Reklama

Produkty bogate w białko

Białko stanowi bardzo ważny składnik w każdej diecie. Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w wielu procesach biochemicznych i stanowi budulec dla tkanek.

Białko stanowi bardzo ważny składnik w każdej diecie. Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w wielu procesach biochemicznych i stanowi budulec dla tkanek.

Białko może być pełnowartościowe, gdy zawiera całą gamę niezbędnych aminokwasów i są to tylko produkty bogate w białko zwierzęce. Niepełnowartościowe możemy znaleźć w warzywach i zbożach.

 

Produkty bogate w białko - zwierzęce

Dieta uzupełniona o produkty bogate w białko zwierzęce dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Odpowiednimi produktami są:

- mięsa (najwięcej ma wołowina)

- ryby

- jaja

- mleko

- ser.

Przeciętnie białko powinno stanowić 10-35% kalorii spożywanych przez człowieka. Osoby bardziej aktywne fizycznie, uprawiające sporty potrzebują w codziennej diecie więcej białka niż pozostali.

Reklama

 

Produkty bogate w białko - roślinne

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa ze względów zdrowotnych lub poglądowych. Modniejszy staje się wegetarianizm i weganizm. Jednak wykluczenia z codziennej diety mięsa eliminuje również całkowicie białko zwierzęce. 

Dlatego istnieje potrzeba zastąpienia go odpowiednimi produktami roślinnymi. Tylko w ten sposób można zapewnić organizmowi optymalne składniki odżywcze. Produkty bogate w białko roślinne to przede wszystkim:

- sezam

- migdały

- pestki dyni

- słonecznik

- orzechy arachidowe, pistacjowe

- soczewica

- fasola

- groch

- soja

- nieoczyszczone zboża.

Białko roślinne jest niepełnowartościowe, dlatego poleca się łączenie warzyw z ziarnami i kaszami, aby jednak dieta mogła zawierać wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL