Kiedyś przysmak królów, dziś dla każdego. Obniżają cholesterol, poprawiają wzrok, odmładzają
Uważane były kiedyś za przysmak królów. Wierzono, że mogą uleczyć wątrobę i stosowano je na ból zęba. Dziś są popularną przekąską i uwielbianym dodatkiem do deserów, ciast, tortów, a nawet dań wytrawnych. Dostarczają organizmowi ważnych substancji odżywczych, są bogate w potas i witaminy. Co zawierają pistacje, nazywane też często "uśmiechniętymi orzechami"? Jak często je jeść, kto powinien ich unikać?
Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które zawierają potas, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6.
Wartości odżywcze orzechów pistacjowych w 100 g:
- białko - 20,2 g,
- tłuszcz - 45,3 g,
- węglowodany - 27,2 g,
- błonnik - 20,6 g,
- wapń - 105 mg,
- żelazo - 3,92 mg,
- magnez - 121 mg,
- fosfor - 490 mg,
- potas - 1020 mg,
- cynk - 2,2 mg.
Pistacje zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
100 g pistacji łuskanych to średnio 560-600 kcal.
Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a to wszystko dlatego, że nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu utlenianiu i nie są magazynowane. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie nawet u osób, które dążą do redukcji masy ciała.
Pistacje zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie "złego" cholesterolu.
Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Mają niski indeks glikemiczny (IG 18), a dodatkowo ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo nawet o 16 mg/dl.
Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Wysoka zawartość witaminy E w orzechach korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne jedzenie pistacji sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń.
Na skórę pozytywny wpływ ma również beta-karoten - wyrównuje koloryt i zapobiega bladości.
Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.
Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, że oczyszczają one jelita z zalegających mas, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom.
Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom.
W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone.
Włączając pistacje do diety, warto wiedzieć, że naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, że niekorzystnie wpływają one na układ krążenia, zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze.
Najlepszym wyborem będą orzechy naturalne, ale niełuskane. Pistacje, które nie zostały poddane obróbce termicznej, będą bogatsze w witaminy, a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje szybko dają uczucie sytości i ustalono, że jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych niż tych, których nie musimy obierać z łupin.
CZYTAJ TAKŻE:
Minimum rtęci i najwięcej omega-3. Naukowcy wytypowali najzdrowsze ryby
Jest źródłem wapnia i białka, wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jeść ser feta?
Zmagasz się z wysokim poziomem cukru? Naukowcy: To superwarzywo, które zbija glikemię