Jaki wpływ na organizm mają kwasy omega 3 i gdzie ich szukać?
Kwasy omega 3 (kwasy tłuszczowe omega-3) są to nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ich postacie: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dekozakeksaenowy (DHA) mają szeroki wpływ na organizm człowieka. Mogą oddziaływać na wzrok, mózg i pośrednio na odporność całego organizmu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na:
- działanie mózgu (poprawa ukrwienia, lepszy przepływ bodźców nerwowych)
- funkcjonowanie siatkówki oka (niedobór powoduje wady wzroku i zwyrodnienia plamki żółtej)
- płodność mężczyzn (na ruchliwość plemników)
- stan kości (wspomagają wchłanianie wapnia, przeciwdziałają zapaleniom stawów).
Szczególne znaczenie zajmują w profilaktyce przed chorobami układu krążenia. Kwasy omega 3 mają wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi oraz hamują stany zapalne w organizmie. Dlatego są polecane w przeciwdziałaniu miażdżycy, nadciśnieniu oraz zawałom serca. Zawałowcom zaleca się przyjmowanie preparatów z kwasami omega 3, co zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia kolejnego zawału.
Przy nadpobudliwości związanej z ADHD preparaty zawierające NNKT omega-3 mogą wspomagać leczenie i łagodzić te stany.
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby, a w szczególności: łosoś, sardynki, dorsz, makrela, śledź. Można też je znaleźć w owocach morza. Wiele produktów zawiera kwasy omega 3, ale szczególnie dużo ich znajdziemy w oleju lnianym, oleju rzepakowym i oleju z zarodków pszennych. Do tego warto uzupełnić dietę o orzechy włoskie i migdały, ale nie
mogą one zastąpić spożywania ryb morskich. Można też zwrócić uwagę, aby produkty zawierały także kwasy tłuszczowe omega 6, bo istotne jest też zachowanie między nimi określonej proporcji.