Morwa – nie tylko przeciw nadwadze
I białe, i czarne owoce morwy są bardzo smaczne. Ich słodki nektar wabi owady, powinien skusić i nas.
Owoce są bardzo zdrowe, a liście tego drzewa są wykorzystywane w preparatach odchudzających.
Jej cenny skład
Owoce zawierają witaminy PP i z grupy B, flawonoidy, cukry proste i kwasy owocowe. Ekstrakt z liści morwy białej poprawia metabolizm węglowodanów w organizmie i ogranicza ich wchłanianie.
Na co pomaga?
Odwar i napar z owoców lub z liści morwy łagodzi kaszel. Działa napotnie. Suszone owoce zaleca się w stanach osłabienia i po przebytej chorobie - wzmacniają organizm.
Morwa ma też działanie antyhiperglikemiczne - związki zawarte w jej liściach wpływają na nasz organizm podobnie jak leki przeciwcukrzycowe.
Ekstrakty z morwy obniżają poziom złego cholesterolu i usprawniają pracę wątroby. Z owoców można także przygotować pyszne konfitury.
33/2014 Świat i Ludzie