Wybierz jeden smak z sześciu. Dowiesz się, jaką jesteś osobą
Wiele osób bez wahania jest w stanie wskazać swój ulubiony smak. Jaki jest twój? Odpowiedź zdradzi więcej, niż ci się wydaje. Związku między preferencjami smakowymi a cechami osobowości doszukuje się od lat, przeprowadzano też badania. Jakie cechy przypisuje się osobom, które wolą smak słodki od słonego, kwaśny od gorzkiego? Sprawdźmy.
Cieszysz się bardziej na myśl o deserze niż kolacji? Zawsze znajdziesz jeszcze miejsce na coś słodkiego? Trudno ci wyobrazić sobie życie bez czekolady? Z badań wynika, że osoby, które preferują smak słodki, mają również słodkie usposobienie. Są ugodowe, przyjaźnie nastawione do innych, empatyczne, towarzyskie, łakną interakcji społecznych. "Słodkie" osoby to też osoby bardzo lojalne, a gdy pomagają, pomagają bezinteresownie. Uważa się, że podążają za głosem serca, dlatego są też postrzegane jako wrażliwe i emocjonalne.
Bierzesz plasterek cytryny na język i się nie krzywisz? Zajadasz się kwaśnymi potrawami i nie ma dla ciebie takich, które byłyby zbyt kwaśne? W każdym daniu widziałbyś dodatek czegoś kwaśnego? Zaliczasz się do tej grupy? Na pewno jest was mniej niż tych, którzy preferują smak słodki. A co to o was mówi? Macie wysokie standardy i niełatwo was zadowolić. Czasami jesteście zbyt krytyczni i surowi. Szybko się też denerwujecie. Niektóre badania powiązały uwielbienie dla kwaśnego smaku z większym podejmowaniem ryzyka i zachowaniami antyspołecznymi.
Jeśli popcorn, to tylko ze sporą ilością soli? Podobnie frytki? Ale tak właściwie to we wszystkim brakuje ci soli? Nadmierne spożycie soli jest niezdrowe, więc lepiej zacznij ograniczać jej ilość w diecie. A na jakie cechy osobowości może wskazywać to, że wolisz smak słony nad wszystkie inne? Ci, którzy wolą smak słony, są zawsze w ruchu i ciężko im się ustatkować. W życiu szukają dreszczyku emocji. Są niezwykle ambitni i zmotywowani, by osiągnąć swoje cele. Zawsze mierzą wysoko. Niestety dość szybko się frustrują.
Karczochy, brukselka, grejpfrut, oliwki - to tylko kilka produktów, które są gorzkie w smaku. Są jednak sposoby na to, by go zniwelować, i większość z nich korzysta. Jak się bowiem zauważa, smak gorzki jest najmniej lubianym. Są jednak tacy, którym on nie przeszkadza, a nawet tacy, którzy wolą go bardziej niż inne. Gorzki smak preferują osoby o trudnym charakterze. Co więcej, z badań wynika, że takie osoby częściej przejawiają zachowania narcystyczne, sadystyczne i aspołeczne. Wskazuje się, że są również bezpośrednie i nie owijają w bawełnę, jeśli chodzi o wyrażanie swoich opinii. Wykazano też, że spożywanie gorzkich pokarmów chwilowo zwiększa emocjonalność i wrogość wobec innych.
Ostry to nie smak, to ból - mówią eksperci. Ale nie można nie wspomnieć tu o osobach, które uwielbiają pikantne potrawy, bo to spora grupa. Zauważa się, że preferowanie pikantnych potraw wiąże się z pragnieniem przygody, poszukiwaniem nowych doświadczeń i podejmowaniem ryzyka. Osoby, które smakują się w dodatku pod postacią papryczki chili, chcą również "przyprawiać" życie. Są spontaniczne, odważne i ciekawe świata, lubią eksperymentować.
Smak umami został oficjalnie dodany do listy smaków dosyć niedawno. Jest typowy dla mięsa, ryb i owoców morza. Dużo naturalnego smaku umami mają też m.in. grzyby, szczególnie suszone. Bogata w ten smak jest kuchnia azjatycka. Niewiele mówi się o osobach, które lubią smak umami i go poszukują, bo niewiele wiadomo o związku między nim a osobowością. Wskazuje się jedynie, że to osoby, które poszukują sensacji.
CZYTAJ TAKŻE:
Tybetański test osobowości. Rozwiąż trzy zadania, a dowiesz się prawdy o sobie i swoim życiu
Szybki test osobowości: Wybierz miotłę i dowiedz się, jaką partnerką jesteś