Zapalenia wyrostka nie wolno bagatelizować. Po operacji unikaj kilku rzeczy
Zapalenie wyrostka robaczkowego jest ostrym stanem, który zawsze wymaga leczenia operacyjnego. W przeciwnym wypadku grozi rozwojem rozlanego zapalenia otrzewnej, które jest zagrożeniem dla życia i może skończyć się śmiertelnie. Jak przebiega operacja wycięcia wyrostka robaczkowego? Jak długo trwa powrót do zdrowia po zabiegu? Wyjaśniamy.
Zapalenie wyrostka robaczkowego najczęściej rozwija się nagle i wymaga szybkiego zaopatrzenia, aby nie dopuścić do jego pęknięcia i rozlania się (najbardziej charakterystycznych spośród objawów jest ból brzucha). Mimo to zwykle potrzebne jest przygotowanie, o którym szczegółowo poinformuje cię lekarz przeprowadzający zabieg. Pacjentowi zazwyczaj zaleca się, aby przez 8 godzin poprzedzających operację nie przyjmował pokarmów, ani nie pił. Przed transportem na salę operacyjną pacjent powinien również zdjąć wszelką biżuterię.
Zapalenie wyrostka może zostać zaopatrzone dwoma metodami. Pierwszą z nich jest metoda klasyczna, w trakcie której wykonuje się kilkucentymetrowe nacięcie w obrębie jamy brzusznej. Drugą metodą jest metoda laparoskopowa, która wymaga kilku (najczęściej trzech) niewielkich nacięć w obrębie jamy brzusznej i wykonywana jest przy użyciu specjalnego urządzenia - laparoskopu. Obecnie jest ona preferowaną metodą, ponieważ wiąże się z szybszym powrotem do zdrowia pacjenta i mniejszym bólem pooperacyjnym. Niekiedy jednak u pacjenta występują przeciwwskazania do tego typu zabiegu - w takiej sytuacji wykonuje się operację metodą klasyczną. Obie metody wykonuje się w znieczuleniu ogólnym.
Klasyczna operacja wycięcia wyrostka rozpoczyna się wykonaniem nacięcia w obrębie prawego dolnego kwadrantu brzucha. Chirurg następnie uwidacznia wyrostek, zawiązuje przy pomocy szwów i usuwa. W przypadku wyrostka rozlanego dodatkowo przemywa się jamę otrzewnej roztworem soli fizjologicznej. Na koniec przy pomocy szwów zamyka się powłoki brzucha i w obrębie rany umieszcza się dren odprowadzający nadmiar płynów.
W przypadku operacji laparoskopowej procedura wygląda nieco inaczej. Chirurg wykonuje najczęściej trzy małe nacięcia w obrębie jamy brzusznej, przez które wprowadza się laparoskop. Następnie do wnętrza jamy wprowadza się dwutlenek węgla, który rozpręża brzuch, umożliwiając uwidocznienie wyrostka i innych narządów wewnętrznych. Po dotarciu do wyrostka operator zawiązuje go i usuwa. Na koniec narzędzia są usuwane, a nadmiar dwutlenku węgla wydostaje się przez nacięcia. Mogą być one później zszyte pojedynczymi szwami.
Bezpośrednio po operacji pacjent zostaje przewieziony na salę pooperacyjną, gdzie monitoruje się jego tętno i oddech aż do ich stabilizacji. Następnie pacjent wraca do swojego pokoju szpitalnego. Przez cały okres pobytu w szpitalu możliwe jest podawanie leków przeciwbólowych, a w razie potrzeby również antybiotyków. Po kilku godzinach po operacji można napić się wody, natomiast półpłynne i stałe pokarmy należy wprowadzać zgodnie z zaleceniami lekarza.
Pacjent może wstać o własnych siłach z łóżka już po kilku godzinach od operacji przeprowadzanej metodą laparoskopową, natomiast dopiero na następny dzień w przypadku operacji z wykorzystaniem metody klasycznej. Ile trwa pobyt w szpitalu? Z tym jest różnie. Jeżeli w trakcie zabiegu nie doszło do komplikacji, po laparoskopowym wycięciu wyrostka możliwe jest wyjście już następnego dnia.
Po powrocie do domu pacjent musi odpowiednio dbać o higienę ran pooperacyjnych zgodnie z zaleceniami lekarza. Ewentualne szwy zostaną zdjęte na wizycie kontrolnej w poradni. Przez pierwszych kilka tygodni warto oszczędzać swój organizm i dać mu szansę na regenerację. Ruch jest jak najbardziej wskazany, jednak ważne jest, aby się nie przemęczać. Lekarz na wizycie kontrolnej powie, kiedy będzie możliwy powrót do normalnych aktywności.
Przez pierwszy miesiąc po operacji zalecane jest stosowanie diety lekkostrawnej. Preferowane są potrawy gotowane na parze, w wodzie, ewentualnie pieczone w folii. Zabronione jest smażenie na tłuszczu i w głębokim oleju.
Produkty dozwolone po operacji wycięcia wyrostka:
- mleko, jogurty, zupy mleczne, kasza manna, twarożek, masło, budyń, kisiel, galaretki, ciasto drożdżowe bez kruszonki;
- słaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem;
- zupy jarzynowe, pomidorowa bez skórek pomidorów, chudy rosół, zupa ziemniaczana (zupy nie powinny być zagęszczane zasmażką);
- gotowane ziemniaki, marchew, burak, dynia, kabaczek;
- drobnoziarniste kasze i ryż;
- chude mięso (drób) i ryby.
Produkty zabronione:
- wzdymające lub ciężkostrawne warzywa (kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek, cebula, papryka, ogórek, szczypiorek);
- pieczywo pełnoziarniste, grube razowe kasze;
- mocna kawa i herbata, kakao, napoje gazowane;
- produkty wędzone, tłuste mięsa;
- słodycze zawierające tłuszcz - czekolady, pączki, ciastka francuskie, torty itp.;
- ostre przyprawy.
Mimo że operacja wycięcia wyrostka robaczkowego jest dość prostym zabiegiem, to tak jak w przypadku każdej innej procedury może się wiązać z wystąpieniem działań niepożądanych. Najczęstszą komplikacją po zabiegu jest zakażenie rany pooperacyjnej. Do innych możliwych powikłań zalicza się krwawienie, porażenie jelit czy uszkodzenie sąsiadujących narządów.
CZYTAJ TAKŻE:
Żołądek jest niedrożny lub skażony bakterią. Wykonaj test szklanki
Tak objawia się zapalenie jelita grubego. Pierwszym symptomem chudnięcie i niedobory