Najlepsze dodatki do kompotu wigilijnego. Wesprze spalanie tłuszczu i obniży ciśnienie
Wigilijny kompot z suszonych jabłek, śliwek i gruszek to coś więcej, niż tylko tradycyjny napój. To również sposób by wspomóc układ pokarmowy, który musi strawić wszystkie dania z wigilijnej kolacji. Jego właściwości sprawiają, że dobroczynnie wpływa też na cholesterol ciśnienie i odporność. Co zawiera kompot z suszonych owoców i co do niego dodać, by był jeszcze zdrowszy?
Kompot z suszonych owoców z dodatkiem korzennych przypraw to tradycyjny napój podawany podczas wigilijnej kolacji. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole - jest aromatyczny i smakuje doskonale. Ma również wyjątkowe właściwości, o których prawdopodobnie nie zdawałeś sobie sprawy. Kiedy się im przyjrzymy, okaże się, że kompot z suszonych owoców nie przypadkowo wchodzi w skład wigilijnego menu.
Suszone owoce pomogą zwiększyć spożycie błonnika i składników odżywczych oraz dostarczyć organizmowi dużych ilości przeciwutleniaczy. W procesie suszenia z owocu pozbywamy się tylko wody. Błonnik, witaminy i wszystkie składniki odżywcze wciąż się tam znajdują i uwolnią się podczas przygotowywania kompotu.
Ze względu na swoją "skompresowaną" formę, wagowo suszone owoce zawierają średnio do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i minerałów niż świeże. Wyjątek stanowi witamina C, której zawartość zmniejsza się w procesie suszenia. W zamian za to suszone owoce zawierają dużo składników mineralnych i są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli.
Kompot z suszonych jabłek i śliwek zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz magnez, potas i żelazo. Kompot z suszonych owoców ma szereg prozdrowotnych właściwości, jednak należy pamiętać, że zauważalne są one podczas regularnego spożywania tego napoju. Nie możemy liczyć na to, że jedna szklanka kompotu wypita podczas wigilijnej kolacji rozwiąże nasze problemy zdrowotne.
Właściwości kompotu wigilijnego:
- wspomaga trawienie i metabolizm,
- wspomaga pracę wątroby,
- pomaga na zaparcia, redukuje uczucie ciężkości po obfitym posiłku,
- reguluje ciśnienie,
- poprawia koncentracje,
- niszczy wolne rodniki,
- wzmacnia odporność organizmu,
- pomaga zmniejszać poziom cholesterolu,
- chroni organizm przed miażdżycą.
- poprawia wzrok,
- poprawia elastyczność skóry i zapobiega zmarszczkom,
- działa wzmacniająco (np. na serce),
- wspomaga proces krzepnięcia krwi,
- poprawia płodność.
Podstawą tradycyjnego przepisu są typowo polskie owoce - szuszone a czasem także wędzone jabłka, gruszki i śliwki. To doskonałe trio, które pomoże usprawnić trawienie po obfitej kolacji. Tradycyjny przepis na kompot warto uzupełnić o inne owoce - sprawdźmy, co jeszcze może znaleźć się w wigilijnym napoju.
Suszone daktyle
Suszone owoce zawierają duże ilości fruktozy, dlatego wigilijnego kompotu nie powinno się dosładzać. Jeśli lubisz, gdy jest słodki, zamiast cukru dodaj suszone daktyle. Nie tylko sprawią, że będzie słodszy, daktyle to również kolejna porcja błonnika, żelaza i przeciwutleniaczy.
Daktyle mają niski indeks glikemiczny, więc będą zdrową alternatywą dla białego cukru. Dla przyszłej mamy w zaawansowanej ciąży daktyle mogą być bardzo korzystne. Regularne spożywanie daktyli w ciągu ostatnich kilku tygodni ciąży może ułatwić rozwarcie szyjki macicy, a także zmniejszyć potrzebę indukowania porodu.
Suszone morele
To doskonałe źródło beta-karotenu, witaminy E oraz potasu i żelaza. Zawartość potasu w suszonych morelach może przyczynić się do regulacji ciśnienia krwi i wspierania zdrowia serca. Ze względu na swoje właściwości sycące i niski indeks glikemiczny, suszone morele mogą być pomocne w utrzymaniu uczucia sytości oraz regulacji masy ciała.
