Reklama

Ketoza - co to jest i czy jest bezpieczna?

Ketoza to stan, w którym dochodzi do pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej, a nie, jak w normalnych warunkach - z cukrów. Jak osiągnąć ten stan, i co najważniejsze - czy jest on bezpieczny? Jakimi zasadami rządzi się dieta ketogeniczna? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania.

Stan ketozy - co to jest?

Ketoza to stan, w którym dochodzi do wzrostu stężenia ciał ketonowych przy jednocześnie niskim poziomie insuliny. O ketozie mówimy w przypadku, gdy liczba ciał ketonowych we krwi przekracza 0,5 mmol/litr. Mówiąc prościej, to sytuacja, w której rozpoczyna się pozyskiwanie energii z własnej tkanki tłuszczowej, a nie, jak w normalnych warunkach - z cukrów. 

Skutkiem ubocznym ketozy jest obniżenie poziomu insuliny oraz utrata kilogramów. Z tego powodu ketoza bardzo chętnie wykorzystywana jest podczas odchudzania. Zdarza się także, że niektórzy pacjenci wprowadzani są w stan ketozy również z powodów medycznych. Dotyczy to przede wszystkim chorych na padaczkę, cukrzycę oraz chorobę Alzheimera.

Reklama

Jak wprowadzić organizm w stan ketozy?

Wyróżnić można trzy rodzaje ketozy. To:

1. Ketoza odżywcza - jest skutkiem diety ketogenicznej, która opiera się na spożywaniu tłuszczów. Stanowią one nawet 90 proc. całego jadłospisu. Co ważne, wprowadzenie organizmu w stan ketozy nie odbywa się z dnia na dzień. To kwestia dość indywidualna, jednak w przypadku diety ketogenicznej zazwyczaj następuje to po ok. 30 dniach;

2. Ketoza kliniczna - dotyczy pacjentów z określonymi chorobami. Chodzi m.in. o padaczkę i cukrzycę;

3. Ketoza powysiłkowa - to normalny stan organizmu, do którego dochodzi z powodu intensywnego wysiłku. Uważa się, że największy poziom stężenia we krwi związków ketonowych następuje po godzinie od treningu. Ketoza powysiłkowa ma charakter krótkotrwały.

Czy ketoza jest bezpieczna?

Ketoza odżywcza jest normalnym stanem organizmu i nie stanowi zagrożenia. Niebezpieczna jest jednak kwasica ketonowa, która charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem ciał ketonowych we krwi - powyżej 15 mmol/litr. Towarzyszyć jej mogą takie objawy jak problemy z trawieniem, biegunki, wzdęcia oraz problemy ze snem. Z tego powodu należy zachować szczególną ostrożność podczas wprowadzania organizmu w stan ketozy. Dotyczy to również diety ketogenicznej, która powinna być stosowana pod okiem doświadczonego dietetyka lub lekarza. W trakcie trwania diety nie należy również zapominać o badaniach krwi. Diety ketogenicznej nie należy stosować dłużej niż trzy miesiące.

Dieta ketogeniczna - założenia

Dieta ketogeniczna (inaczej dieta keto) opiera się na spożywaniu tłuszczów. Najłatwiej opisać ją według schematu: 90 proc. wszystkich posiłków - tłuszcze, 8 proc. wszystkich posiłków - białko, 2 proc. wszystkich posiłków - węglowodany. 

Dieta ketogeniczna jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, który trafił nawet na listę najgorszych diet na świecie. Pozwala zgubić zbędne kilogramy, ale bywa również groźna. Długotrwałe spożywanie tłuszczów może powodować skutki uboczne i powikłania. Chodzi m.in. o niedobory witaminowe, problemy z trawieniem, rozwój kamicy moczanowej, zwiększanie stężenia kwasu moczowego i problemy z nerkami. 

Przeciwwskazaniem do diety ketogenicznej są choroby trzustki, nerek, wątroby i żołądka.

Dieta keto - lista produktów

Tak jak już wspomnieliśmy - podczas diety keto należy spożywać przede wszystkim tłuszcze. Powinny one stanowić nawet 90 proc. jadłospisu. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które są dozwolone:

  • mięso - udka z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, wieprzowina, wątróbka, boczek, dziczyzna, jagnięcina. Mięso można spożywać zarówno w czystej postaci, np. w formie kotletów, jak i w formie wędlin czy kiełbas. Spożywane produkty powinny być dobrej jakości, o wysokiej zawartości mięsa;
  • ryby i owoce morza - dozwolone są praktycznie wszystkie ryby;
  • warzywa - warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Przede wszystkim wszystkie sałaty, rukola, jarmuż, szpinak, kapusta, brokuły, kalafior, ogórek, cukinia, bakłażan, papryka, cebula i grzyby;
  • nabiał i jaja - pełnotłuste mleko, śmietana, jogurty, masło, tłuste twarogi, mascarpone, mozarella, ricotta, cheddar, parmezan, ser brie, sery żółte, jogurt grecki, ser feta, ser haloumi;
  • napoje - woda, herbaty ziołowe, kawa;
  • orzechy - produkty o niskiej zawartości węglowodanów, czyli orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały;
  • owoce - w małej ilości i tylko owoce o niskiej zawartości węglowodanów, czyli truskawki, maliny, jeżyny i jagody;
  • inne tłuszcze - masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado, orzechy, olej MCT, masło kokosowe.

Czytaj także:

Dieta zgodna z grupą krwi - zasady i zalecenia

Kontrowersyjna dieta Dukana. Stosować miała ją nawet księżna Kate

Siedem najzdrowszych diet

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: diety | dieta ketogeniczna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL