Reklama

Herbata rooibos. Eliksir zdrowia w filiżance

Rooibos to doskonała alternatywa dla tradycyjnej herbaty. Zimą rozgrzewa, latem gasi pragnienie i co najważniejsze, nie zawiera teiny, dzięki czemu mogą ją pić nawet sercowcy i kobiety w ciąży. Ma szereg prozdrowotnych właściwości. Rooibos obniża ciśnienie krwi, chroni przed wolnymi rodnikami, łagodzi stres oraz wspomaga odchudzanie. Regularne spożywanie naparu obniża również ryzyko wystąpienia chorób serca oraz regeneruje wątrobę.

Rooibos to właściwie nie herbata! Co to jest?

Rooibos (inaczej czerwonokrzew afrykański) to roślina uprawiana tylko w jednym miejscu na świecie, czyli w Afryce Południowej. Dokładnie na terenie pasma górskiego i rezerwatu przyrody Cederberg, który położony jest około 300 km od Kapsztadu. Roślina doskonale radzi sobie w swoim naturalnym, piaszczystym i suchym, środowisku i nie potrzebuje dodatkowego nawożenia czy specjalnej pielęgnacji. Rooibos osiąga wysokość 1,5-2 m. Roślina ma charakterystyczne, przypominające igły, liście, które zbierane są od stycznia do kwietnia. To właśnie z nich (oraz z łodyg rooibos) przygotowuje się napar, potocznie nazywany herbatą. Z jednego krzewu uzyskać można około 100-200 g suszu.

Reklama

Napar rooibos ma specyficzny, lekko miodowy, smak. Nie znajdziemy w nim charakterystycznej dla wielu herbat goryczy. Najpowszechniejszy rooibos jest czerwony z powodu wcześniejszej fermentacji. Jego niefermentowane odmiany mogą być jednak także zielone. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne rooibos jest doskonałym zamiennikiem herbaty. Nie zawiera teiny ani kofeiny i może być spożywany przez ciężarne, karmiące piersią oraz dzieci.

W Polscce herbatę rooibos w torebkach bez problemu kupić można w większości supermarketów i sklepów zielarskich. Zachęcająca jest również jej cena. Najtańsze produkty kosztują nawet 3-4 zł. Aby wzbogacić smak naparu można dodać do niego owoce, np. pomarańcze, lub takie przyprawy jak goździki, cynamon czy kardamon. Rooibos świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno. Zimą rozgrzewa, a latem doskonale gasi pragnienie.

Rooibos - właściwości zdrowotne

Czerwonokrzew jest świetnym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, a także potas, sód, magnez, wapń, fosfor, glin, żelazo, mangan, bor, miedź, cynk oraz fluor. W składzie rooibos znaleźć możemy także liczne przeciwutleniacze. Przede wszystkim polifenold, flawonole, dihydrochalkony, aspalathin i nothofagin. Pomaga na dłużej utrzymać zdrowie, młodość i piękną sylwetkę.

Właściwości lecznicze herbaty rooibos:

  •    obniża ciśnienie krwi,
  •    chroni przed wolnymi rodnikami,
  •    poprawia odporność organizmu,
  •    łagodzi kolki i bóle brzucha,
  •    łagodzi stres,
  •    wspomaga odchudzanie,
  •    obniża poziom złego cholesterolu,
  •    przyśpiesza gojenie ran,
  •    poprawia stan skóry (zwłaszcza w przypadku trądziku),
  •    działa przeciwzmarszczkowo,
  •    łagodzi podrażnienia skóry,
  •    wspomaga leczenie egzemy,
  •    łagodzi poparzenia,
  •    wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
  •    zapobiega biegunkom,
  •    wspomaga funkcjonowanie gospodarki hormonalnej u kobiet.

Rooibos - wskazana przy cukrzycy, problemach z sercem i raku

Herbata rooibos wyrównuje poziom cukru we krwi, dlatego z powodzeniem może być stosowana przez chorych na cukrzycę typu II. Regularne spożywanie naparu z czerwonokrzewu obniża ryzyko wystąpienia chorób serca oraz regeneruje wątrobę. 

Badania wskazują, że rooibos może mieć również właściwości przeciwnowotworowe. Herbata może nie tylko obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale także hamować rozwój istniejących już komórek nowotworowych. 

Herbata rooibos - przeciwwskazania

Herbata rooibos uważana jest za dużo zdrowszy napój niż tradycyjna herbata i istnieje niewiele przeciwwskazań do jej spożywania. Czerwonokrzewu powinny unikać jedynie osoby w trakcie antybiotykoterapii. Rooibos może bowiem intensyfikować działanie niektórych leków. Chodzi o takie substancje jak m.in. ciprofloksacyna, erytromycyna, gentamycyna, penicylina G, tetracyklina, amfoterycyna B oraz nystatyna.

CZYTAJ TAKŻE:

Zasady diety przeciwzapalnej. Najlepsza dla tarczycy

Pij kawę lub herbatę by chronić wątrobę. Trzymaj się jednej zasady


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL