Pękające kąciki warg - o czym świadczą?
Pękające kąciki ust (inaczej zajady) to powszechny problem. Najczęściej ma on podłoże bakteryjne lub grzybicze, jednak w niektórych przypadkach zajady mogą być związane również z innymi chorobami. Chodzi m.in. o cukrzycę, próchnicę czy otyłość. Jak leczyć i zapobiegać pękającym kącikom ust? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje na ten temat.
Pękające kąciki ust potocznie nazywane są zajadami. To nieprzyjemna zmiana, której towarzyszyć mogą takie objawy jak krwawienie, pieczenie, łuszczenie skóry czy pojawienie się bolącej nadżerki. Problem z pękającymi kącikami ust najczęściej ma podłoże bakteryjne (chodzi przede wszystkim o bakterię Candida Albicans) oraz grzybicze.
Zdarza się, że zajady występują z powodu niedoborów witaminowych. Dotyczy to głównie niedoboru witamin z grupy B oraz żelaza i cynku. Inne możliwe przyczyny to nadużywanie alkoholu lub używek, długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (np. antybiotyków i retinoidów), przesuszenie skóry, dłudotrawałe narażanie skóry na niskie temperatury i/lub silny wiatr, źle dopasowane protezy czy przewlekły stres. Zdarza się, że pękające kąciki ust pojawiają się także w ciąży.
Warto pamiętać również, że problem z pękającymi kącikami ust związany może być także z innymi chorobami i schorzeniami. Możliwe przyczyny to:
- cukrzyca,
- atopowe zapalenie skóry,
- toczeń,
- liszaj,
- pęcherzyca,
- zaburzenia odporności,
- otyłość,
- alergie (zwłaszcza kontaktowe, np. na metale),
- próchnica,
- wady zgryzu,
- zaburzenia trawienia.
Sposób leczenia przede wszystkim zależy od przyczyny pękających kącików. W przypadku infekcji bakteryjnych lub grzybiczych stosuje się miejscowo odpowiednie maści przeciwbakteryjne lub przeciwgrzybicze.
Dobrze działają również maści z witaminą A, B2 oraz C. Dobre efekty daje również maść cynkowa, która charakteryzuje się działaniem wysuszającym. Gdy zajady wynikają z niedoborów, wdraża się właściwą suplementację, np. żelaza lub cynku oraz odpowiednią dietę. Jeśli pękające kąciki ust są zwiastunem innej choroby, np. cukrzycy, podejmuje się leczenie schorzenia podstawowego.
U wielu pacjentów bardzo często zajady znikają samoistnie. Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami odporności czy alergiami.
Leczenie można wspomagać również domowymi sposobami na zajady. W walce z pękającym kącikami ust pomóc mogą okłady z czosnku (działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie), miodu (działa przeciwzapalne), aloesu (działa nawilżająco), ogórka (działa regenerująco) czy masła lub oliwy z oliwek (działają natłuszczająco).
Inną metodą jest okład z drożdży, które są świetnym źródłem witaminy B. Wielu pacjentów miejscowo stosuje również aspirynę. W tym celu należy rozgnieść tabletkę i połączyć ją z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną "papkę" można nałożyć bezpośrednio na zmianę.
Odpowiednia profilaktyka może zminimalizować ryzyko wystąpienia pękających kącików ust. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią dietę i suplementacje. Chodzi przede wszystkim o cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Cynk znajdziemy m.in. w serach żółtych, kaszy gryczanej, jajach, ryżu, rybach i nasionach słonecznika.
Żelazo z kolei m.in. w szpinaku, roślinach strączkowych, gorzkiej czekoladzie, brokułach i pestkach dyni. Kolejną kwestią jest higiena jamy ustnej. Chodzi przede wszystkim o dokładne mycie zębów oraz regularne wizyty u stomatologa. Wszelkie ubytki należy na bieżąco leczyć. Nie należy również zapominać o odpowiednim nawilżeniu ust. Warto stosować na co dzień jakościowe pomadki nawilżające lub serum do ust.