Kolejność jedzenia ma znaczenie. Łatwiej schudniesz i dodatkowo obniżysz poziom cukru

To, w jakiej kolejności zjadamy poszczególne części posiłku z talerza, w dużej mierze zależy od przyzwyczajeń albo preferencji smakowych. Niektórzy najpierw zjadają mięso, inni zaczynają od makaronu, a jeszcze inni od porcji warzyw. Okazuje się, że to, co zjemy w pierwszej kolejności, znacznie wpływa na zdrowie jelit oraz poziom glukozy.

Kolejność ma znaczenie. Biochemiczka wyjaśnia

Jak przekonuje znana francuska biochemiczka, Jessie Inchauspé, kolejność zjadanych produktów na talerzu może mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit oraz może decydować o tym, ile finalnie zjemy z talerza i jak wpłynie to na poziom cukru we krwi. 

Inchauspé wskazuje, że zjadanie z posiłku warzyw w pierwszej kolejności reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na pracę jelit ale zapobiega także podjadaniu między posiłkami i hamuje łaknienie na słodkie. 

O tym, dlaczego tak się dzieje, wskazuje w swoich publikacjach, podkreślając, że to właśnie błonnik z warzyw ma duże znaczenie w diecie. 

Reklama

Błonnik osłania jelita, hamuje skoki cukru

Błonnik odgrywa ważną rolę w diecie człowieka, ponieważ ma on korzystny wpływ na jelita. Osłania je, wspiera florę bakteryjnę a także powodouje oczyszczanie przewodu pokarmowego z resztek przemiany materii.

Według Inchauspé, na podstawie wielu badań, praktyka jedzenia warzyw w pierwszej kolejności może znacznie ograniczyć zachcianki pokarmowe. Dostarczenie dużej ilości błonnika pokarmowego powoduje uczucie sytości na dłużej, dzięki temu nie tylko zjadamy mniejszą porcję obiadową, ale unikamy także podjadania już po zakończonym posiłku. 

Korzyści zwiększenia błonnika w diecie

Jedzenie odpowiedniej ilości błonnika ma kluczowe znaczenie dla osób, które chcą zredukować masę ciała, ale także dla tych, które chcą uregulować poziom cukru we krwi czy mają kłopoty z wypróżnianiem. 

Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, co pozwala utrzymać jej poziom na podobnym poziomie.

To jednak nie wszystko, bo badania wskazują, że duża ilość rozpuszczalnego błonnika w diecie wiąże kwasy żółciowe w jelitach, co mobilizuje organizm do produkowania nowych, wykorzystując "zalegający" cholesterol. To prowadzi do obniżenia złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy. 

Błonnik jest także pożywką dla “dobrych" bakterii jelitowych, co poprawia pracę układu trawiennego, zapobiega wzdęciom oraz problemom z wypróżnianiem. 

Gdzie jest najwięcej błonnika?

Najwięcej błonnika znajdziemy w świeżych warzywach i owocach, zwłaszcza w jabłkach, jagodach, gruszkach a także suszonych morelach oraz rodzynkach. Jeśli chodzi o warzywa, to warto regularnie jeść marchew, fasolę, groch, kalafior oraz kapustę. 

Należy pamiętać, że błonnik znajduje się także  w otrębach pszennych, kaszach gruboziarnistych oraz produktach pełnoziarnistych.

Ilość błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo, jeśli decydujemy się na suplementację czy zwiększamy ilość produktów spożywczych, bogatych w błonnik, należy pamiętać o zwiększonej podaży wody. 

Błonnik, zwłaszcza nierozpuszczalny, ma zdolność wiązania wody, co może prowadzić do zaparć lub odwodnienia, jeśli nie dostarczymy organizmowi wystarczającej ilości płynów. Objawami przedawkowania błonnika będą też wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne gazy, dlatego zawsze należy pamiętać o regularnym nawadnianiu. 


Źródła:

  1. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/why-is-it-important-to-eat-veggies-first-during-a-meal-a-scientist-weighs-in/articleshow/122089664.cms
  2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

CZYTAJ TAKŻE:

Zjedz takie chia na noc, a organizm ci podziękuje. Same korzyści

Stąd się bierze ochota na słodkie. Najczęściej problem dotyczy kobiet

Doskonały napój dla jelit, który wspiera odchudzanie. Tak kombucha pomoże w utracie wagi

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL