Cztery pytania o łuszczycę. To warto wiedzieć

Zmiany łuszczycowe to czerwonawe grudkowate, niekiedy zlewające się plamki, pokryte jasnymi łuskami. Zmiany mogą występować symetrycznie (np. zajęte są oba łokcie i oba kolana). Stanowią problem przede wszystkim estetyczny, bo choroba nie zagraża życiu pacjenta, ale nierzadko obniża jego jakość. Warto pamiętać, że na każde 100 osób przypadają dwie lub trzy z tym rozpoznaniem. A to naprawdę niemało.

Czy łuszczyca swędzi?

Świąd pojawia się u około 70-90 proc. pacjentów, więc niektórym zostaje to oszczędzone, ale większość zmaga się z tym objawem. Jak można się domyślić, drapanie przynosi ulgę tylko chwilowo, później problem się nasila, a chęć drapania staje się przemożna. Co gorsza, rozdrapywanie zmian i otaczającej je zdrowej skóry może sprawić, że wykwitów zacznie przybywać. Choć to niełatwe, trzeba stłumić chęć podrapania się. 

Czy można zarazić się łuszczycą?

Błędne i nadzwyczaj krzywdzące przekonanie, że łuszczyca jest zaraźliwa bierze się z przekonań rodem z XIX wieku, kiedy to mylono ją z trądem. Oznacza to, że osoby obawiające się kontaktów z chorymi są z myśleniem o dwa wieki do tyłu! 

Nie można zarazić się łuszczycą w żaden sposób, ani korzystając ze wspólnych ręczników, pościeli czy ubrań, ani dotykając tych zmian na ciele chorego. Podawanie ręki, przytulanie się, mieszkanie pod jednym dachem, a nawet kontakty seksualne - są absolutnie bezpieczne. 

Reklama

Czego nie jeść, mając łuszczycę?

Aby poprawić stan skóry, należy w pierwszej kolejności wykluczyć konsumpcję alkoholu i rzucić palenie. Z diety powinno zniknąć mięso wieprzowe i nabiał produkowany na szeroką skalę (wyroby wielkich koncernów). W ogóle nabiał i mleko powinny być wprowadzane do diety stopniowo - chory musi kontrolować stan skóry, czy przypadkiem nic się nie pogarsza. W większości przypadków fermentowane produkty mleczne są lepiej tolerowane. 

Pacjentom nie służy dieta bogata w produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste, słodycze, słodkie, gazowane napoje. Zaleca się też ostrożność przy spożywaniu warzyw psiankowatych (pomidory, ziemniaki, papryka), choć zdrowe dla ogółu populacji, mogą zaostrzać łuszczycę. 

Czy łuszczycę można wyleczyć?

Łuszczyca, według aktualnego stanu wiedzy, to choroba przewlekła, nieuleczalna. Na szczęście u wielu pacjentów następują okresy remisji, a odpowiednio dobrane leki (pod kontrolą dermatologa), unikanie stresów (na tyle, na ile to możliwe) i higieniczny tryb życia mogą sprawić, że remisje trwają dłużej, a istniejące zmiany zmniejszają się nieco. Wszystkie te zalecenia wymagają jednak żelaznej konsekwencji i nierzadko chorzy, nie widząc szybkich efektów, zniechęcają się i wracają do dawnych nawyków.

Zobacz także:

Jakie są przyczyny łuszczycy? Z jakimi chorobami można ją pomylić?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: łuszczyca | łuszczyca skóry | łuszczyca leczenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL