Jak powinna wyglądać dieta dziecka w ciągu pierwszych trzech lat życia?
Pierwsze trzy lata to okres, kiedy w życiu dziecka zachodzą największe zmiany. Nigdy później rozwój nie jest tak gwałtowny jak w tym czasie. Każdy rodzic chce zapewnić dziecku jak najlepsze warunki do rozwoju, dlatego szczególną uwagę należy poświęcić diecie dziecka.
Według wytycznych WHO od urodzenia do ukończenia przez niemowlaka sześciu miesięcy, dieta dziecka powinna polegać na wyłącznym karmieniu piersią. Jeśli nie jest ono z jakiegoś powodu możliwe, należy podawać dziecku mleko modyfikowane do ukończenia przez nie czwartego miesiąca, a następnie stopniowo rozszerzać mu dietę.
Nie ma zaleceń dotyczących wyboru konkretnej marki mleka modyfikowanego, musi być ono dobrane tak, by dziecko na nie dobrze reagowało. Podczas karmienia mieszanką warto dopajać dziecko wodą.
Po ukończeniu szóstego miesiąca w przypadku dzieci karmionych piersią i czwartego, gdy dziecko jest karmione butelką przychodzi pora na stopniowe rozszerzanie diety niemowlęcia. Tutaj rodzice mają do wyboru podawanie dziecku przecierów warzywnych i owocowych lub metodę BLW (z angielskiego Baby Led Weaning) polegającą na podawaniu dziecku kawałków jedzenia (np. przegotowaną marchew, brokuł czy makaron) tak, by samodzielnie je przeżuwało.
Jest to metoda polecana przez wielu ekspertów żywienia i coraz popularniejsza wśród rodziców. Niezależnie od wybranej metody należy pamiętać o tym, by dobierać tu produkty odpowiednie dla wieku dziecka, bez zawartości soli, niesłodzone sztucznie, niesmażone, bogate w substancje odżywcze.
Zazwyczaj po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko jest w stanie jeść to samo co osoba dorosła. Do diety tak małego dziecka należy jednak wciąż podchodzić ostrożnie i z wielką rozwagą. W jadłospisie dla dziecka należy uwzględnić odpowiednią ilość wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowodanów. Należy zadbać, by dziecko jadło o możliwie stałych porach, lepiej by jego dieta uwzględniała kilka mniejszych posiłków zamiast jednego dużego.
Dorośli nie powinni podawać dziecku potraw smażonych na głębokim oleju, zaleca się raczej potrawy gotowane i pieczone. Unikać należy dużych ilości soli oraz przetworzonej żywności. Bardzo niezdrowe są także napoje słodzone, które w nadmiarze mogą prowadzić do otyłości i bardzo często są przyczyną próchnicy u małych dzieci.
Najważniejsze w dobieraniu odpowiedniej diety dla dziecka jest pamiętanie o tym, że dziecko nie jest małym dorosłym i to, co dla dorosłego nie jest bardzo szkodliwe, u dziecka może powodować poważne problemy zdrowotne.