Reklama

Witamina PP: źródła i jej wpływ na organizm

Witamina PP znana jest pod nazwami: niacyna i witamina B3. Składa się na nią kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, bardzo trwałą, bo słabo reagującą na temperaturę, promienie UV i światło.

Witamina PP odpowiada za funkcjonowanie wielu procesów w organizmie człowieka. Wpływa na regulowanie stężenia cukru i cholesterolu we krwi, na pracę tarczycy, na hormony oraz na stan skóry.

W jakich produktach znajduje się witamina PP?

Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości niacyny, należy wiedzieć, w których produktach jest jej najwięcej. Można ją znaleźć w żywności pochodzenia roślinnego i odzwierzęcej. 

Jej największe źródło stanowią: drób, wątróbka wieprzowa, ryby morskie, drożdże, orzechy włoskie i migdały. Mniejsze ilości znajdują się w jogurtach, ziemniakach i marchewce. Z owoców należy wybierać jabłka i gruszki.

Reklama

Witamina PP - niedobór

Awitaminoza spowodowana brakiem witaminy PP nie jest zbyt częsta. Główne przyczyny takiego stanu to: alkoholizm, przyjmowanie niektórych leków (na gruźlicę), choroby układu pokarmowego, choroby psychiczne (chorobie Hodkingsa, schizofrenia). 

Braki niacyny w organizmie mogą powodować bóle głowy, bezsenność, dolegliwości układu trawiennego i zakłócać pracę wielu organów oraz wpływać negatywnie na skórę. Całkowity brak witaminy PP powoduje trudną do leczenia chorobę pelagrę.

Witamina PP - nadmiar

Objawy takie jak szumy w uszach i nadmierne pocenie się to może być oznaka nadmiaru witaminy PP w organizmie. Przy jej wysokim stężeniu może dochodzić do uszkodzeń wątroby i żółtaczki. 

Taki stan powoduje także arytmię serca. Do tak skrajnych przypadków dochodzi przede wszystkim przy zbyt dużej suplementacji, gdy witamina PP jest podawana w tabletkach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL