Płatki owsiane

Chyba każdy z nas miał możliwość spróbowania popularnej "owsianki", jednak nie dla wszystkich stała się ona ulubionym daniem. Niezaprzeczalnym faktem jest, że płatki owsiane posiadają wiele cennych właściwości, które warto poznać.

Płatki owsiane wytwarza się z ziaren owsa, zboża, które posiada mnóstwo wartości potrzebnych w codziennej diecie. Niestety został on wyparty na rzecz pszenicy czy żyta, choć spożywanie go przyczynia się do usprawnienia codziennego funkcjonowania naszego organizmu.

Owies jest źródłem białka, aminokwasów, błonnika, witamin, magnezu, żelaza, wapnia,  nienasyconych kwasów tłuszczowych czy antyoksydantów. Obecnie dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych: górskie, zwykłe, błyskawiczne.

To połączenie sprawia, że spożywanie płatków owsianych poleca się w szczególności osobom będącym na diecie (posiadają niewiele kalorii a zostawiają uczucie sytości na dłuższy czas), cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego (błonnik przyspiesza procesy trawienne, zapobiega zaparciom), mającym podwyższone ciśnienie krwi czy też cholesterol, aktywnym fizycznie oraz umysłowo (zapewniają większą wytrzymałość i energię, witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację, a witamina B1 redukuje zmęczenie),  alergikom (zmniejszają alergiczne podrażnienia).

Reklama

Płatki owsiane można przygotowywać na różne sposoby. Najprostsza i najtańsza  w przyrządzeniu jest owsianka - płatki wystarczy zalać gorącym mlekiem, a przy okazji dodać klika składników (np. owoce, ziarna, miód). Popularne są także owsiane ciasteczka, surówki, ciasta czy owsiany chleb.

Styl.pl

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL