Pobudza odporność, skraca czas choroby. Stokroć lepsze od herbaty z cytryną
Wraz z początkiem jesiennych chłodów rozpoczyna się trudny czas dla naszego organizmu. Częste infekcje mogą skutecznie pozbawić chęci do działania. Eksperci od odporności podkreśla, by nie czekać na pierwszą chorobę, a działać prewencyjnie, gdy jest się zdrowym. W jaki sposób możliwe jest pobudzenie układu odpornościowego do pracy? I jak wspomóc organizm w walce z zakażeniami, jeśli już się przydarzą? Co pić lub przyjmować na poprawę odporności? Przedstawiamy mało znane a bardzo skuteczne boostery odporności. Natura ma w tej kwestii wiele więcej do zaaferowania, niż tylko herbatę z cytryną.
Boostery odporności to preparaty lub produkty, które mają na celu wspieranie i wzmacnianie układu odpornościowego. Często zawierają witaminy, minerały, antyoksydanty oraz inne składniki aktywne, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami i wspierają ogólne zdrowie. Boostery odporności są szczególnie popularne w okresach zwiększonej podatności na infekcje, takich jak jesień i zima, oraz w sytuacjach zwiększonego stresu czy zmęczenia, które mogą osłabiać organizm.
Najczęściej stosowane składniki w boosterach odporności to witamina C - silny antyoksydant, wspiera produkcję białych krwinek i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, witamina D - kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zwłaszcza w okresach, kiedy ekspozycja na słońce jest ograniczona. Do boosterów układu immunologicznego należą także: echinacea, probiotyki, colostrum, czyli siara bydlęca, oraz imbir, czosnek czy kurkuma - naturalne składniki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych.
Ale to nie wszystko, co można przyjmować na odporność. W ostatnich latach do głosu dochodzą też mniej znane rośliny i preparty z ich wykorzystaniem. Oto przegląd mało znanych, a bardzo skutecznych, boosterów odporności:
Maczużnik jest rodzajem grzyba, który jest szeroko wykorzystywany w medycynie chińskiej. Ma on właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania wykazały, że pobudza on makrofagi do eliminowania bakterii, a ponadto modyfikuje uwalnianie cytokin prozapalnych i wspiera funkcję krwinek białych (przede wszystkim limfocytów).
Co ciekawe, maczużnik może również pomagać w walce z niektórymi nowotworami czy łagodzić objawy niektórych chorób autoimmunologicznych. Ponadto z niektórych badań wynika, że wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Grzyb ten w medycynie chińskiej był używany w leczeniu chorób nerek czy wątroby.
Maczużnik można kupić w postaci kapsułek lub suszonego proszku. Produkt należy spożywać zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli chorujesz przewlekle, przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem.
Wrośniak różnobarwny to kolejny gatunek grzyba, który może pomóc w momentach osłabienia odporności. Dzięki wysokiej zawartości polisacharydów o właściwościach immunomodulujących, pobudza produkcję komórek układu odpornościowego. W ten sposób wspiera w trakcie walki z infekcjami.
Podobnie, jak w przypadku maczużnika, wrośniak ma również kilka innych cennych właściwości. Może być elementem wspomagającym w leczeniu nowotworów złośliwych, m.in. raka jelita grubego, piersi czy żołądka. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu, kości oraz może poprawiać wydolność organizmu.
Wrośniak różnobarwny najczęściej można spotkać w postaci tabletek. Należy go stosować zgodnie z informacjami dostępnymi na opakowaniu produktu. Pamiętaj, że każda substancja może wpływać na skuteczność przyjmowanych dotychczas leków, zatem jeśli chorujesz przewlekle, w pierwszej kolejności skonsultuj się z lekarzem.
Bez czarny jest gatunkiem rośliny z rodziny piżmaczkowatych. Od wielu wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej w łagodzeniu objawów infekcji dróg oddechowych. Roślina ta zawiera w sobie duże ilości polifenoli - związków chemicznych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Podejrzewa się, że to właśnie one są odpowiedzialne za skuteczność bzu w walce z infekcjami. Ponadto w skład bzu wchodzi wiele innych składników odżywczych i minerałów (m.in. sód, potas, magnez, cynk, żelazo, mangan), które również mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Pod jaką postacią można spożywać bez czarny? Najwygodniejsze i najprostsze jest stosowanie gotowych preparatów zawierających jego ekstrakt. Jest on obecny w wielu dostępnych bez recepty środkach przeznaczonych do walki z infekcjami. Na rynku znaleźć można również sok stworzony i herbaty z dodatkiem owoców czarnego bzu. Kupując surowe owoce bzu warto pamiętać o tym, że przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej (np. ugotować). Nieugotowane zawierają cyjanki, które mogą wpływać toksycznie na organizm.
Traganek to roślina wykorzystywana od tysiącleci w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dzięki wysokiej zawartości substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych może być świetnym wsparciem w okresie osłabienia odporności i infekcji. Ponadto może być wykorzystywany w łagodzeniu objawów anemii, chorób serca, wątroby, nerek czy alergii. Dodatkowo niektóre badania wskazują, że może on mieć właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie względem czerniaka czy białaczek.
Traganek jest najczęściej przyjmowany pod postacią kapsułek lub płynnego ekstraktu. Możliwe jest również zakupienie suszonego korzenia i sporządzanie herbatek czy domowych nalewek. Jeżeli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, przed rozpoczęciem przyjmowania traganka skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Obok wyżej wymienionych substancji, w walce z infekcjami mogą pomóc również:
- cynk - wspiera m.in. prawidłowy wzrost i rozwój komórek układu odpornościowego;
- selen - jego odpowiedni poziom w organizmie wspomaga w walce z wirusami;
- lukrecja - zawiera glicyryzynę, która ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i pobudzające działanie układu odpornościowego;
- kurkuma - zawiera kurkuminę o właściwościach przeciwzapalnych, dzięki czemu może pomóc w walce z infekcjami.
Źródła:
Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak, Łysiak G.P., Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry, "Journal of Functional Foods" t. 40 (2018), https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617306977.
10 Potential Benefits of Turkey Tail Mushroom, https://www.verywellhealth.com/turkey-tail-mushroom-6890534, 2022 r., dostęp 23 września 2024 r.
Lin B., Li S., Cordyceps as an Herbal Drug, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/, 2015 r., dostęp 23 września 2024 r.
Astragalus Information | Mount Sinai - New York, https://www.mountsinai.org/health-library/herb/astragalus, 2014 r., dostęp 23 września 2024 r.
Kubala J., The 15 Best Supplements to Boost Your Immune System Right Now, https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements#additional-supplements, 8 maja 2020 r., dostęp 23 września 2024 r.
CZYTAJ TAKŻE:
Wypij, gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie. Działa na odporność, skraca czas choroby
Ile witaminy D w organizmie to za mało? To wyraźny znak, że masz niedobór
Te choroby "odzywają się" i nasilają jesienią. Zwróć uwagę na stawy i skórę