Jak cofnąć stan przedcukrzycowy? Cztery najlepsze napoje

Stan przedcukrzycowy to ostatni moment, by uchronić się przed cukrzycą - poważną chorobą metaboliczną. Warto skorzystać z ostrzeżenia, jakie wysyła nam organizm i wprowadzić zmiany w dotychczasowym stylu życia. Kluczowa jest dieta ograniczająca cukry proste, ale też regularna aktywność fizyczna (zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, obniża stężenie glukozy we krwi) oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Pomocne mogą być też cztery napoje, które pomagają wyregulować stężenie glukozy we krwi.

Czym jest stan przedcukrzycowy? 

Prawidłowy poziom glukozy mierzonej z krwi na czczo powinien wynosić 60-100 mg%. Stan przedcukrzycowy występuje, gdy w dwukrotnym badaniu uzyskamy wynik między 100 a 125 mg%. To swego rodzaju stan ostrzegawczy i w dużej mierze od nas zależy, czy zwiększymy tolerancję organizmu na glukozę, czy rozwinie się u nas cukrzyca typu 2. Warto wiedzieć, że długotrwałe przekroczenie poziomu glukozy (ponad 100 mg%) zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek.  

Objawy stanu przedcukrzycowego 

Stanu przedcukrzycowego nie należy bagatelizować - szybko może przekształcić się w cukrzycę. Objawy podwyższonego poziomu glukozy we krwi to: 

Reklama
  • przewlekłe zmęczenie; 
  • senność, apatia; 
  • zwiększony apetyt; 
  • wzmożone pragnienie; 
  • częstsze oddawanie moczu. 

Objawy powinny nas skłonić do zbadania poziomu glukozy na czczo, a w przypadku podwyższonych wartości należy wykonać test tolerancji glukozy. Po pomiarze na czczo wypija się 75 g glukozy rozpuszczonych w szklance wody i co pół godziny mierzy się poziom glukozy we krwi. W tym czasie należy przebywać w stanie spoczynku, wykluczone jest np. spacerowanie. Jeśli po 2 godzinach od wypicia roztworu stężenie glukozy utrzymuje się na poziomie 140-190 mg%, to mamy do czynienia ze stanem przedcukrzycowym, a więc nietolerancją węglowodanów. Ratunkiem może być zmiana stylu życia (regularna aktywność fizyczna, dieta o niskim indeksie glikemicznym oraz dążenie do utrzymywania prawidłowej masy ciała).  

Najlepsze napoje przy stanie przedcukrzycowym 

Woda gazowana 

Woda gazowana to świetne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają kolorowe gazowane napoje. Są one prawdziwą bombą kaloryczną, zawierają wiele sztucznych składników, a przede wszystkim cukier, słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy, który odpowiada za gwałtowne skoki glukozy we krwi. Do zwykłej wody gazowanej możemy wcisnąć odrobinę soku z cytryny, pomarańczy czy truskawek i cieszyć się naturalnym i zdrowym smakiem. Picie dużej ilości wody pozytywnie wpływa na cały organizm - przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt i pomaga utrzymać niższe stężenie glukozy w organizmie. Według badań amerykańskich naukowców już cztery szklanki wody dziennie pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. o 21%.  

Czarna kawa 

Przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi warto zrezygnować z częstego picia kawy z mlekiem czy cukrem. Oba dodatki negatywnie wpływają na glikemię, za to czarna kawa jest zalecanym dodatkiem do diety. Znajdujące się w niej polifenole przyczyniają się do spowalniania wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Naturalne antyoksydanty znajdujące się w kawie wykazują też właściwości przeciwzapalne i obniżają poziom cytokin w organizmie. Ich wysoki poziom zalicza się do czynników rozwoju cukrzycy typu 2. 

Woda z octem jabłkowym 

Badania naukowe wykazały, że ocet jabłkowy ma zbawienny wpływ na glikemię. Nie tylko spowalnia wchłanianie węglowodanów przez układ pokarmowy, ale obniża tez poziom glukozy po posiłku. W ten sposób chroni przed gwałtownymi wyrzutami insuliny. 2 łyżeczki octu jabłkowego warto rozpuszczać w szklance wody i pić przed głównymi posiłkami, zwłaszcza jeśli zamierzamy spożywać cukry proste.  

Morwa biała 

Owoce morwy białej zawierają liczne substancje bioaktywne o właściwościach hipoglikemizujących. Spowalniają tempo wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim, a więc niwelują skoki glukozy we krwi. Wspomagają "wypłaszczanie krzywej cukrowej" i zmniejszają apetyt, także na słodycze. Regularne spożywanie naparów z morwy białej pozwala też obniżyć poziom glukozy mierzonej na czczo. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny jednak skonsultować stosowanie morwy białej z lekarzem.  

Źródło: 

https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukrzyca-w-liczbach 

Czytaj także: 

Wczesne i mało znane objawy cukrzycy. Dokuczają na długo przed diagnozą

Cukier w normie bez wyrzeczeń? Oto 10 sposobów autorki kultowej "Glukozowej rewolucji"

Tak powinien wyglądać nasz talerz i takie badania powinniśmy robić. Oto trzy kroki do zdrowia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL