Czym jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy jest odpowiedzialny za ból mięśni po nadmiernym wysiłku fizycznym, za prawidłową florę bakteryjną pochwy oraz za proces powstawania jogurtu i kiszenia kapusty. Znajdziemy go w dżemie i szamponie.
Kwas mlekowy to naturalny organiczny związek chemiczny powstający w trakcie fermentacji mlekowej - bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) powodują fermentację cukrów (glukozy, laktozy, fruktozy). Nazwa pochodzi od skwaśniałego mleka - fermentacja laktozy (cukier obecny w mleku) powoduje koagulację białka, zmiany smaku i struktury mleka - powstają znane i lubiane produkty nabiałowe (sery, jogurt, kefir). Kwas mlekowy podobnie działa na fruktozę (cukier występujący w owocach i warzywach).
Rosnący poziom kwasu mlekowego w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku odczuwamy jako ból - w przypadku niewystarczającej ilości tlenu, spalanie glukozy nie przebiega prawidłowo. Kwas mlekowy występuje także w jelicie grubym.
Kwas mlekowy wykazuje właściwości antybakteryjne - może zapobiegać stanom zapalnym skóry. Popularne jego działanie to utrzymywanie odpowiedniego poziomu pH (skali zasadowości i kwasowości). Ma to zastosowanie np. w preparatach do pielęgnacji intymnej, gdzie utrzymanie właściwego pH (3,6 - 4,5) jest bardzo istotne - obecność pałeczek kwasu mlekowego (bakterii Lactobacillus) zapewnia ochronę przed podrażnieniami i infekcjami pochwy.
Kwas mlekowy może mieć działanie regenerujące, złuszczające, nawilżające, rozjaśniające. Spłyca zmarszczki i pomaga zachować elastyczność skóry (wpływa na produkcję kolagenu), zwęża i odblokowuje pory. Kwas mlekowy jest też często składnikiem preparatów do włosów (szamponów i odżywek) - powoduje szybszy wzrost i wzmacnia cebulki włosów.
Kwas mlekowy oznaczony symbolem E270 (lactic acid) to konserwant stosowany w przemyśle spożywczym, przede wszystkim przeciw drożdżom i grzybom. Przemysłowo produkowany jest ze skrobi i melasy.