Jedz codziennie i obserwuj efekty. Czosnek to więcej niż naturalny antybiotyk
Syrop z miodu i czosnku czy mleko z czosnkiem na ciepło to klasyczne metody leczenia przeziębienia i grypy naszych rodziców i dziadków. Czosnek - uznawany za naturalny antybiotyk - wzmacnia układ odpornościowy oraz wykazuje działanie bakteriobójcze. To jednak nie wszystko. Okazuje się bowiem, że czosnek jest sprzymierzeńcem osób chorujących na zakrzepicę oraz tych, którzy mają większe ryzyko chorób serca. Dlaczego?
Czosnek, chociaż dla niektórych nieprzyjemny w smaku, jest źródłem witaminy C, witaminy A, a także witamin z grupy B. Zawiera także cynk, fosfor, potas, a nawet wapń. Największą popularnością cieszy się w okresie częstych infekcji - zwalcza nie tylko wirusy, ale także bakterie oraz grzyby, dlatego od wielu lat tak chętnie stosowany jest na przeziębienia czy grypę.
Dobrze wpływa na układ oddechowy - ma działanie wykrztuśne, zmniejsza duszność oraz ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w drzewie oskrzelowym.
Dawniej był wykorzystywany na polu bitwy. Ząbkami czosnku okładano trudno gojące się rany. Ajoen znajdujący się w tym warzywie hamuje rozwój bakterii i przyspiesza proces regeneracji skóry.
Zarówno czosnek, jak i cebula, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie tych warzyw ma działanie przeciwpłytkowe - zapobiega "zlepianiu się" elementów morfotycznych, co zmniejsza ryzyko występowania zatorów, prowadzących do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.
Za proces hamowania agregacji płytek odpowiedzialne są takie związki, jak: adenozyna, allina, prostaglandyna A1 oraz siarka.
Sulfotlenek disiarczku diallilu to substancja znajdująca się w czosnku, która działa rozszerzająco na naczynia tętnicze. Regularne jedzenie czosnku, zwłaszcza surowego, zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego krwi, a także obniża jego wartości u osób, które już chorują.
Badania na Wydziale Farmacji King Khalid University w Arabii Saudyjskiej dowiodły, że czosnek ma działanie zbliżone do leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia.
W licznych badaniach nad wpływem czosnku na zdrowie człowieka udowodniono, że jego regularne spożycie przyczynia się do spadku wartości glikemii we krwi.
Włączenie do diety czosnku przyczynia się do zmniejszenia stężeń cholesterolu całkowitego średnio o 15 mg/dl, a złego cholesterolu średnio o 10 mg/dl.
Należy pamiętać, że dozwolona dawka czosnku to 0,5 grama na kilogram masy ciała, bowiem jego większe spożywanie może przyczynić się do zaburzeń pracy wątroby.
CZYTAJ TAKŻE:
W tych chorobach cebula tylko ci zaszkodzi. Unikaj zwłaszcza surowej
Pij pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Doskonale nawadnia, obniża ciśnienie i cholesterol
Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę