Pod przykryciem parzymy przez ok. 10 minut.

Herbatę z dzikiej róży można pić codziennie. Można ją spożywać od dwóch do trzech razy dziennie.

Dzika róża - przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniem do przyjmowania produktów z dzikiej róży jest przebyty udar, zawał oraz zwiększona krzepliwość krwi. Jest tak ze względu na zawartość składnika, jakim jest rugosyna E. Może on powodować tworzenie się zakrzepów. Przyjmowanie owoców dzikiej róży w takim przypadku może więc grozić kolejnymi problemami zdrowotnymi. 

Przeciwwskazaniem do spożywania przetworów z owoców dzikiej róży jest także zaburzone wchłanianie żelaza. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na hemochromatozę - chorobę wywołaną nadmiernym wchłanianiem tego składnika z przewodu pokarmowego.

CZYTAJ TAKŻE:

Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu

Zalej kilka owoców wrzątkiem i dodaj odrobinę imbiru. Wzmocnisz się i schudniesz

Obniży cholesterol, uchroni od alzheimera, wymiecie toksyny. Wystrzegaj się tylko w jednym przypadku

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dzika róża
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL