Objawy i leczenie kolki wątrobowej
Kolka wątrobowa, zwana także żółciową to silny ból w prawej części brzucha, pod żebrami. Może być wynikiem złej diety lub oznaką poważnych kłopotów w układzie pokarmowym. Częściej atakuje kobiety, zwłaszcza z nadwagą.
Kolka wątrobowa odczuwana jest jako silny, napadowy ból w górnej części brzucha, po prawej stronie tuż pod żebrami. Ból może promieniować do łopatki i ramienia. Niekiedy towarzyszą mu nudności i wymioty, także żółcią, czasem może mieć charakter opasujący, rozpierający i jest odczuwany w całej górnej części jamy brzusznej.
Kolka wątrobowa, wbrew nazwie nie dotyczy bezpośrednio wątroby, ale wiąże się z nieprawidłową pracą woreczka (pęcherzyka) żółciowego. Ból powstaje, kiedy następują skurcze pęcherzyka żółciowego w wyniku zaburzenia odpływu żółci do dwunastnicy. Dzieje się tak w przypadku zbyt obfitego, tłustego posiłku, także nadmiaru alkoholu.
Ból może też być spowodowany mechanicznym rozciąganiem się pęcherzyka i dróg żółciowych w przypadku zablokowania odpływu żółci, np. przez złogi i kamienie. Taki rodzaj kolki wątrobowej świadczy o kamicy pęcherzyka żółciowego.
Kiedy atak kolki wątrobowej nie mija po kilku godzinach, do tego pojawia się gorączka i ból uciskowy w prawym podżebrzu należy udać się do lekarza - może to bowiem być ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych, trzustki oraz inne nagłe stany wymagające interwencji chirurgicznej.
Kolka wątrobowa doraźnie może być łagodzona ciepłymi okładami, lekami rozkurczowymi i przeciwbólowymi.
Nie należy lekceważyć żadnych objawów - warto wykonać podstawowe badania krwi i usg jamy brzusznej (wątroby i dróg żółciowych), aby poszukać przyczyny powtarzających się ataków kolki.
Kolka wątrobowa pojawiająca się zwykle po obfitych, tłustych posiłkach powinna skłonić nas do zmiany sposobu odżywiania. W diecie trzeba unikać alkoholu, tłustych mięs i wędlin, potraw smażonych i pieczonych, soli.