Ile gorzkiej czekolady można zjeść dziennie? Taka porcja wesprze serce, mózg i odchudzanie
Ciężko znaleźć osobę, która nie przepadałaby za czekoladą. Tę słodycz można spotkać praktycznie wszędzie, przez co cieszy się niezwykle dużą popularnością. Wiele osób jednak ogranicza jej spożycie, sądząc, że jest niezdrowa i może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Prawda jest jednak inna. Wystarczy wiedzieć, po jaką czekoladę sięgnąć, aby cieszyć się jej korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Oraz - ile jej zjeść.
Czekoladę postrzegamy zwykle jako słodycz, która nie ma zbyt pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Jest jednak wyjątek od tej reguły. Gorzka czekolada to bardzo zdrowy produkt, i wręcz powinna znajdować się w naszej diecie.
Gorzka czekolada produkowana jest z proszku oraz masła kakaowego. Jest twardsza niż jej mleczny czy deserowy odpowiednik, a zawartość kakao jest dość wysoka — wynosi ok. 70-80 proc. Ma wytrawny, lekko gorzki smak, zawiera jednak odrobinę cukru.
Gorzka czekolada jest kaloryczna. W 100 g mieści się aż 600 kcal. Znajdziemy w niej głównie węglowodany oraz tłuszcze. Oprócz tego zawiera szereg cennych minerałów oraz witamin. Są to witaminy z grupy B, witamina A oraz E, a także minerały - mnóstwo magnezu, potasu, żelaza, a także wapń, fosfor oraz cynk. Właśnie dzięki nim ma ona niebagatelny wpływ na zdrowie.
Gorzka czekolada może poprawić pamięć oraz zdolność do koncentracji. Pozytywny wpływ na mózg oznacza również usprawnienie procesów myślowych, zmniejszenie czasu reakcji oraz lepszą zdolność uczenia się. Właśnie dlatego polecana jest seniorom oraz dzieciom. Gorzka czekolada poprawia też samopoczucie, regularnie spożywana może uchronić przed spadkiem nastroju i stanami depresyjnymi.
Codzienne jedzenie gorzkiej czekolady może również uchronić nas przed wieloma chorobami. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi, tym samym wzmacniając układ krwionośny. Przez to zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, zachorowania na miażdżycę oraz nowotwory.
Gorzka czekolada jest bogata w polifenole, szczególnie katechiny oraz antocyjany. To właśnie dlatego uznaje się ją za produkt o działaniu antyoksydacyjnym. Chroni przed działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu i wykazuje działanie antynowotworowe. Dzięki tym substancjom pomaga też w odchudzaniu lub utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Obniża poziom glukozy we krwi, a przez to chroni przed nagłymi napadami głodu. Nawet jej niewielka ilość po posiłku może sprawić, że będziemy syci na dłużej.
Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a jej regularne przyjmowanie może polepszyć funkcjonowanie naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że jest ona dość kaloryczną przekąską. Z tego powodu lepiej uważać, aby w ciągu dnia nie zjeść jej zbyt dużo.
Dietetycy i lekarze są zgodni, że dziennie warto zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady. Ile dokładnie? Ze względu na jej kaloryczność, należy ograniczyć się do maksymalnie 20 g czekolady na dobę. Jest to mniej więcej jedna piąta 90 gramowej tabliczki, czyli maksymalnie 5 kostek standardowej czekolady. Dzięki 3-5 kostkom gorzkiej czekolady dziennie będziesz mieć pewność, że nie wpłynie ona negatywnie na twoje zdrowie, a jedynie je poprawi.
Warto zwrócić szczególną uwagę nie tylko na ilość czekolady, którą zjadasz, ale również na jej jakość. Skład gorzkiej czekolady powinien być bardzo krótki. Im więcej dodatków i konserwantów zawiera czekolada, tym mniej zdrowa jest. Gorzka czekolada powinna zawierać sporo kakao oraz niewiele lub wcale cukru. Jedynie taka odmiana tej słodkości jest dla cenna dla zdrowia - zastrzegają eksperci.
CZYTAJ TAKŻE:
Deser z PRL-u dostarczy kolagenu, . Jedz dla zdrowych jelit, stawów i młodszej skóry
Nawadnia, poprawia metabolizm, oczyszcza żyły i jelita. Woda z chia to będzie hit lata
Sześć dobrych powodów, by jeść pestki słonecznika. Zmianę odczujesz i zobaczysz w lustrze