Zielona herbata nie o każdej porze dnia będzie dobra. Wtedy lepiej unikać
Od wieków jest uważana za napój o magicznych właściwościach. Z tego powodu sięga po nią codziennie mnóstwo osób - zamiast czarnej herbaty, a nawet kawy. Zielona herbata to zdecydowanie dobry wybór dla zdrowia. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy w ciągu dnia można wskazać jeden najlepszy moment na spożycie. Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę? Rano, wieczorem, do posiłku, a może jeszcze o innej porze? Sprawdzamy.
Herbata jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem spożywanym na świecie. Ta zielona jest ceniona od wieków i dziś cieszy się ogromną popularnością. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, czarna natomiast jest fermentowana (w wyniku tego procesu następuje ubytek części aktywnych składników; zielona, jako niefermentowana, czyli najmniej przetworzona, zachowuje znacznie więcej korzystnych dla zdrowia związków i naturalnych właściwości). W licznych badaniach wykazano, że związki zawarte w zielonej herbacie wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe.
Zielona herbata ma szczególne znaczenie dla mieszkańców krajów azjatyckich. Szacuje się, że dzienne spożycie tego napoju wynosi tam ok. 360-480 ml.
W liściach zielonej herbaty znajdziemy wiele istotnych dla zdrowia związków. Należą do nich polifenole, takie jak katechiny, galusan epigallokatechiny, epikatechina, flawonoidy - w tym kwercetyna i kemferol, kwasy fenolowe - m.in. kwas galusowy i kawowy oraz pochodne kwasu kawowego jak kwas chlorogenowy. Poza tym liście są źródłem alkaloidów purynowych, w tym kofeiny, witamin - m.in. witaminy C i witamin z grupy B oraz jonów potasu, glinu i fluoru. Na zawartość tych związków wpływ ma jednak wiele czynników, jak np. pora roku czy warunki uprawy, a także sposób przyrządzania naparu.
Obecne w zielonej herbacie polifenole, a szczególnie katechiny, mają silne właściwości antyoksydacyjne - chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Szacuje się, że siła działania polifenoli herbaty zielonej jest pod tym względem kilkakrotnie większa niż innych powszechnie znanych antyoksydantów, takich jak witamina C czy witamina E. Jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy zielona herbata może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów (potrzebne są jednak dalsze badania).
Związki w zielonej herbacie wykazują również działanie przeciwzapalne i stymulujące system immunologiczny. Do tego dochodzi ich pozytywne działanie w prewencji oraz leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. U osób pijących codziennie zieloną herbatę stwierdzono mniejsze ryzyko zawału serca oraz niższe ryzyko udaru mózgu. Spożycie zielonej herbaty wiąże się m.in. ze zmniejszeniem stężenia cholesterolu, a także redukcją ciśnienia tętniczego.
Zielona herbata może także wpływać na funkcjonowanie mózgu. Skutecznie poprawia koncentrację i niweluje senność, pobudzając ośrodkowy układ nerwowy. Co więcej, badania pokazują, że obecne w napoju katechiny wykazują działanie ochronne na neurony i mogą zmniejszać ryzyko demencji.
Badania sugerują, że ten ceniony napój obniża masę ciała, ma korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej poprzez hamowanie wzrostu bakterii patogennych, a także na zdrowie jamy ustnej. Poza tym zielona herbata jest dobra dla skóry - ma działanie nawilżające, odżywiające skórę, łagodzące podrażnienia i przyspieszające proces gojenia.
Czy można wskazać najlepszą porę na filiżankę zielonej herbaty? W tych konkretnych momentach w ciągu dnia, jak wynika z badań i poczynionych obserwacji, szczególnie warto po nią sięgać.
Picie zielonej herbaty rano
Zielona herbata to napój, od którego warto zacząć dzień. Zawiera wiele naturalnych stymulantów, w tym kofeinę. Choć nie jest jej tak dużo jak w kawie, może pomagać w utrzymaniu czujności i skupienia. W przeciwieństwie do kawy i innych napojów zawierających kofeinę zielona herbata zawiera również L-teaninę - aminokwas, któremu przypisuje się m.in. właściwości rozluźniające. W badaniach na ludziach wykazano, że L-teanina wytwarza poczucie odprężenia po ok. 30-40 minutach od spożycia, bezpośrednio pobudzając wytwarzanie fal mózgowych alfa i wprowadzając człowieka w stan głębokiego relaksu, a jednocześnie jasności umysłu. L-teanina i kofeina działają razem, aby poprawić funkcjonowanie mózgu i nastrój - bez powodowania negatywnych skutków ubocznych, które mogą towarzyszyć spożywaniu samej kofeiny - wskazują badacze.
Zielona herbata przed treningiem
Korzyści ze spożywania zielonej herbaty odniosą osoby aktywne fizycznie. Będzie ona dobrym wyborem zarówno przed treningiem, jak i po treningu. Dlaczego warto ją pić przed treningiem? Badania wykazały, że może przyspieszać proces spalania tłuszczu podczas ćwiczeń.
Zielona herbata po treningu
Po treningu zielona herbata może z kolei przyspieszać regenerację, zmniejszać zmęczenie, a także uszkodzenia mięśni.
A jaka pora jest najgorsza na zieloną herbatę? Kiedy w ciągu dnia jej unikać?
Zielona herbata w trakcie posiłków
Nie zaleca się spożywania zielonej herbaty podczas posiłków, może bowiem upośledzać wchłanianie składników odżywczych, których chcemy dostarczyć organizmowi z jedzeniem. Wchłanianie żelaza mogą upośledzać m.in. garbniki. Również jeden z kluczowych związków obecnych w zielonej herbacie, mimo wielu plusów, może mieć niekorzystny wpływ na absorbcję pożądanych składników. Galusan epigallokatechiny (EGCG) może wiązać się z żelazem, miedzią czy chromem, zapobiegając ich wchłanianiu w organizmie.
Regularne spożywanie tej herbaty z posiłkami może z czasem prowadzić do niedoborów. Dlatego najlepiej jest pić zieloną herbatę między posiłkami, zwłaszcza w przypadku niedoboru żelaza lub innych kluczowych minerałów.
Zielona herbata przed snem
Po zieloną herbatę najlepiej sięgać w pierwszej części dnia. Choć zawiera mniej kofeiny niż kawa, to jednak u osób wrażliwych może np. zaburzać sen. Jeśli nie chcesz mieć problemów m.in. z zasypianiem, a zwłaszcza gdy jesteś osobą wrażliwą na działanie kofeiny, staraj się wypić ostatnią filiżankę herbaty do sześciu godzin przed położeniem się do łóżka.
CZYTAJ TAKŻE:
Reguluje cukier i pomaga schudnąć. Wystarczy pić przez tydzień, by odczuć efekty
Piją właśnie taką i długo żyją. Sekret greckiej "kawy długowieczności"
Przyspieszają spalanie tłuszczu, naturalnie zmniejszają apetyt. Top trzy herbat odchudzających