Chroni i detoksykuje organizm, wycisza stany zapalne. To najsilniejszy antyoksydant

Glutation jest jak superbohater. Dba o odporność, neutralizuje wolne rodniki, a także usuwa z organizmu szkodliwe substancje i toksyny. Co ciekawe, glutation produkowany jest w naszym organizmie. Aby zwiększyć jego syntezę, należy dostarczać mu niezbędne "cegiełki" potrzebne do jego wytwarzania. Jakie to produkty? I jak w ogóle działa ten najsilniejszy ze znanych antyoksydantów? Odpowiadamy.

Glutation - co to takiego?

Glutation to tripeptyd, który naturalnie występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu i jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Glutation jest syntezowany wewnątrz organizmu, a w jego skład wchodzą trzy aminokwasy: kwas glutaminowy, cysteina i glicyna. Zapewnienie tych aminokwasów w diecie jest kluczem do wewnętrznej syntezy glutationu.

Glutation występuje w organizmie w dwóch postaciach - utlenionej i zredukowanej (to właśnie ona odpowiada za jego cenne właściwości i stanowi 99 proc. glutationu obecnego w organizmie). 

Reklama

Glutation - rola w organizmie

Glutation to najważniejszy "nieenzymatyczny" antyoksydant, jaki mamy. Można śmiało powiedzieć, że to taka nasza wewnętrzna broń w walce o zdrowie, ponieważ znajduje się w każdej komórce naszego ciała.

Glutation jest przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem. Ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, posiada zdolności do neutralizowania reaktywnych form tlenu (ROS), dzięki czemu chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.

Glutation oprócz silnego działania antyoksydacyjnego odgrywa także istotną rolę w procesie detoksykacji organizmu, zwłaszcza w wątrobie, gdzie uczestniczy w neutralizacji toksyn i metali ciężkich. Ponadto glutation odgrywa istotną rolę w regulacji funkcji układu odpornościowego. Jest zaangażowany w modulację odpowiedzi immunologicznej, wpływając na aktywność limfocytów T, a także na funkcje komórek NK (Natural Killer - "naturalnych zabójców") i makrofagów. Glutation wspomaga także naprawę DNA oraz syntezę białek.

Co istotne, glutation bierze udział w ważnej przemianie - zamienia szkodliwy nadtlenek wodoru w nieszkodliwą wodę. Ten proces, wspierany przez enzym peroksydazę glutationową z selenem, jest szczególnie ważny dla erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, i pomaga im dłużej żyć. Glutation również dba o to, żeby aminokwasy, budulce białek, sprawnie docierały do komórek.

Wątroba jest głównym "producentem" i "magazynem" glutationu. Stamtąd, wraz z krwią, glutation wędruje do innych ważnych organów, takich jak mózg, serce, nerki, płuca i jelita, gdzie pełni funkcje ochronne. Glutation jest również obecny w mięśniach, szczególnie tych, które pracują intensywnie.

Podsumowując, glutation pełni bardzo istotne funkcje w organizmie, w tym:

  • jest naturalnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje działanie wolnych rodników i reaktywne formy tlenu, a przez to zapobiega chorobom nowotworowym, a także starzeniu się i śmierci komórek.
  • stymuluje prawidłowe działanie układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji krwinek białych, a przez to wspomaga odporność i chroni przed chorobami.
  • ma działanie detoksykacyjne - rozkłada toksyny, oczyszcza organizm z metali ciężkich, odpowiada za prawidłową pracę wątroby.

Niedobór glutationu - objawy

Niedobór glutationu może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak:

  • osłabienie odporności,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • problemy z wątrobą,
  • choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera, Parkinsona).

Poziom glutationu w organizmie może być obniżony przez wiele czynników, takich jak:

  • stres,
  • zła dieta,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • palenie papierosów,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • niektóre leki.

Glutation - co jeść, aby zwiększyć syntezę

Glutation nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie. Potrzebuje do tego odpowiednich "cegiełek", czyli aminokwasów: glicyny, cysteiny i glutaminianu, które pobiera z pożywienia. To, ile glutationu powstaje, zależy od ilości tych składników w diecie.

Kluczowe jest więc, aby w naszej diecie nie brakowało źródeł tych aminokwasów. Znajdziemy je w takich produktach, jak:

Warzywa krzyżowe (bogate w prekursory glutationu i siarkę)

  • brokuły,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta (biała, czerwona, włoska),
  • rzodkiewka,
  • jarmuż.

Czosnek i cebula (zawierają siarkę niezbędną do syntezy glutationu)

  • czosnek,
  • cebula (biała, czerwona, szalotka),
  • szczypiorek.

Szparagi - są jednym z najbogatszych źródeł naturalnego glutationu.

Awokado - zawiera spore ilości glutationu.

Szpinak i inne zielone liściaste warzywa.

Owoce cytrusowe i jagodowe:

  • pomarańcze, cytryny, grejpfruty (witamina C wspiera regenerację glutationu),
  • truskawki, borówki, jagody (antyoksydanty działają synergistycznie).

Orzechy i nasiona:

  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • nasiona słonecznika.

Jajka (szczególnie surowe żółtko) - zawierają cenne aminokwasy budujące glutation.

Ryby i mięso:

  • wołowina, kurczak, wieprzowina,
  • wątróbka,
  • łosoś, tuńczyk.

Produkty fermentowane.

Kefir, jogurt naturalny, kiszona kapusta (probiotyki wspierają zdrowie jelit, co pomaga w syntezie glutationu).

Jak naturalnie zwiększyć poziom glutationu?

  1. Spożywać produkty bogate w aminokwasy, które go budują (np. jaja, nabiał, mięso, orzechy).
  2. Zwiększyć podaż witamin C i E (wspierają regenerację glutationu).
  3. Ograniczyć przetworzoną żywność i toksyny (które wyczerpują zapasy glutationu).
  4. Regularnie ćwiczyć (umiarkowana aktywność fizyczna podnosi poziom glutationu).

Źródło:
Henry Jay Forman i in.: Glutathione: Overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2696075/

CZYTAJ TAKŻE:

Są skarbnicą potasu i przeciwutleniaczy. Jedz daktyle, a skorzystają jelita, serce i kości

Najgorszy wybór na kolację. Unikaj przy cukrzycy, insulinooporności i nie tylko

Dodawaj łyżeczkę do śniadania. To paliwo dla mózgu o działaniu przeciwzapalnym

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL