Niszczy mózg, wątrobę, wywołuje raka. Alkohol destrukcyjnie wpływa na ciało
Po imprezie zakrapianej alkoholem pobudka następnego dnia może być bardzo trudna. Wszystko przez tak zwanego kaca charakteryzującego się bólem głowy, suchością w ustach, światłowstrętem czy nadwrażliwością na dźwięki. Chociaż objawy te ustępują stosunkowo szybko, to zapominamy, że regularne upijanie się prowadzi do większych konsekwencji zdrowotnych. Jak alkohol wpływa na organizm? Co dzieje się z mózgiem, wątrobą i skórą osoby pijącej regularnie? Odpowiadamy.
Kac to określenie na ogólne, złe samopoczucie, które wynika z nadmiernego spożycia alkoholu kilka godzin wcześniej. Najczęściej towarzyszą mu takie objawy jak: zmęczenie, osłabienie, bóle żołądka, światłowstręt, problemy z koncentracją, spowolniona reakcja ruchowa, zwiększona potliwość, suchość w ustach.
Kac spowodowany jest przede wszystkim odwodnieniem. W trakcie spożywania alkoholu częściej oddajemy mocz, nie uzupełniając płynów w organizmie. Ponadto alkohol hamuje wydzielanie wazopresyny, której zadaniem jest zatrzymać wodę w organizmie i zmniejszyć jej wydzielanie do moczu. To właśnie na skutek odwodnienia odczuwalna jest suchość w ustach oraz wzmożone pragnienie na kacu.
Alkohol prowadzi do podrażnienia przewodu pokarmowego, zaburzeń snu oraz wywołuje stany zapalne w organizmie. Wszystkie te czynniki składają się na kaca, który zazwyczaj ustępuje do 24 godzin od zakończenia spożywania napojów alkoholowych.
Aldehyd octowy, chociaż działa krótko, jest substancją silnie toksyczną. Powstaje on w wątrobie po spożyciu napojów alkoholowych. Jest substancją silniejszą od samego etanolu oraz od kwasu octowego. Jego wydzielanie destrukcyjnie wpływa na komórki trzustki, mózgu oraz hepatocyty, czyli komórki wątroby.
Pierwsze badania przeprowadzone na osobach spożywających alkohol udowodniły, że nadmierne spożycie prowadzi do chorób nowotworowych. Wspomniany wyżej aldedyd octwoy przyłącza się do DNA ludzkiego i wywołuje chemiczne zmiany, które zakłócają aktywność genów. W ten sposób dochodzi do mutacji, które są punktem wyjścia dla rozwoju zmian nowotworowych.
Badania zostały przeprowadzone przez University of Minnesota pod kierownictwem dr Silvi Balbo. Dziesięciu ochotnikom w badaniu raz w tygodniu podawano kieliszek wódki o coraz wyższym stężeniu etanolu. Badanie trwało tylko trzy tygodnie.
Naukowcy odkryli, że w ciągu 4 godzin od spożycia alkoholu 100-krotnie wzrastała liczba zmian chemicznych DNA w komórkach jamy ustnej. Taką samą zmianę zarejestrowano w pobranych próbkach krwi badanych.
Liczne badania udowadniają, że zwiększona ilość spożywanego alkoholu wiąże się ze znacznym zmniejszeniem objętości istoty szarej w mózgu. Alkohol wpływa przede wszystkim na obszary środkowej kory przedczołowej oraz na tzw. wyspę, czyli strukturę leżącą w głębi bruzdy bocznej, która jest odpowiedzialna za pamięć, procesy poznawcze, emocjonalność oraz umiejętność podejmowania decyzji.
Regularne spożywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń pamięci. U 80 proc. alkoholików stwierdza się niedobory tiaminy, które powodują poważne uszkodzenia mózgu, takie jak zespół Wernickiego-Korsakowa. Jego objawem jest splątanie umysłowe, paraliż nerwów odpowiedzialnych za poruszanie gałkami ocznymi oraz zaburzenia w koordynacji ruchowej.
Encefalopatia wątrobowa jest zespołem objawów neuropsychiatrycznych, które rozwijają się na skutek przewlekłych chorób wątroby. Regularne spożywanie alkoholu uszkadza komórki tego narządu, prowadząc do marskości, stłuszczenia i niewydolności.
Statystyki pokazują, że choroba występuje u 40 proc. osób z marskością wątroby, która najczęściej jest spowodowana nadmiernym spożywaniem alkoholu.
Encefalopatia wątrobowa objawia się zaburzeniami świadomości, zmianami w zachowaniu, a także zaburzeniem funkcji intelektualnych. Oprócz tego do objawów zalicza się:
- zaburzenia rytmu snu,
- zaburzenia koncentracji i uwagi,
- drżenia mięśniowe,
- urojenia,
- niekontrolowane napady gniewu.
Regularne spożywanie alkoholu prowadzi do szybszego procesu starzenia się. Skóra traci wodę oraz kolagen, co prowadzi do uwidocznienia licznych zmarszczek, a także utraty jędrności. U osób regularnie pijących skóra staje się wysuszona i są one podatne na jej częstsze mikrourazy i uszkodzenia. Pod oczami osób pijących częściej występują tzw. worki, skóra wokół oczu staje się zasiniona, a twarz wygląda na zmęczoną. Osoby pijące częściej skarżą się na uporczywy świąd skóry, który może być spowodowany jej wysuszeniem, ale także być oznaką uszkodzenia wątroby.
CZYTAJ TAKŻE:
Po czym rozpoznasz alkoholika? Objawy widać na twarzy
Alkohol i jego wpływ na wątrobę - fakty i mity