Wpływ witaminy C na organizm. Czy może wywołać zakwaszenie?
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, rodzi pewne obawy będąc kwasem właśnie. Należy jednak zaznaczyć, że to kwas bardzo łagodny, nietoksyczny. Mimo tego jednak, należy zastosować w leczeniu pewne środki ostrożności.
Bez witaminy C nie może dochodzić do prawidłowego metabolizmu lipidów, a osoby z niedokrwistością powinny spożywać ją, ponieważ od niej w dużej mierze zależy prawidłowe przyswajanie żelaza. Nie bez przyczyny od zawsze zaleca się ją w przypadku infekcji - witamina C wspomaga wzrost i sprawność komórek odpornościowych.
Choroba niedokrwienna serca, zaćma oraz rozwój chorób nowotworowych - mniej nam zagrażają, jeżeli stosujemy odpowiednią dawkę witaminy C. W połączeniu z inną substancją, lizyną, zapobiega ona chorobom układu krążenia, a nawet je leczy. Osoby po stanie przedzawałowym lub po zawale powinny na trwałe uwzględniać witaminę C w swym menu.
Dobrodziejstw związanych z regularnym zażywaniem witaminy C jest naprawdę wiele. Pozostaje jednak pytanie, czy jej dodatkowe serwowanie nie grozi żadnym niebezpieczeństwem.
Kwas naturalnie obecny w żołądku jest kilkadziesiąt razy silniejszy niż witamina C. Serwujmy sobie ją jednak z posiłkiem lub piciem. Dzięki nerkom organizm stale kontroluje i w razie potrzeby wydala nadmiary witaminy C wraz z moczem.