Pięć najzdrowszych nalewek aptecznych, które zrobisz samemu
Lecznicze nalewki to zamknięta w butelce esencja prozdrowotnych składników. Pomimo że lekarze nie zalecają spożywania dużej ilości alkoholu, to picie nalewek dobrze wpływa m.in. na trawienie, odporność i samopoczucie. Sporządzone z owoców zawierają dużo minerałów, witamin i antyoksydantów. Dlatego prezentujemy pięć najzdrowszych nalewek, które łatwo zrobić samemu.
Pyszna i zdrowa nalewka, którą łatwo przygotować w domu, to nalewka z czarnej porzeczki. Zawiera dużo witaminy A oraz witaminy C, obniża poziom cholesterolu oraz poziom cukru. Zdrowa nalewka z czarnej porzeczki przyda się do walki ze stanami migrenowymi, bólem gardła i anginą. Nalewka nadaje się przy zaburzeniach trawienia i chorobach górnych dróg oddechowych.
Nalewkę z czarnej porzeczki wykonujemy z kilograma owoców, pół kilograma cukru i pół litra spirytusu. Owoce zasypujemy cukrem, przenosimy do ciepłego pomieszczenia, czekając od pięciu do sześciu tygodni, aż wszystko sfermentuje. Następnie odcedzamy owoce, zalewamy pozostały sok alkoholem i przenosimy nalewkę, tym razem do chłodnego i ciemnego miejsca. Zalecana jest cierpliwość, bo nalewka z czarnej porzeczki będzie idealna po ok. pół roku.
Nalewka bursztynowa to idealne rozwiązanie, które sprawdzi się na różnego rodzaju bóle, w tym miesiączkowe. Doskonale nadaje się do walki z przeziębieniem i gorączką. To nie jedyne zalety, bo nalewka bursztynowa sprawdza się również przy problemach z nadciśnieniem, tarczycą czy kołataniem serca. Nalewka z bursztynu może być stosowana wewnętrznie lub zewnętrznie.
Zobacz także: "Bałtyckie złoto": Bursztyn i jego wyjątkowe właściwości
Przepisy na nalewki lecznicze z bursztynem w roli głównej to prosta recepta na zdrowie. Wystarczy 25 g bursztynu rozdrobnić w moździerzu na małe kawałeczki. Kolejno należy przepłukać go ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Bursztyn należy przesypać do butelki i zalać 250 ml spirytusu. Nalewka z bursztynu będzie gotowa po dwóch tygodniach.
Zdrowa nalewka z bursztynu nadaje się do użycia, kiedy nabierze niezwykłego, złotego koloru. Kawałki naturalnego bursztynu można zebrać nad Morzem Bałtyckim, najlepiej po sztormie.
Najzdrowsze nalewki to również te na bazie czosnku. Ta lecznicza roślina wspiera odporność i skutecznie radzi sobie z infekcjami. Nalewka z czosnku działa przeciwpasożytniczo i przeciwbakteryjnie. Powinno się ją pić, bo zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca. Nalewka z czosnku to naturalny antybiotyk, który obniża także ciśnienie krwi.
Nalewka z czosnku nazywana jest "tybetańską nalewką długowieczności". Prawdopodobnie przepis na tę nalewkę zawdzięczamy tybetańskim mnichom.
Jak przyrządzić nalewkę czosnkową w domu? Do zrobienia nalewki z czosnku potrzeba trzech główek czosnku oraz dwóch szklanek spirytusu.
Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Ten ląduje w słoiku, a całość zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na pięć dni, co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie odcedzamy zawartość, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 10 dni. Wystarczy pić jeden kieliszek dziennie, np. przed posiłkiem.
Często rosną w ogrodzie i zachwycają zapachem, a przy niewielkim nakładzie sił mogą być skutecznym lekarstwem na skórne dolegliwości. Nalewka z płatków białej lilii świetnie sprawdzi się przy leczeniu trądziku czy przy bakteryjnych zakażeniach skóry. Nalewka ta jest też bardzo dobra na ropiejące rany.
Jak przygotować nalewkę z płatków białej lilii? Wystarczy do butelki włożyć płatki rozkwitniętych, białych lilii. Należy ubić je do połowy wysokości butelki. Następnie zalewamy je spirytusem tak, aby alkohol znajdował się 2 centymetry powyżej płatków. Butelka powinna trafić do chłodnego miejsca i jest gotowa po sześciu tygodniach. Nie należy zapominać, by butelką od czasu do czasu wstrząsnąć.
Nalewka z gruszek zapobiega zaparciom, ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na układ moczowy i pomaga przy kamicy nerkowej. To nie jedyne właściwości. Gruszki zawierają jod, który jest niezwykle ważny dla zdrowia tarczycy. Dodatkowo pozwala zwalczyć nadciśnienie tętnicze, a wysoka zawartość potasu poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Nalewka z gruszek, choć prosta to zrobienia, wymaga dużo czasu, zanim będzie gotowa. Na początku przygotowujemy gruszki, z których nie usuwamy skóry i gniazda nasienia. Usuwamy tylko ogonki. Owoce zalewamy spirytusem, a pół roku później zlewamy płyn i zasypujemy cukrem - 1/4 kilograma na kilogram użytych owoców. Odkładamy na dwa tygodnie, a po tym czasie płyn filtrujemy i zlewamy do butelek. Nalewka dojrzewa przez kolejne pół roku.
CZYTAJ TAKŻE:
Witamina D w leczeniu raka jajnika. Może chronić przed przerzutami
Jedz awokado. Pokonasz cholesterol i cukrzycę
Największe mity dotyczące zawału serca. Działania, które mogą szkodzić