Produkty bogate w białko
Białko stanowi bardzo ważny składnik w każdej diecie. Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w wielu procesach biochemicznych i stanowi budulec dla tkanek.
Białko może być pełnowartościowe, gdy zawiera całą gamę niezbędnych aminokwasów i są to tylko produkty bogate w białko zwierzęce. Niepełnowartościowe możemy znaleźć w warzywach i zbożach.
Dieta uzupełniona o produkty bogate w białko zwierzęce dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Odpowiednimi produktami są:
- mięsa (najwięcej ma wołowina)
- ryby
- jaja
- mleko
- ser.
Przeciętnie białko powinno stanowić 10-35% kalorii spożywanych przez człowieka. Osoby bardziej aktywne fizycznie, uprawiające sporty potrzebują w codziennej diecie więcej białka niż pozostali.
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa ze względów zdrowotnych lub poglądowych. Modniejszy staje się wegetarianizm i weganizm. Jednak wykluczenia z codziennej diety mięsa eliminuje również całkowicie białko zwierzęce.
Dlatego istnieje potrzeba zastąpienia go odpowiednimi produktami roślinnymi. Tylko w ten sposób można zapewnić organizmowi optymalne składniki odżywcze. Produkty bogate w białko roślinne to przede wszystkim:
- sezam
- migdały
- pestki dyni
- słonecznik
- orzechy arachidowe, pistacjowe
- soczewica
- fasola
- groch
- soja
- nieoczyszczone zboża.
Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego poleca się łączenie warzyw z ziarnami i kaszami, aby jednak dieta mogła zawierać wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.