Świeże cytrusy
Tradycyjny kompot warto również uzupełnić o plasterki świeżych pomarańczy. Przełamią nieco słodki smak kompotu, a pod wpływem ciepła uwolnią swój piękny aromat. To dobry sposób, by podnieść zawartość witaminy C w napoju, bo suszone owoce nie zawierają jej zbyt wiele. Nie gotuj pomarańczy z suszonymi owocami. Dodaj plasterki świeżego owocu do napełnionych szklanek.
W podstawowych przepisach do kompotu z owoców suszonych dodaje się wyłącznie goździki. Ale nie jest to jedyna korzenna przyprawa, która pasuje do suszonych owoców. Do wigilijnego kompotu można dodać różne przyprawy, które nie tylko wzbogacą smak napoju, ale dodadzą mu zdrowotnej mocy.
Cynamon
Dodanie cynamonu do kompotu wigilijnego może działać nie tylko na smak, ale także na zdrowie. Cynamon wykazuje przeciwzapalne i przeciwwirusowe właściwości. Pomaga również w regulacji poziomu cukru we krwi.
Anyż
Dodatek anyżu do kompotu ułatwi i przyspieszy trawienie. Z tą przyprawą nasz kompot będzie przeciwdziałać wzdęciom. Anyż ma również przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości.
Imbir
Świeży lub suszony imbir dodany do wigilijnego zestawu owoców wyniesie kompot na nowy poziom. Nie tylko wyostrzy jego smak, ale też nada mu właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających.
Kardamon
Kardamon jest przyprawą o intensywnym aromacie i lekko pikantnym smaku. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może przyczynić się do ogólnego wsparcia zdrowia.
Gałka muszkatołowa
Łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej sprawi, że kompot wigilijny będzie miał dodatkowe działanie uspokajające, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Te przyprawy możesz dodać w postaci sproszkowanej lub całe. Laska cynamonu, goździki i gwiazdki anyżu będą pięknie wyglądać w szklance.
Przed świętami w sklepach pojawiają się gotowe mieszanki suszonych owoców. To łatwiejsze rozwiązanie niż samodzielne suszenie, ale czy zdrowsze? Sklepowe mieszanki owoców zawierają dodatki konserwujące, na ogół jest to dwutlenek siarki. By się go pozbyć, owoce wystarczy wymoczyć w wodzie przed wrzuceniem do kompotu.
Niestety to tylko jeden z konserwantów, który może się na nich znaleźć. Dlatego przed zakupem przeczytaj dokładnie etykietę. Niektóre gotowe mieszanki zawierają sztuczny aromat dymu wędzarniczego, który może zmienić smak tradycyjnego napoju. Jeśli masz w domu suszarkę do owoców możesz samodzielnie przygotować wsad do kompotu. Domowe suszone owoce, bez zbędnych dodatków będą zdrowe i aromatyczne.
Kompotu wigilijnego, by był zdrowy, absolutnie nie należy słodzić cukrem (owoce suszone często są już dosładzane). Kto chce poprawić jego smak, niech sięgnie po cytrusy i odrobinę miodu, a osoby liczące kalorie - mogą zastąpić go erytrytolem.
Mimo że bardzo zdrowy, kompot wigilijny z suszonych owoców nie jest dobrym wyborem dla każdego. Kto powinien go unikać?
- osoby borykające się z problemami gastrycznymi, które powinnuy unikać błonnika w dicie, gdyż powoduje u nich gazy i wzdęcia oraz biegunku, dzieje się tak m.in przy zespole jelita drażliwego, w chorobie Leśniowskiego-Crohna oraz SIBO;
- pacjenci z refluksem przełykowym, silną zgagą i wrzodami żołądka - słodko-kwaśny smak i wędzony aromat kompotu może nasilić przykre objawy;
- diabetycy i osoby na ścisłej diecie niskowęglowodanowej - owoce szuszone uwalniają do napoju duże ilości cukru przez co napój podnosi poziom glikemii
- osoby uczulone na fruktozę.
CZYTAJ TAKŻE:
Wyciąg z karczocha najlepszy na trawienie, odchudzanie i wątrobę. Tak stosuj
Jarzębina - dobra dla nerek serca i wątroby
Ciekawe przepisy na kompot z owoców suszonych