Zdrowotne właściwości oliwek. Zbawienie dla stawów i serca
"Naoliwią" stawy, wzmocnią kości, uśmierzą ból, ochronią serce - długo można by wymieniać zdrowotne właściwości oliwek, owoców, z których tłoczy się oliwę - uznawaną za najzdrowszy tłuszcz świata. Jedzone w formie świeżej dostarczają nie tylko kwasów omega-3, ale też mnóstwa witamin i mikroelementów, wspomagających utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji. Jednak, aby tak zadziałały, należy wybierać je mądrze. Jakie oliwki będą najzdrowsze i kto szczególnie powinien po nie sięgać? Sprawdź.
Niewielkie owoce rosnących na południu Europy drzew oliwnych są w większości przetwarzane na oliwę - zwanej nie bez powodu najzdrowszym tłuszczem świata. Oliwa zawiera bowiem dobrze przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, co czyni ją jedną z najzdrowszych substancji znanych ludziom. To między innymi dzięki diecie opartej na oliwie mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego nie są otyli, mają statystycznie zdrowsze serca i żyją dłużej.
Jednak po oliwki warto też sięgnąć w świeżej formie, bo są bogatym źródłem błonnika oraz witamin, w tym w szczególności witamin z grupy B - istotnych dla prawidłowego działania układu nerwowego i gwarantujących piękną, jędrną i rozświetloną skórę. Oliwki zawierają także witaminy A, C i E wspierające m.in. wzrok, odporność i pracę mózgu oraz opóźniające wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy demencja.
Ponadto owoce oliwki europejskiej (olea europaea) dostarczają organizmowi licznych mikroelementów takich jak fosfor, miedź, żelazo oraz istotny dla serca potas.
Najcenniejsze jednak z punktu widzenia zdrowia są przeciwzapalne właściwości oliwek. Włączenie oliwek do jadłospisu jest pomocne w leczeniu chorób spowodowanych stanem zapalnym takich jak artretyzm czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Coraz więcej naukowców potwierdza, że stosowanie oliwek i ich pochodnych w codziennej diecie może być pomocne w spowolnieniu postępowania choroby stawów. W przeprowadzonym wśród osób z grupy ryzyka tej choroby (kobiet i mężczyzn w wieku około 60 lat) eksperymencie, badani przyjmowali 50,1 mg ekstraktu z oliwek każdego dnia przez miesiąc. Drugiej grupie osób zamiast preparatu z oliwek podawano placebo. Wyniki były jednoznacznie - pacjenci z zapaleniem stawów po przyjęciu ekstraktu z oliwek odczuwali mniejszy ból, mniej dokuczliwe były dla nich też dolegliwości bólowe w nocy, rzadziej skarżyli się więc na problemy ze snem. Dodatkowo wykonano test medyczny, który wykazał większą sprawność kończyn górnych i dolnych oraz innych części ciała wśród uczestników eksperymentu.
Zbawienne dla stawów działanie oliwek potwierdzają też inne badania. Jedna kapsułka oliwy z oliwek przyjmowana codziennie przez 24 tygodnie wpływa na złagodzenie stanu zapalnego aż o 38,5 proc. u osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.
Dlaczego oliwki tak dobrze działają na stawy? Owoce drzewa oliwnego są bogate w związki roślinne o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, czyli detoksykujących i chroniących organizm przed negatywnymi efektami tzw. stresu oksydacyjnego. Te związki to m.in.:
- kwercetyna,
- hydroksytyrosob - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek niezbędnych do produkcji i wzmacniania tkanki chrzęstnej,
- kwas oleanolowy,
- oleuropeina - sprawia, że kości produkują większą ilość szpiku, gdyż wspomaga rozwój osteoblastów, czyli komórek kościotwórczych wytwarzających szpik kostny (co jest wykorzystywane we wspomaganiu leczenia nowotworów kości i krwi),
- oleokantal - wykazuje on silne właściwości przeciwzapalne i jest naturalnym środkiem przeciwbólowym.
Jak się okazuje, dzięki rozluźniającym właściwościom oleokantalu, czyli enzymu znajdującego się w oliwkach i oliwie, mogą pomóc pokonać nie tylko stan zapalny, ale także ból głowy czy mięśni. Badania naukowe pokazują, że 50 g oliwek lub oliwy dziennie to równowartość około 10 procent rekomendowanej dawki ibuprofenu dla dorosłych.
Jedzenie tłustych owoców, jakimi są oliwki, to doskonały domowy sposób na utrzymanie w dobrej formie układu krążenia. Wspomniane już związki fenolowe, hydroksytyryzol oraz oleuropeina, wspomagają wymiatanie toksyn z organizmu, wspierając pracę wątroby oraz chronią serce.
Do ich kolejnych prozdrowotnych "umiejętności" należy obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, co z kolei pomaga zachować drożność tętnic, wspomaga krążenie krwi i zapobiega zawałowi serca oraz udarowi niedokrwiennemu.
Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości oliwek. Dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwwirusowemu są doskonałym wsparciem naturalnej odporności organizmu. Badania wykazały, że produkty zawierające oleuropeinę są w stanie zahamować namnażanie się gronkowca złocistego oraz rozwój salmonelli.
Kupując oliwki, koniecznie zwróć uwagę na to, jak są przechowywane i konserwowane. Najwięcej właściwości odżywczych mają oliwki świeże (jesień i zima to właśnie okres zbiorów oliwek). W Polsce jednak najłatwiej o oliwki w słoiku lub puszce, w zalewie, pozbawione wcześniej pestek. To zły wybór. Drylowane i dodatkowo zalane wodą z solą oliwki są wyjałowiane z cennych witamin, kwasów i mikroelementów. Jeśli więc kupujesz oliwki w słoiku, pilnuj, by miały pestki. Są bardziej soczyste, ekstraktywne i zdrowsze.
CZYTAJ TAKŻE:
Doskonały dla skóry, serca i stawów. Sięgnij po olej z "rośliny księżycowego ogrodu"